Înmulţirea maidanezilor, atentat la sănătatea alexăndrenilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 12 alexăndreni ajung lunar la spital muşcaţi de câini şi dincolo de acest pericol, oamenii se plâng că maidanezii au făcut din oraş ,un real focar de infecţie. Medicii avertizează că excrementele şi paraziţii comunitarilor sunt vectori pentru foarte multe boli.

Alexăndrenii au ajuns să fie terorizaţi de câinii comunitari care practic au invadat oraşul. Potrivit unei statistici prezentate de DSP Teleorman, cel puţin 12 alexăndreni ajung lunar la centrul antirabic, muşcaţi de câini comunitari. Medicii spun că, cei care solicită tratament la centrul antirabic de la spital primesc tratament în funcţie de gravitatea muşcăturii. “Unii au fost vaccinaţi, alţii au primit antibiotice. În general copiii primesc antibiotice, pentru a elimina riscul de infecţie”, ne-a spus dr. Elena Picu.
Riscul de a fi muşcaţi de câinii comunitari nu e singurul la care se expun alexăndrenii. Maidanezii care îşi fac veacul prin spaţiile verzi şi în locurile de joacă, lasă în urmă excremente şi paraziţii care dau boli grave.Topoganele şi balansoarele de la locurile de joacă sunt adăposturile de noapte ale maidanezilor, iar ceea ce lasă patrupedele în urma lor, i-a  îngrozit pe alexăndreni. “Am mers şi eu în parc cu copilul mic, care are trei ani şi mi-a fost frică să îl las în nisipul de la locul de joacă. Era plin de excremente de câini. E copil, pune mâna că nu îşi dă seama despre ce e vorba. Ar trebui luate măsuri”, ne-a spus Alina Ciurea, o mămică din oraş. Temerea alexăndrenilor este justificată, spun medicii specialişti. “Maidanezii sunt vectori pentru multe boli, o mare sursă de infecţie. Dacă nu sunt deparazitaţi, pot transmite diverse boli. Se poate ajunge la pneumonie sau alte infecţii grave”, ne-a spus mediul epidemiolog Luminiţa Dumitraşcu de la Direcţia de Sănătate Publică Teleorman.  Leptospirioza, Giardia, Salmonela, Toxoplasmoza, E Coli sunt numai câteva dintre bolile cu care se pot alege copiii, dar şi adulţii care intră în contact cu excrementele de câine.

Muşcătura de purice sau căpuşă poate duce la complicaţii

Potrivit specialiştilor DSP Teleorman, purecii şi căpuşele reprezintă o altă sursă de îmbolnăvire. “În afară de muşcătura de câine care poate fi extrem de periculoasă, şi muşcătura de purici sau de căpuşe poate duce la complicaţii şi infecţii grave. Nu am avut cazuri grave, dar asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla”, ne-a mai spus medicul epidemiolog Luminiţa Dumitraşcu.

Zonele stăpânite de maidanezi

Zona Inspectoratului Şcolar Judeţean, zona sediului filialei de Cruce Roşie Alexandria şi strada Carpaţi, din spatele magazinului Confort sunt cele trei zone ale oraşului unde îşi fac veacul cei mai mulţi comunitari. Pe lista locurilor periculoase, alexăndrenii includ şi parcurile din oraş. „E plin de câini în parcul de la cinematograf şi în parcul de lângă Şcoala generală nr. 5. Aici dorm noaptea şi umblă în haită ziua” , ne-a spus Alexandru Preoteasa, un alexăndrean de 57 de ani.



   


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite