Doar 6% dintre locuinţele din Alexandria au poliţe obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi termenul limită pentru încheierea asigurării obligatirii pentru locuinţe a expirat la jumătatea lunii iulie, nici măcat un sfert dintre alexăndreni nu s-au conformat legii. Poliţa diferă în funcţie de tipul locuinţei deţinute  şi se poate încheia  la 13 societăţi de asigurări.

Alexăndrenii au avut la dispoziţie mai bine de un an pentru încheierea poliţelor obligatorii pentru locuinţe, dar la fel ca majoritatea românilor, nu s-au înghesuit la societăţile de asigurări. Primăria Alexandria monitorizează situaţia asigurărilor cu ajutorul PAID şi primşte săptămânal numărul poliţielor încheiate. La mai bine de un an de la apariţia obligativităţii poliţelor de locuinţe, nici măcar un sfert dintre alexăndreni nu s-au conformat cu prevederile legii. „ Noi primim situaţia de la PAID. În acest moment sunt  1363 de poliţe încheiate, ceea ce reprezintă foarte puţin având în vedere numărul total al gospodăriilor din oraş”, ne-a spus Rodica Baicu, directorul Direcţiei Administraţie Publică. Cum în Alexandria sunt peste 20.000 de gospodării,

Numărul poliţelor încheiate reprezintă aproximativ  6%

Nici măcar primăria nu a încheiat poliţe pentru locuinţele din fondul locativ. Fondurile pentru încheierea asigurărilor la cele aproape 700 de apartamente din fondul locativ au fost prevăzute în buget, dar cum bugetul s-a blocat în urma atacării hotărârii de consiliul local de către Prefectură, poliţele nu s-au mai încheiat. În ceea ce priveşte amenzile, reprezentanţii primăriei spun că vor începe sancţionarea celor care nu au poliţe, din luna augus 2012. „ Dacă am începe acum ar însemna să amendăm aproape tot oraşul” a mai spus Rodica Baicu, directorul Direcţiei Administraţie Publică.

În judeţ s-au încheiat doar 16.321 de poliţe

Din cele peste 200.000 de gospodării din judeţ, doar 16.321 au până acum poliţe de asigurare pentru locuinţe. Statistica prezentată de PAID arată că, la acest capitol, au fost mai harnici locuitorii de la ţară, decât cei din mediul urban. Din cele 16.321 de poliţe, aproximativ 11.000 au fost încheiate în mediul rural.

Poliţa pentru apartamente este de 20 de euro

Poliţa de asigurare este de 10 sau 20 de euro în funcţie de tipul locuinţei. În cazul locuinţelor din paiantă se plăteşte o poliţă de 10 euro pe an, iar suma asigurată este de  10.000 de euro. Pentru locuinţele din beton, metal sau lemn, poliţa anuală este de 20 de euro, suma asigurată fiind de 20.000 de euro pe an. Poliţa de asigurare obligatorie acoperă trei riscuri: inundaţii, cutremur şi alunecări de teren. despăgubirile vor fi plătite în termen de 10-15 zile de la transmiterea  dosarului de daună

Asiguratorul vine şi acasă

Poliţa de asigurare se poate încheia fie la sediul societăţii de asigurare, fie la domiciliul  beneficiarului. Documentele pe care trebuie să le prezinte proprietarul locuinţei sunt: cartea de identitate a celui care încheie asigurarea , actul de proprietate a  locuinţei sau, după caz, certificatul de moştenitor şi de succesiune.
Proprietarii care şi-au încheiat poliţă de asigurare facultativă privind riscurile  prevăzute de legea asigurărilor sociale sunt obligaţi ca, la expirarea acesteia, să încheie una obligatorie. Poliţa obligatorie ar trebui încheiată în maxim cinci zile de la data expirării celei opţionale.

13 societăţi oferă poliţe

Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor este vândută prin reţelele de distribuţie ale celor 13 companii care sunt acţionari PAID. Acestea sunt:ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări, Uniqa România.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite