O singură asociaţie din oraş a cerut centrale termice de scară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Constantinescu, directorul Terma Serv
Traian Constantinescu, directorul Terma Serv

Primăria Alexandria şi Terma Serv vor să convingă alexăndrenii să-şi monteze centrale termice la scară.Edilii au aprobat studiul de dezabilitate privind montarea de centrale termice de scară, iar acum aşteaptă cereri de la asociaţii.

În sistemul centralizat de încălzire din Alexandria au mai rămas doar 6700 de apartamente, din cele 15.000 existente în oraş. Din cauza numărului mare de debranşaţi, în sistem se înregistrează pierderi mari, care vor si fi suportate iarna asta din buzunarele abonaţilor. Soluţia găsită de edili pentru eliminarea pierderilor este achiziţionarea unor centrale termice de scară, care să aducă şi un plus de confort termic, dar şi facturi mai mici la întreţinere. Primul pas făcut de autorităţi a fost aprobarea studiului de fezabilitate pentru achiziţionarea, în rate, a 180 de astfel de centrale. Primăria Alexandria şi Terma Serv au anunţat asociaţiile că aşteaptă cereri şi le-au explicat administratorilor, care ar fi avantajele , dar şi costurile pe care beneficiarii le vor suporta lunar, până la achitarea centralelor. „ Intenţionăm să achiziţionăm, prin credit furnizor,  centrale de diferite capacităţi, în funcţie de numărul de apartamente. După montarea acestor centrale, beneficiarii vor plăti pentru încălzire şi apă caldă non-stop, aproximativ 200 de lei Beneficiarii vor suporta ratele la centrală ceea ce înseamnă între 50 şi 100 de  lei pe lună, în funcţie de perioada de împrumut”,  a spus directorul Traian Constantinescu.
Potrivit explicaţiilor conducerii Terma Serv, odată montate centralele, chiar şi cu rata inclusă, alexăndrenii vor plăti mai puţin decât plătesc acum la întreţinere. Dacă în prezent la un apartament de două camere, întreţinerea ajunge la 300 de lei, după montarea centralei la scară beneficiarul va plăti în jur de 250 de lei, cu rată, şi aproximativ 200 de lei, când termină ratele la centrală.

Primăria vrea să facă un experiment

Pentru început, Primăria Alexandria s-a gândit la un experiment: montarea a patru centrale termice la patru scări de bloc din oraş. Două blocuri au fost alese deja de edili: blocurile 328 şi 329, motivaţia fiind aceea că magistrala care duce căldură la aceste blocuri de la centrala de cartier este deteriorată, iar reparaţia nu se poate efectua pentru că ar trebui spartă artera principală de circulaţie din oras, strada Dunării. În afara celor două blocuri alese de edili, o singură asociaţia a făcut cerere pentru montarea de centrale termice la scară. „ Noi am făcut deja cerere pentru centrale. Sunt convins că este în beneficiul cetăţenilor şi aceştia s-au arătat interesaţi”,  a spus Ştefan Năstase, reprezentantul Condominiului 20.
Alexăndrenilor le surâde ideea centralelor de scară, dacă în acest fel vor plăti mai puţin la întreţinere, şi mai ales dacă, această investiţie le va aduce şi apă caldă. „ Ar fi trebuit făcut mai de mult. Nu mai avem apă caldă de aproape 8 ani. Dacă aşa vom plăti şi mai puţin la întreţinere sunt de acord”,  ne-a spus Alexandru Teodorescu, un alexăndrean de 46 de ani.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite