Poliţia animalelor vrea ordonanţă preşedinţială pentru caii de la Cârlomanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul pentru Protecţia Animalelor s-a înfiinţat în Teleorman în decembrie 2010.Instituţia luptă acum să salveze 20 de cai de la Cârlomanu, subnutriţi şi neîngrijiţi, pe care i-a descoperit în urma unei sesizări.

Inspectoratul General pentru Protecţia Animalelor s-a înfiinţat la nivel naţional în 2009 şi un an mai târziu a apărut şi filiala din Teleoman a instituţiei. La scurt timp de la înfiinţare,  în atenţia organismului care apără necuvântâtoarele,  a ajuns cazul cailor de la Cârlomanu. “ Noi am primit o sesizare de la cineva care a trecut prin zona respectivă şi a văzut caii. Persoana a filmat , a fotografiat caii, aflaţi într-o stare jalnică şi ne-a sesizat cazul” ne-a spus Constantin Ganea, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean pentru Protecţia Animalelor.
Odată primită sesizarea,  inspectorii teleormăneni s-au deplasat la faţa locului. “ Am mers în zonă , am făcut şi noi fotografii şi am constatat că, într-adevăr, autorul sesizării avusese dreptate. Nu am văzut toţi caii , dar am înţeles că este vorba despre aproximativ 20 de animale, subnutrite şi semisălbăticite, care arată groaznic”, ne-a mai spus şeful Poliţiei Animalelor Teleorman. În urma cercetărilor făcute în zonă, inspectorii au aflat de la localnici că animalele aparţin unor familii de rromi care îi folosesc la muncă . “ Caii prezintă urme de violenţă, sunt agresaţi în mod repetat. Sunt semisălbăticiţi, nu răspund decât la comenzile proprietarilor, pe care i-am identificat. Martorii cu care am stat de vorbă ne-au confirmat faptul că sunt agresaţi şi urmele agresiunilor pot fi văzute cu ochiul liber” a mai spus Constantin Ganea.

Procedura de obţinere a ordonanţei durează

După confirmarea sesizării legate de caii de la Cârlomanu, Poliţia Animalelor Teleorman a demarat procedurile legale pentru salvarea acestora. “  Noi am început imediat demersurile pentru ridicarea lor. Demersurile făcute de noi vizează obţinerea unei ordonanţe preşedinţiale pentru preluarea animalelor şi ducerea lor într-un adăpost. “ Procedura e una de durată, nu este simplă. Noi vom face însă tot posibilul pentru a prelua animelele şi a le duce înr-un adăpost, unde să poată fi îngrijte” a adăugat inspectorul şef al Poliţiei Animalelor Teleorman.

Instituţia e cu ochii pe toţi proprietarii de animale

Dincolo de cazul cailor de la Cârlomanu, instituţia urmăreşte şi monitorizează toţi agenţii economici din zootehnie, dar şi simpli proprietari de animale. “ “ Poliţia animalelor are atribuţia de a-i monitoriza pe proprietarii de animale, urmârind dacă asigură hrana , adăpostul şi tratamentul medical. Am semnat şi un protocol cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară” a declarat Constantin Ganea. Proprietarii de animale care nu respectă măsurile legale adopotate, vor suporta consecinţele legii . Instituţia stă la dispoziţia tuturor celor care vor să sesizeze cazuri de violenţă împotriva animalelor sau alte nereguli. Numărul de telefon pentru sesizări este 0724.630.144.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite