Fără lapte şi corn în şcoli, din cauza bugetelor blocate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din Alexandria mănâncă la şcoala pacheţelul adus de acasă
Elevii din Alexandria mănâncă la şcoala pacheţelul adus de acasă

La aproape o lună de la începerea şcolii, în zeci de unităţi de învăţământ din judeţ, laptele şi cornul întârzie să apară. Motivul îl reprezintă atacarea bugetelor locale de către Prefectura Teleorman care a dus la blocarea conturilor a 25 de primării.

Peste 15.000 de elevi teleormăneni vin la şcoală cu pacheţelul de mâncare adus de acasă. Programul „ Lapte şi corn” nu a demarat în 25 de localităţi din cauza faptului că bugete locale sunt blocate de aproape două luni, iar edilii nici măcar nu au putut demara procedurile de licitaţie. La Alexandria, reşedinţa de judeţ, primăria abia acum face primele demersuri în ceea ce priveşte găsirea furnizorilor pentru produsele lactate şi de panificaţie. „ Având bugetul blocat noi nu am putut angaja cheltuieli, deci nu am putut organiza licitaţii pentru lapte şi corn. Acum bugetul este deblocat de o săptămână şi facem primele demersuri”, a declarat Victor Drăguşin, primarul Alexandriei. De la spusele primarului, până când laptele şi cornul vor ajunge efectiv pe băncile elevilor şi preşcolarilor va mai trece  însă cel puţin o lună. În situaţia nefericită în care licitaţia ar fi contestată, atunci sunt şanse ca elevii din Alexandria să nu vadă anul acesta nici urm[ de corn sau lapte. Pentru că scandalul pe bugetul Alexandriei este deja de notorietate, părinţii ştiu că micuţii lor sunt victime colaterale în războiul dintre Prefectura Teleorman şi Primăria Alexandria. „ Am auzit că din cauza bugetului nu ajunge cornul în şcoli. Ce să zic? Să le fie ruşine, copiii nu sunt vinovaţi cu nimic şi ar fi trebuit să se găsească o soluţie”, spune Sanda Ologeanu, o mămică nemulţumită.

Edilii de la ţară nu promit nimic

Dacă edilii alexăndreni sunt mai încrezători în privinţa demarării programului „ Lapte şi corn”, în comunele cu bugete blocate, primarii nu îşi mai fac nicio speranţă. La Islaz 550 de copii aşteaptă în zadar produsele lactate. „ La noi bugetul e blocat de două luni. Nu am dat salariile nu mai avem iluminat, nu am luat lemne pentru şcoală, nu cred că avem vreo şansă să dăm anul acesta laptele şi cornul” spune Cătălin Geară, primarul comunei Islaz. Prefectul de Teleorman, iniţiatorul blocării bugetelor spune că vina pentru situaţia actuală aparţine autorităţilor locale. “Sunt grave nereguli în aprobarea bugetelor cu încălcarea flagrantă a legii. Primarii poartă întreaga responsabilitate şi vină pentru acest lucru”, spune Tedor Niţulescu.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite