Locurile de joacă din centrul Alexandriei, fiare vechi şi ruginite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei aproximativ 4000 de copii din oraş au la dispoziţie doar 17 locuri de joacă. Micuţii îşi rup hainele şi se zgârie pe topoganele vechi şi ruginite din centrul oraşului,  dar continuă să vină aici, în lipsa altor alternative.

Cele mai frecventate locuri de joacă din Alexandria, cele din parcurile centrale, nu au mai fost modernizate de ani buni. În Parcul Cinema copiii se înghesuie pe câteva leagăne şi topogane vechi şi ruginite. De cele mai multe ori micuţii stau la coadă pentru a apuca o tură de topogan sau cîteva balansări în leagăn. Dacă cei mici trec cu vederea fierul ruginit şi mizeria din nisip, părinţii şi bunicii sunt în schimb revoltaţi. „ După ce că sunt puţine locuri de joacă în oraş, şi astea care sunt arată în ultimul hal. Pe topogane nu se mai lunecă bine că sunt ruginite şi riscă să vină direct în cap. Îşi agaţă hainele şi le rup în fiarele astea. Nispiul este plin de chiştoace şi rahat de cîine, nu am văzut să îl cureţe nimeni niciodată” ne-a spus Alexandra Răboj, o bunică.
Când locul de joacă din parcul central se aglomerează prea rău, părinţii îşi mută copiii în parcul vecin, de lângă Şcoala generală nr 5.  Spaţiul de aici este la fel de degradat şi mult mai mic. Practic, micuţii se bat pe două topogane, patru leagăne şi un balansoar „ Într-o periodă nu mai veneam aici pentru că era prea mizerie şi văzusem ciuperci crescute pe lângă gard. Ziceau alte mame că sunt ciuperci otrăvitoare şi mă speriasem” ne-a spus Claudia Soare, o mămică de 31 de ani.

La cel mai frumos loc de joacă copiii sunt duşi cu maşina

Cel mai modern loc de joacă din oraş se află în Pădurea Vedea, un loc în care majoritatea alexăndrenilor îşi duc micuţii cu maşina, pentru că distanâa până la el este mare. Cu topogane moderne din plastic, leagăne sigure, mini perete de excaladare şi chiar aparate de fitness pentru adulţi, spaţiul este atractiv. Din păcate şi acesta se dovedeşte insuficient, pentru că în lipsa altor spaţii la fel de bine amenajate, aici e zilnic înghesuială. „ Venim cu maşina, pentru că este destul de departe. E frumos, dar prea puţin pentru câţi copiii sunt în oraş. Ar fi  fost mai potrivit în centru" ne-a spus Tatiana Codrea, o mamica de 28 de ani.
 

Se caută finanţator pentru  locuri de joacă noi

Deşi problema locurilor de joacă a fost adusă frecvent în atenţia primăriei prin reclamaţii şi sesizări, edilii nu au găsit deocamdată bani pentru modernizarea şi extinderea acestor spaţii. Valentin Boboc, administratorul public al primăriei, ne-a spus că anul acesta nu s-au găsit fonduri la buget pentru locurile de joacă. „ Anul viitor intenţionăm să refacem locurile de joacă din toate cartierele, prin credit furnizor. Să găsim o firmă care să execute lucrările şi să plătim în rate, în următorii ani” ne-a mai spus administratorul.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite