Pacienţii Spitalului Judeţean, victime colaterale într-un război al intereselor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean din Alexandria nu a primit niciun ban de la autorităţi în ultimul an din cauza războiului dintre Consiliul Judeţean şi managerul spitalului. Pacienţii vin cu medicamentele de acasă, în vreme ce unitate a acumulat datorii de miliarde. Tot din cauza neînţelegerilor cu CJ, spitalul riscă să piardă reabilitarea cu bani europeni.

Prin saloanele Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria bate vânt de faliment. Pacienţii se sufocă în saloanele care nu au aer condiţionat şi se feresc de tenciuala care stă să cadă de pe pereţi. Se internează cu speranţa că aici vor găsi alinarea suferinţelor şi se lovesc de un sistem care nu mai oferă aproape nimic gratuit, din cauza situaţiei financiare dezastroase în care se află spitalul. Oficial, nici conducerea unităţii şi nici medii nu recunosc că le cer pacienţilor să vină cu medicamente , seringi sau perfuzoare de acasă. Până şi pacienţii recunosc cu greu că sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru tratamentul din spital, deşi sunt asiguraţi. „ Vin, o dată la două luni aici pentru tratament. Am ciroză. Mi s-a spus de multe ori să vin cu seringi, medicamente, soluţie pentru perfuzie, perfuzoare. Eu mă internez de ani buni, mereu au fost lipsuri, dar ca acum, parcă nu am mai văzut”, ne-a spus Marin Vişan, un teleormănean internat la spital. Pacienţii s-au obişnuit să li se ceară faşă, vată, spirt sau calmante.” Eu am venit de acasă cu spirt şi faşă. Mă aşteptam să nu aibă, ca aşa este mereu. ”,a mărturisit  Floarea P.un alt pacient al celei mai mari unităţi din judeţ.

Datorii de peste 15milioane de lei

Conducerea spitalului recunoaşte că are datorii istorice de peste 15 milioane de lei. Pentru că nu a primit niciun leu de la Consiliul Judeţean de la preluarea din 2010 şi nu a avut nicio altă sursă de finanţare în afara banilor de la CAS Teleorman, spitalul a acumulat datorii la furnizori şi utilităţi. Lunar, spitalul face plăţi parţiale, în funcţie de priorităţi. „Avem datorii de 150 de miliarde de lei vechi. În fiecare lună luăm dintr-o parte şi dăm în alta. Amânăm o plată, ca să facem alta. Nu este normal ca cei de la Consiliul Judeţean să nu dea nici un leu. Spitalul s-a descurcat din donaţii  şi sponsorizări”, ne-a spus Florentina Cătrună, managerul spitalului judeţean. Conducerea spitalului spune că primeşte lunar între 1,7-2 milioane de lei de la CAS Teleorman, iar fondul de salarii este de 2,2 milioane de lei. Nu mai rămâne niciun leu pentru investiţii sau plata datoriilor şi a utilităţilor.

Scandal pentru postul de manager

Situaţia jalnică în care se află spitalul judeţean durează de aproape un an, de când unitatea a fost preluată de Consiliul Judeţean Teleorman. Preşedintele Dragnea a numit imediat un director intermiar, în persoana dr. Valentin Filip, cel care a condus unitatea în perioada 2001-2004. Managerul Florentina Cătrună nu s-a lăsat gonită şi a venit cu prelungirea mangatului de la Ministerul Sănătăţii. O bună perioadă de timp, spitalul a avut doi directori şi, de fapt, nicio conducere. În vreme ce unul avea cheile de la birou, celălalt avea ştampilele şi nu se ştia cine mai are drept de semnătură. Întâlnirile dintre cei doi erau” mediate” de poliţişti chemaţi să aplaneze conflictul. Consiliul Judeţean a cedat până la urmă, după ce managerul Cătrună a dat concurs în ianuarie şi a rămas pe post. Preşedintele Liviu Dragnea a continuat însă să conteste legalitatea organizării concursului şi implicit pe managerul Cătrună. „ Voi merge până la capăt şi nu voi lăsa spitalul pe mâna unor neveniţi care se gândesc doar la interesele lor personale”,  a promis Liviu Dragnea. Conflictul s-a mutat în instanţă. Managerul Cătrună a depus o plângere penală împotriva interimarului Filip, şi Dragnea a contestat în instanţă concursul pentru postul de manager. Conducerea CJ nu a recunoscut că motivul pentru care nu alocă fonduri spitalului este faptul că vrea să numească un alt director. Surse din spital spun însă că acesta este adevăratul motiv. Pe vremea când chirurgul Filip a fost director al spitalului, unitatea avea contracte cu Proinvest, firma deţinută de Marian Fişcuci, apropiat al preşedintelui CJ Teleorman.

Spitalul riscă pierderea reabilitării pe bani europeni

Spitalul Judeţean este beneficiarul unui proiect cu fonduri europene în valoare de 83 de milioane de lei care presupune reabilitarea unităţii. Proiectul presupune recompartimentări ale secţiilor, reabilitarea întregii clădiri, înlocuirea lifturilor, izolare termică dotări cu aparatură modernă de investigaţii şi tratament. Contractul de finanţare s-a semnat în august 2010 , dar reabilitarea nu a demarat nici acum. „Suntem în faza de evaluare a ofertelor de licitaţii. Cred că săptămâna viitoare vom avea un rezultat final.” ne-a spus Ilie Bălan, vicepreşedintele Consiliul Judeţean, cel care coordonează proiectul. Acesta recunoaşte însă că există în continuare divergenţe cu managerul Cătrună pe problema reabilitării. „ Colaborăm numai prin adrese. Spitalului şi DSP-ului le-am cerut să ne dea aviz pentru începerea lucrărilor şi nu am primit niciun răspuns. Am trimis şi la minister două adrese în care cerem aviz pentru începerea lucrărilor” a mai spus Ilie Bălan. Oficial, nici reprezentanţii CJ Teleorman, şi nici directoarea Florentina Cătrună nu vor să recunoscă faptul că există riscul pierderii banilor de la Uniunea Europeană. În realitate, lucrările sunt în mare întârziere. Potrivit proiectul, procedurile de licitaţie ar fi trebuit să se finalizeze în cinci luni de la data semnării finanţării, adică în ianuarie 2011. Lucrările ar fi trebuit să înceapă în ianuarie şi să fie gata în 23 de luni.

Alexandria

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite