Primării, în prag de faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhiva
foto arhiva

Peste un sfert dintre primăriile din judeţ sunt în prag de faliment, iar bugetele locale sunt de luni bune blocate în instanţă.Sute de salariaţi din administraţie şi asistaţi sociali nu şi-au mai luat lefurile, zeci de comune sunt în beznă, pentru că nu sunt bani de curent, elevii vor sta în frig la iarnă.

De la jumătatea acestui an de când Prefectura Teleorman  a deschis războiul cu primăriile pe tema bugetelor locale, atacându-le în contencios, peste 25 de administraţii locale au ajuns în pragul falimentului. Reşedinţa de judeţ Alexandria nu face excepţie , având de trei luni bugetul pe rol în cadrul unui proces intentat de Prefectura Teleorman. Dincolo de aspectele juridice sau lupta politică pe marginea bugetului, cei mai afectaţi sunt alexăndrenii de rând care suportă consecinţele. “ Situaţia este una fără precedent în ţară. Avem toate proiectele şi toate plăţile blocate. Suntem în prag să închidem cantina de ajutor social, să nu mai aibă mâncare asistaţii, nu putem susţine financiar o parte din costul gigacaloriei, nu avem posibilitatea de a da lapte şi corn pentru elevi. Încă o perioadă şi vom intra în incapacitate de plată”, a spus Victor Drăguşin, primarul Alexandriei. Potrivit autorităţilor locale din Alexandria este doar o chestiune de timp până când oraşul va rămâne în beznă, deoarece nu mai sunt bani pentru plata iluminatului public. Şi tot o chestiune de scurt timp este până când primăria va rămâne fără energie electric, telefoane, internet şi celelalte utilităţi. “ În această situaţia nu va mai putea fi eliberat niciun document de la autoritatea locală. Este foarte posibil ca, în curând să nu mai putem funcţiona ca autoritate locală”, a adăugat primarul Alexandriei.
1000 de angajaţi fără salarii
Dacă la Alexandria, graţie unei ordonanţe preşedinţiale care preţ de câteva zile a deblocat  bugetul şi salariaţii din administraţie şi învăţământ şi-au putut lua salariile, la Turnu Măgurele criza bugetului s-a resimţit direct în buzunarele a 1000 de funcţionari din primărie şi angajaţi din învăţământ. Oamenii trag acum speranţă că măcar luna viitoare situaţia se va debloca, alfel angajaţii ar putea pune lacătul pe şcoli şi birourile din primărie, trecând la proteste.
Fără bani de lemne, fără iluminat public, fără căldură în şcoli
Autorităţile din cele peste 20 de localităţi rurale cu bugete blocate se luptă cu greu să mai supravuieţuiască. La Islaz, una dintre comunele în prag de faliment, situaţia este de-a dreptul tragică. “ Nu am mai plătit salariile de luna trecută. Nu am mai dat ajutoarele asistaţilor sociali. Am oprit deja iluminatul public, urmează telefon, curent la primărie. Avem facturi restante. În acest moment nu există nicio posibilitatea să cumpărăm lemne pentru şcoli. Peste 200 de copii vor sta în frig la iarnă din cauza acestui război.”, spune primarul din Islaz, Cătălin Geară.
Soluţia: adoptarea unor noi bugete
Instituţia  Prefecturii Teleorman susţine că vina pentru situaţia creată aparţine doar autorităţilor locale care au adoptat ilegal bugetele din acest an. “Sunt grave nereguli în aprobarea bugetului cu încălcarea flagrantă a legii. Este  consecinţa lipsei de profesionalism a primarului, consilierilor locali şi aparatului de specialitate.  Ei poartă întreaga responsabilitate şi vină pentru acest lucru” a spus prefectul. În opinia acestuia, situaţia putea fi rezolvată până acum. “  Puteau admite greşelile, puteau adopta noi proiecte de buget cu corecturile necesare şi până acum lucrurile intrau pe un făgaş normal” mai spune prefectul. Opinia edililor în cauză, care acum luptă cu consecinţele bugetelor blocate este, la unison, cu totul alta. “ Prefectul face totul din interes politic, blocheză orice proiect, fără să îl intereseze consecineţele”, afirmă primarul din Islaz.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite