Oaia cu cap negru de Teleorman, vedeta târgului Agralimex

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oaia sau “ţigaia” cu cap negru a atras cei mai mulţi alexăndreni curioşi în ziua inaugurală a târgului agricol Târgul s-a deschis ieri la prânz şi se desfăşoară pe parcursul a cinci zile, pe platforma pădurii Vedea din Alexandria. Agralimex-ul a ajuns la cea de-a XXI-a ediţie şi este cel mai mare târg de acest fel din sudul ţării.

Evenimentul a fost organizat şi în acest an de Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Teleorman , cu sprijinul Primăriei Alexandria şi a Direcţiei Agricole Teleorman.  Peste 35 de firme s-au înscris să expune la târg. Majoritatea sunt agenţi economici producători şi distribuitori de utilaje pentru agricultură şi industrie alimentară. În acelaşi timp are loc şi Salonul Regional al Cercetării, ediţia a IV-a, la care participă specialişti din cadrul a 20 de institute de cercetare şi dezvoltare, centre de învăţămînt superior, şi inventatori.

În linii mari, organizatorii au adoptat acelaşi mod de organizare a târgului. Astfel, în cadrul acestuia este organizată o expoziţie de animale şi păsări din rase recunoscute în ţară şi peste hotare, cum ar prepeliţele japoneze. Au fost expuse exemplare din rasa  oaia cu cap negru de Teleorman, vaci de lapte din rasele cele mai renumite aflate în proprietatea fermierilor teleormăneni, tauri,  precum şi un ponei venit de la Măldăeni.

Mulţi vin, puţini cumpără

Cea mai vizitată expoziţie a fost cea în care se găsea şi oaia cu cap negru, marcă înregistrată a Teleormanului. Această rasă reprezintă un motiv de mândrie pentru fermierii teleormăneni, printre care se numără şi  Ionel Ţucă, din comuna Rădoieşt, care a venit la Alexandria cu opt exemplare. “Sunt pe primul loc în judeţ la cantitatea de lapte pe cap de animal. Nu am eu cele mai multe oi de acest fel, dar sunt de cea mai bună calitate, sunt cele mai productive,” explică fermierul teleormănean.  Crescătorul de oi spune că “ţigaia” cu cap negru este excelentă atât pentru lapte, dar şi pentru sacrificiu. “Am avut şi oi de 44 de kilograme, pe care le-am predat la asociaţie la Brăila”, mai spune acesta.  Fermierul este mândru că cei mai mulţi oameni se strâng lângă oile lui, dar este nemulţumit de faptul că nimeni nu pare a fi interest să şi cumpere un astfel de animal. Totuşi,  când vorbeşte despre profitul obţinut de pe urma oilor, Ionel Ţucă se declară mulţumit, în sensul că îi permite să îşi întreţină familia.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite