Doar unu din zece teleormăneni mai munceşte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 10% din populaţia judeţului munceşte, 20% trăieşte  din ajutoarele de la stat şi jumătate dintre  teleormăneni au ieşit la pensie. Teleormanul s-a transformat în ultimii  nouă ani într-un judeţ de inactivi, după ce mii de oameni au rămas fără slujbe, în urma disponibilizărilor şi dispariţiei multor fabrici.

Teleormanul este unul dintre cele mai sărace judeţe din România. O demonstrează majoritatea statisticilor făcute la nivel naţional care  ţin cont de numărul salariaţilor, de numărul şomerilor, de raportul salariaţi-pensionari, de puterea de cumpărare sau de situaţia economică. În  prezent, judeţul numără  puţin peste 430.000 de locuitori. Potrivit celor mai recente date de la Direcţia Judeţeană de Statistică , aproape jumătate din populaţia judeţului a ieşit la pensie. Doar 10% dintre locuitori mai lucrează cu carte de muncă şi vin acasă cu un salariu. 20% dintre teleormănei primesc, sub diferite forme, ajutor social şi apar în evidenţele Agenţiei de Prestaţii Sociale Teleorman. Astfel, codaşul ţării privind raportul salariaţi-pensionari este Teleormanul. Fiecare salariat duce în spate 2,7 pensionari.  Situaţia actuală este pusă de  specialişti pe  seama populaţiei îmbătrânite a judeţului.  „  Diferenţa mare dintre numărul salariaţilor şi cel al pensionarilor este cauzată de populaţia îmbătrânită a judeţului. În datele statistice nu apar personalele care îşi câştigă existenţa din agricultura de subzistenţă. Aceştia nu apar în nicio evidenţă şi nu plătesc dări către stat. Avem zeci de mii de ţărani aflaţi în această situaţie.  În plus, avem aproximativ 1000 de persoane care lucrează în Bucureşti”, a spus Gelu Mortasipu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Teleorman. 

Cu 100.000 de salariaţi mai puţin decât în 2002

Datele de la recensământul din 2002 arată că situaţia economică a judeţului era cu totul alta. Populaţia ocupată număra aproximativ 150.000 de teleormăneni, iar numărul pensionarilor era de 126.000. Acum aveam aproximativ 47000 de salariaţi şi peste 160.000 de pensionari.  În vreme ce anual rândurile pensionarilor  s-au îngroşat, cei angajaţi au ajuns o minoritate. Numai în ultimul an au dispărut aproape 4000 de salariaţi şi au apărut 30.000 de proaspăt ieşiţi la pensie, potrivit datelor din buletinul statistic al Direcţiei Judeţene de Statistică Teleorman.  Situaţia nu convine nici pensionarilor , nici salariaţilor şi toţi dau vina pe proasta guvernare. Ar trebui să fie invers, doi salariaţi la un pensionar. Nu sunt pensionarii de vină. Guvernul este incompetent, nu ştie să stimuleze, să creeze locuri de muncă”, ne-a spus Silviu Popescu, un pensionar de 60 de ani.

Zeci de societăţi închise , mii de oameni disponibilizaţi

În ultimii ani, au dispărut de pe harta economică a judeţului zeci de societăţi şi odată cu acestea, mii de foşti salariaţi au cerut ajutor de şomaj sau au ieşit la pensie anticipat. La Alexandria nu mai există Întreprinderea de cânepă, Întreprinderea de aparataje şi accesorii, Întreprinderea de prelucrare  a nutreţurilor combinate sau Întreprindeera de prelucrare a laptelui. Puţinele fabrici care au mai rămas au făcut reduceri drastice de personal. De la cel mai mare agent economic din Alexandria , fabrica de rulmenţi SC Koyo, au plecat în ultimii 9 ani, 3500 de salariaţi.                „ Rulmentul nu mai este ce a fost odată. Am lucrat acolo 20 de ani , m-au dat afară la ultimele disponibilizări de acum doi ani, când au plecat 1000 de oameni. Nu am avut unde să mă duc. Am stat în şomaj. M-am mutat la ţara până la urmă”, recunoaşte Florian   Rădoi de 48 de ani, un fost salariat al fabricii.  Situaţia este aceeaşi şi în celelelate oraşe ale judeţului. Cel mai mare agent economic din Roşiorii de Vede, fabrica de Vagoane SC Rova şi-a închis porţile anul acesta, după ce în ultimii ani, de aici, au plecat 4000 de salariaţi.  

Singura alternativă la lipsa slujbelor e mâna întinsă către stat

Peste 100.000 de teleormăneni apar în evidenţele Agenţiei de Prestaţii Sociale ca beneficiind într-o formă sau alta de ajutor de la stat. Ponderea acestora în rândul locuitorilor , adică 20%, ne clasează juedeţul pe locul IV, ca număr de beneficiari de ajutoare sociale. În Alexandria, există aproximativ 1400 de persoane care trăiesc din ajutoare sociale. Există  blocuri în oraş, în care niciun locatar nu munceşte. Este cazul blocurilor B 10 şi B 11 de pe strada 1 Mai. „ Cele 90 de persoane de aici trăiesc din ajutoare sociale, indemnizaţii , alocaţii.” ne-a spus Adrana Florea, şefa serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Alexandria . Alexăndrenii care au servici şi nu numai ei se uită strâmb la cei care aşteaptă totul numai de la stat „Nu vor să muncească. E adevărat că nu mai sunt locuri de muncă cum erau odată, dar dacă vrei să munceşti te duci în agricultură, în construcţii, faci orice să câştigi un ban. Dar ei nu vor, că le dă statul” ne-a spus Silvică Dumitran, un alexăndrean de 56 de ani.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite