După trei decenii, zona 200 vede pentru prima dată asfalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartierul cunoscut în rândul alexăndrenilor drept “ zona 200”  este de ani buni cel mai urât cartier din oraş. Fără asflat şi plin de gropi, zona 200 devenea o adevărată Veneţie a oraşului, la fiecare ploaie. În lipsa banilor de la bugetul local, municipalitatea a găsit altă soluţie pentru a schimba faţa cartierului: plata în rate.

Cei peste 1000 de alexăndreni din cartierul 200 s-au obişnuit de câţiva ani buni ca zona lor să devină loc de pelerinaj în campania electorală . Nu a existat candidat la primărie şi nu a trecut nicio campanie electorală fără ca reabilitarea zonei 200 să fie punct forte în platformele program. Acelaşi lucru s-a  întâmplat şi în campania electorală din 2008 când au primit aceleaşi promisiuni. În lipsa banilor pentru reabilitare, cartierul fără asflat s-a deteriorat din an în an. La fiecare ploaie, zona devenea impracticabilă atât de pietoni, cât şi de maşini, pentru că găurile din alei se umpleau cu apă. Când la începutul anului 2011, Consiliul local Alexandria a aprobat reabilitarea zonei 200 printr-un proiect de hotărâre , locatarilor de aici nu le-a venit să creadă că de data aceasta edilii se vor ţine de cuvânt. „ De câte ori am auzit noi promisiuni, nu mai aveam cum să credem. Aşa ni s-a spus şi acum un an, şi acum doi ani, de câte ori a venit primarul la noi în cartier să ne spună acest lucru, ne săturasem de promisiuni”, recunoaşte Sanda Danciu, o alexăndreancă de 49 de ani. Abia când au văzut luna trecută buldozerele în cartierul lor, alexăndrenii de aici şi-au dat seama că reabilitarea este o certitudine. Formula găsită de edilii alexăndreni pentru finanţarea lucrării de reabilitare a cartierului 200 este una inedită. Primăria Alexandria reabilitează zona cu plata în rate.  „ Iniţial în 2010 am aprobat un proiect privind reabilitarea cartierului prin credit furnizor. Proiectul aprobat anul trecut impunea ca toate licitaţiile pentru investiţie să se ţină în 2010, iar plata către firma care urma să execute lucrările să se facă în 2011 şi 2012. Din păcate nu s-a putut realiza anul trecut. Acum am promovat formula cu plata în rate, care este mult mai avantajoasă pentru noi. Nu apare noţiune de dobândă şi comision bancar, spre deosebire de formula credit furnizor „ a spus primarul Victor Drăguşin.

Locuri de joacă pentru copii şi de socializare pentru adulţi

Valoarea totală a investiţiei aprobată de Consiliul local Alexandria se ridică la 11 milioane de lei, bani pe care municipalitatea îi va plăti în rate către firma care execută lucrarea. Cu aceşti bani, municipalitate va amenaja aleile pietonale şi carosabile dintre blocurile 200, va amenaja un număr de 360 de locuri de parcare. cartierul 200 va avea trotuare noi, bănci, locuri de joacă pentru copii şi locuri de socializare cu grătare. Reabilitarea implică şi extinderea şi modernizarea iluminatului public şi canalizării. De-alungul aleilor carosabile şi pietonale vor fi montaţi 60 de stâlpi de iluminat, iar reţeau de canalizare va avea în plus 20 de noi guri de scurgere. Spaţiile verzi vor avea un sistem de irigat automatizat.

Investiţia, gata în două luni

De când au demarat lucrările la cartierul 200, reabilitarea a avansat destul de rapid, în ziuda scepticismului locatarilor care după atâţia ani de aşteptare s-au aşteptat ca investiţia să se sisteze în orice moment. S-au trasat aleile, s-au pus bordurile, s-au amenajat deja spaţiile de joacă şi locurile de socializare. În paralel, au demarat lucrările la iluminat şi canalizare. Lucrătorii estimează că investiţia va fi finalizată în următoarele două luni. ŞI pentru că văd că lucruile se mişcă de data asta cu adevărat, locatarii zonei 200 sunt mai încrezători, că până la finalul anului, cartierul lor va avea o nouă faţă. „ Acum, da, ce să mai zicem. Se vede că se lucrează. Eu zic că sunt gata până la finalul anului”, spune Paul Mărcuşanu, un alt locatar al zonei 200.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite