Împărţirea banilor de la Consiliul Judeţean blochează 30 de comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii din 30 de localităţi teleormănene nu mai au bani de salarii, utilităţi şi indemnizaţii, pentru că prefectul a atacat hotărârea Consiliului Judeţean prin care acestea ar fi trebuit să îşi echilibreze bugetele.Edilii din aceste comune spun că gestul prefectului nu e demn de un înalt funcţionar public.

Lipsa banilor la bugetele locale este o problemă acută în Teleorman. Majoritatea primarilor teleormăneni se plâng că nu mai au fonduri să supravieţuiască şi merg cu mâna întinsă la Consiliul Judeţean (CJ), dar şi la celelalte foruri superioare pentru a-şi echilibra visteriile. La sfârşitul lunii trecute, consilierii judeţeni au aprobat o hotărâre prin care s-a repartizat către 30 de localităţi din mediul rural cota defalcată din TVA de 20 şi 24 de procente. Numai că, deja a devenit un obicei ca prefectura să atace în contencios administrativ toate actele emise de consiliu. Războiul dintre prefectul Teodor Niţulescu şi preşedintele CJ, Liviu Dragnea lasă sute de oameni fără salarii şi fără indemnizaţiile pe care statul le oferă prin intermediul primăriilor. Nu este pentru prima dată când scandalul dintre cele două autorităţi pune în pericol „supravieţuirea” unei localităţi sau dezvoltarea acesteia. Cei care au de suferit din cauza acestor conflicte, care nu se mai termină sunt oamenii. Toată lumea afectată de acest război dă vina pe prefectul Niţulescu, dar şi acesta are o explicaţie pentru gestul său. Teodor Niţulescu susţine că împărţirea banilor trebuia făcută în funcţie de proiectele pe care le are fiecare localitate, pentru ca acestea să îşi permită confinanţarea lor şi apoi să dea sume mai mici pentru echilibrarea bugetelor. Dar, spune prefectul, Consiliul Judeţean nu a ţinut cont de prevederile legi şi a dat banii după bunul plac al preşedintelui Dragnea.

La Islaz, nu se mai plătesc salariile

  Una dintre localităţile care potrivit hotărâri atacate ar fi trebuit să primească 200.000 de lei pentru echilibrarea bugetului este comuna Islaz. Primarul de aici, Cătălin Geară recunoaşte că nu are niciun proiect în derulare acum, dar ar fi avut mare nevoie de bani pentru a completa bugetul sărac pe care îl are anul acesta. Pentru că nu mai au bani în visterie, la Islaz nu se vor mai plăti salariile profesorilor, ai angajaţilor primăriei, salaburizarea comunei nu se va mai face cum trebuie şi vor renunţa şi la igienizarea şcolilor. Primarul Geară mai spune că va plăti curentul electric doar atunci când va încasa ceva bani din taxele şi impozitele locale. Ba, mai mult decât atât, acesta a declara că în urmă cu trei săptămâni, prefectura i-a atacat hotărârea consiliului local de aprobare a bugetului. „Mi-a atacat hotărârea de buget, pe care o aprobasem la începutul anului. A aşteptat şase luni, pentru că ăsta este termenul permis de lege pentru a fi atacat un act administrativ şi a introdus acţiunea în contencios, din motive, zic eu subiective. Ei susţin că am fi aprobat bugetul în bloc şi nu pe capitole, subcapitole şi titluri, dar din câte ştiu eu, aceste «încălcări ale legii», aşa cum le numeşte domnul prefect puteau fi sancţionate cu amendă. Acum am bugetul blocat”, ne-a spus Cătălin Geară, primarul din Islaz.

La Moşteni, renovarea şcolii în pericol

Când a justificat atacarea hotărârii CJ, prefectul Teodor Niţulescu a dat şi un exemplu de comună, cap de listă, care după părerea sa nu ar fi meritat să primească 200.000 de lei pentru că nu are în derulare niciun proiect. Primarul, în schimb susţine că ar fi avut nevoie de banii respectivi pentru a întreţine investiţiile făcute. „Pentru că suntem o comună mică, noi nu avem venituri proprii prea mari, nu avem societăţi comerciale şi nici industrie. Trebuie să plătim şi noi cumva salariile angajaţilor şi utilităţile, iar dacă ei nu ne ajută, de unde să avem bani? De exemplu, noi am autorizat sanitar şcolile şi grădiniţele şi acum trebuie să zugrăvim aceste unităţi, care nu au mai fost vopsite de patru ani. Dacă începi ceva, trebuie să duci la bun sfârşit”, ne-a spus Vică Tăbărană, edilul şef din Moşteni. Acesta a mai declarat că în buget mai are bani doar pentru o lună de plată a salariilor angajaţilor primăriei.

Primarul de la Piatra a fost în audienţă la Ministerul Finanţelor

În comuna Piatra, situaţia este şi mai complicată. În acest moment, din bugetul localităţi nu se mai face nicio plată, pentru că bugetul a fost atacat. Primul termen de judecată a fost săptămâna trecută, dar judecătorii au amânat procesulpentru luna septembrie. „Întreaga activitate e paralizată. Nu mai avem voie să facem nicio plată. Aşteptăm să ne taie curentul, să ne taie telefonul de luna viitoare. Eu îmi văd în continuare de treabă. Mai multe nu vreau să comentez”, a spus şi Dănuţ Chera, edilul şef din Piatra. Conducerea primrăiei de aici a mers în audienţă la Ministerul Finanţelor, dar nici aici nu a reuşit să obţină o promisiune că situaţia se va remedia.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite