Mariana Ţiţei, călăuză prin lumea cărţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Ţiţei lucrează de 20 de ani în biliotecă
Mariana Ţiţei lucrează de 20 de ani în biliotecă

A lucrat toată viaţa în slujba elevilor, iar ultimele două decenii le-a petrecut în bibliotecă, încercând să adapteze acest loc la nevoile actuale ale copiiilor.

Mariana Ţiţei a intrat în învăţământ în 1984 ca învăţătoare la Şcoala Vităneşti. A predat aici timp de doi ani, apoi a lucrat ca pedagog la Grupul Şcolar Agricol din Alexandria. Dragostea pentru carte a îndemnat-o să plece de la catedră şi să intre în bibliotecă. A ocupat, în 1990, prin concurs, postul de bibliotecar de la Şcoala „ Ştefan cel Mare” din Alexandria şi de atunci şi-a făcut un ţel din a atrage copiii în lumea cărţilor. „Am iubit cartea dintotdeauna şi  datorez asta profesorului de română din liceu care mi-a insuflat iubirea de lectură şi gramatică. Acest lucru m-a determinat să vin de la catedră,  în bibliotecă şi să rămân aici”, povesteşte bibliotecara.
În cei 20 de ani de când se ocupă de biblioteca şcolii, Mariana Ţiţei a îndrumat primii paşi a peste 1500 de elevi în lumea cărţilor. Fiecare  elev care a intrat în şcoală în ultimele două decenii a citat prima carte din bibliotecă la îndemnul şi sugestia bibliotecarei. Mariana Ţiţei îşi aminteşte că, în 1990, biblioteca şcolii dispunea de un spaţiu mic şi de un fond redus de carte. „ Am luptat mult pentru ca biblioteca şcolii să devină spaţiul de astăzi, primitor, şi bine dotat. Am bătut la multe uşi, sprijinită de conducerea şcolii, şi în timp am reuşit să transform acest loc într-un spaţiu primitor şi atractiv pentru elevi. Am ajuns de la aproximativ 8000 de volume, la 15.400 de cărţi, foarte multe obţinute din donaţii.”, povesteşte Mariana Ţiţei. Pentru că nevoile generaţiilor de copii care i-au trecut în mână s-au schimbat de-alungul timpului, bibliotecara a vrut să transforme biblioteca într-un loc modern, care să îi atragă pe copiii din ziua de azi. „ Acum avem videoproiector, un sistem electronic intercativ. Toate clasele vin aici şi organizăm lecţii interactive. Toţi sunt atraşi de calculator în ziua de azi şi dacă implici acest mijloc în activităţile de la bibliotecă îi faci mai interesaţi”, spune bibliotecara.

A înfiinţat Cenaclul „ Marin Preda”

Mariana Ţiţei organizează cel puţin o acţiune pe săptămână la bibliotecă în care implică elevii din şcoală. Anul acesta, în primăvară a înfiinţat un cenaclu pentru elevi, intitulat „ Marin Preda”. „ M-am gândit că Marin Preda este cel mai reprezentantin scriitor pentru Teleorman. Prima întrunire a cenaclului a fost dedicată marelui prozator, în restul şedinţelor am abordat alte teme”, explică bibliotecara. Copiii din clasele V-VIII vin la cenaclu, fac lecturi în grup, dezbateri şi îşi prezintă creaţiile literare. Iubirea pentru gramatică şi literatură a făcut-o pe Mariana Ţiţei să se încrie la Facultate de Limba şi Literatura Română, secţia Română-Franceză, instituţie pe care a absolvit-o în 2008.

A cusut zeci de goblenuri

În timpul liber, Mariana Ţiţei îşi pune în practică pasiuna pentru goblenuri. „ Cos goblenuri de 18 ani, mă relaxează. Îmi plac peisajele şi florile.”, spune Mariana Ţiţei. Bibliotecara a făcut zeci de goblenuri, iar mare parte dintre ele le-a făcut cadou.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Aveţi un scriitor preferat?
Îmi place Adrian Păunescu, este scriitorul meu de suflet. L-am citit mereu, cred că l-a egalat pe Eminescu. Îmi mai place şi Nicolae Labiş.
Ce cărţi mai citesc copiii?
Le place literatura SF. Citesc şi cărţile din programa şcoală, ceea ce le recomandă profesorii.

Ce-i place?
„Îmi place să citesc. Îmi place natura şi să mă plimb. Muntele, îmi place mult.”
Ce nu-i place?
„Nu îmi place minciuna, invidia, superficialitatea.Nu îmi place oamenii care mint”

PROFIL

Născută:14 martie 1963 Alexandria
Studii: Facultatea de Limba şi Literatura Română, Universitatea Spiru Haret
Familie: are un băiat, clasa a X-a.



Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite