EXCLUSIV: Fost olimpic naţional la matematică, cerşetor în centrul Alexandriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spatele mâinii întinse la mila trecătorilor, în faţa complexului Winmarkt din Alexandria, se ascunde o poveste tulburătoare.  Liviu (36 de ani) a ajuns acum să trăiască la limita subzistenţei, însă cândva a fost olimpic naţional la matematică şi un student de nota 10 la Automatică. O boală psihică i-a tăiat însă avântul!

CITIŢI ŞI,

Moartea lui Pielosu

În urmă cu 20 ani, Liviu era un adolescent genial, care părea să aibă în faţă un viitor strălucit. Liceanul avea la vremea aceea 10 pe linie şi performanţe deosebite la matematică şi informatică. A fost olimpic naţional la cele două materii în timpul liceului, având cunoştinţe în informatică şi electronică care uimeau atât profesorii, cât şi colegii. La asemenea performanţe , cariera lui Liviu nu avea cum să pară la momentul respectiv decât una de succes, mai ales după ce, în 1991, a  fost admis la una dintre cele mai bune facultăţi din cadrul Universităţii Politehnice, Facultatea de Automatică.  În primul an de studenţie, drumul lui Liviu către succes s-a întrerupt brusc din cauza unor probleme de sănătate. A renunţat la facultate chiar după primul an şi de la statutul de student promiţător a căzut direct la cel de cerşetor, pe străzile Alexandriei.

Încă mai ştie valoarea derivatelor funcţiilor trigonometrice

Chiar şi acum, după zece ani de cerşit şi trăit în condiţii aspre, Liviu încă mai stăpâneşte noţiuni de matematică pe care nu foarte mulţi elevi de liceu din ziua de astăzi le cunosc. Liviu îţi spune cu uşurinţă, în ciuda minţii lui tulburate, cât este derivatul lui x pătrat sau cum să calculeze o funcţie diferenţială. Cerşetorul îşi găseşte cu greu cuvintele dar sclipiri din elevul genial pot fi văzute cu uşurinţă de oricine stă de vorbă cu el
Foarte puţini din cei care îi arună lui Liviu 50 de bani sau 1 leu ştiu ce vrea să facă acesta cu banii. Tânărul a renunţat în unele zile la o bucată de pâine, pentru a-şi putea cumpăra piese de calculator.  „Cu banii pe care i-am strâns mi-am luat piese pentru calculator. Până acum am construit unitatea centrală, mai am nevoie de monitor”, spune Liviu.

A rămas fără părinţi

Ca şi cum viaţa nu ar fi fost destul de nedreaptă cu el, Liviu a rămas în urmă cu un an singur pe lume. Mama lui, cea care l-a avut în grijă după ce mintea sa s-a tulburat, a murit anul trecut. „Anul trecut am pierdut-o pe mama, singurul meu ajutor. Acum sunt singur, cu o grămadă de datorii, nu mă ajută nimeni, decât cei care îmi mai aruncă câte un ban”, spune Liviu.
Bărbatul se află în atenţia serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Alexandria şi primeşte o pensie de 293 de lei. „Cunoaştem cazul lui. Facem demersuri pentru a fi mutat la un spital de specialitate, unde să fie şi tratat pentru boala psihică pe care o are”, ne-a spus Adriana Floarea, şefa serviciului de Asistenţă Socială.

CITAT
„Cu banii cerşiţi mi-am luat piese pentru calculator. Am construit unitatea centrală, mai am nevoie de monitor”,
Liviu
cerşetor

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite