Lucian Ancu, cel mai vechi fotograf din Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A imortalizat mii de secvenţe din viaţa oraşului din ultimii 60 de ani, a fost primul fotoreporter din judeţ şi a strâns, de-alungul carierei, 40 de aparate de fotografiat de toate tipurile.

Lucian Ancu este cel mai cunoscut şi cel mai vechi fotograf din Alexandria. Şi-a început cariera ca ucenic la un atelier de fotografie în 1947 şi a făcut ucenicie timp de trei ani. “ Pe vremea aceea nu aveai cum să înveţi o meserie , dacă nu făceai ucenicie. Tata m-a dus la unul din cele trei ateliere foto din Alexandria. Acolo am învăţat să fac fotografie cu aparatul clasic pe rulmenţi, cu manivelă şi burduf. Pe vremea aceea se foloseau aparatele de salon”,  îşi aminteşte Nea Luci fotograful, aşa cum îi spun majoritatea alexăndrenilor care îl ştiu de ani de zile. După ce a învăţat teoria în atelierul foto,a  făcut şcoala profesională de ucenici, secţiunea fotografie. A vrut să se facă ofiţer şi a urmat apoi Şcoala de ofiţeri de la Sf. Gheorhe. “ Nu am urmat totuşi o carieră militară, am fost scos în rezervă şi în 1955 m-am angajat la Cooperativa Răsăritul, şef de unitate la atelierul de fotografie”, povesteşte fotograful. Aici  a râmas până în 1995 când a ieşit la pensie după 40 de ani de muncă în acelaşi loc. 

Are fotografii din Alexandria înainte de demolare

Amintirile lui Lucian Ancu de la începuturile carierei sale au rămas imortalizate pe  pelicula foto. Păstrează şi acum fotografii de salon cu boierii din Alexandria şi este singurul alexăndrean care are imagini cu Alexandria, înainte de demolare. “ Am fost pe vremea când eram ucenic în toate casele boiereşti din oraş. Atunci aşa se făceau fotografiile, în salon. L-am fotografie şi pe primarul  Alexandru Colfescu, şi alte personalităţii ale vremurile acelea. Păstrez fotogafii din oraş înainte de demolare, arata cu totul altfel”, spune fotograful.  Lucian Ancu a făcut în urmă cu cinci ani o expoziţie cu fotografii inedite din Alexandria intitulată “ Oraşul de altă dată”. A fost pentru prima dată când alexăndrenii mai tineri au putut vedea cum arăta oraşul, în urmă cu mai bine de o jumătate de secol.  A fost primul fotoreporter din judeţ şi a colaborat câţiva ani cu ziarul “Teleormanul liber”

A strâns 40 de aparate foto de toate tipurile

Nea Luci a reuşit să strângă de-alungul carierei sale de fotograf 40 de aparate foto. “ Am şi primul meu aparat, din acela cu manivelă. Am aparate de toate naţiile, germane, sovietice, chinezeşti. Cele mai bune erau ale ruseşti. Acum mi-am luat şi eu digital.”, spune Lucian Ancu. Fotograful spune că e diferenţa mare între fotografiile din 1950 şi cele de acum. “ Atunci era regulă generală, dădeai clientului o fotografie în opt zile, acum se dă pe loc. Atunci făceai retuşuri cu creion special pe fotografiile alb negru de salon, scoteai ridurile damelor. Este mare diferenţă”, spune fotograful.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

-Cât câştiga un fotograf în urmă cu 50 de ani?
-Eu eram maistru fotograf profesionist şi câştigam într-o lună cât câştiga preşedintele cooperative în trei luni. Era o meserie bănoasă şi pe vremea aceea.
-Care ar trebui să fie calităţile unui bun fotograf?
-Trebuie să ai talent.Să ştii să comunici cu oameni. Să fii un om vessel. Fotografia trebuie să îndeplinească trei calităţi: décor, încadrare şi claritate.

Ce-i place?

“Îmi place să mă uit la televizor în special la Antena3 , la ştiri. Mă uit şi la Etno, la muzică populară. Îmi place veselia.”

Ce nu-i place?

“Nu îmi plac oamenii morocănoşi, mincinoşi. Nu îmi plac hoţii  şi leneşii”

PROFIL

Nume: Lucian Ancu
Născut:20 iunie 1933 Alexandria
Studii:Şcoala profesională de ucenici-foto
Familie:căsătorit, are o fată şi noi nepoţi

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite