Datoriile la căldură, apă şi gunoi împiedică alexăndrenii să îşi ia locuri de parcare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alexandria a delimitat peste 3200 de locuri de parcare şi le-a oferit spre închiriere alexăndrenilor, dar numai 565 şi-au găsit proprietari.Edilii au condiţionat participarea la licitaţie cu plata la zi a taxelor, impozitelor, întreţinerii, apei şi gunoiului şi în condiţiile în care majoritatea alexăndrenilor au datorii la cel puţin un serviciu, locurile de parcare rămân fără chiriaşi.

Din cele 3210 de locuri de parcare delimitate de primărie în 2010, au fost scoase la licitaţie, până acum, 1062 de locuri. La cele trei licitaţii organizate de municipalitate s-au prezentat puţin peste 500 de alexăndreni şi, în final, au fost atribuite doar 565 de locuri. Nu chiria anuală de 50 de lei pentru persoane fizice şi 120 de lei pentru persoane juridice,  i-a ţinut departe de licitaţie pe alexăndreni, ci condiţiile impuse de edili, şi anume, achitarea la zi a taxelor şi impozitelor locale, întreţinerii, gunoiului, apei, adică a tuturor dărilor şi serviciilor locale . Şi municipalitatea ştie că datoriile îi ţin departe de locurile de parcare pe alexăndreni, dar nu renunţă la condiţiile impuse. “ Nu numai achitarea la zi a taxelor şi impozitelor e condiţie pentru participarea la licitaţie, ci şi plata celorlalte servicii. Ei trebuie să vină cu adeverinţe de plată la zi. Probabil că acest este motivul pentru care nu au venit mulţi la licitaţie. Nu vom renunţa la condiţiile impuse. Următoare licitaţie va avea loc după 1 februarie, nu am stabilit data exactă”, ne-a spus Mihail Mitroi, arhitectul-şef  al Primăriei Alexandria.

Prea datornici la utilităţi

Cum alexăndrenii au datorii ba la apă, ba la căldura, sau la gunoi, se pare că plata utilităţilor este cea mai mare problemă, care îi împiedică să participe la licitaţie.  Reporterii ADS au contactat cinci asociaţii de proprietari , unde 80% dintre locatari au datorii. “ La noi 90% dintre locatari au datorii, doar doi şi-au luat loc de parcare, restul nu au putut”, ne-a spus Nicuşor Rădulescu, administrator Comdominiul 82. Aceeaşi situaţie şi la Condominiul 37, unde 80% dintre locatari sunt datornici. Dacă la căldura, datoria  totală ajunge la 3,5 milioane lei, la gunoi, restanţele alexăndrenilor sunt în jur de 500.000 de lei. Şi la apă, jumătate dintre abonaţi au datorii. Mult mai bine stau alexăndrenii la plata impozitului local, gradul de încasare pe 2010 fiind de aproape 90%, dar cum printre cei care au plătit implătit impozitul sunt datornici la întreţinere, accesul la licitaţie este interzis.

Cartiere unde nu s-a ocupat niciun loc

Din cele 49 de zone în care edilii au scos la licitaţie 1062 de locuri de parcare sunt cartiere în care nu a fost ocupat niciun loc. Este cazul zonei blocului 251 de pe strada Cuza Vodă sunt nu s-a licitat niciunul din cele 10 locuri de parcare , dar şi cazul blocului H127, unde nimeni nu s-a interesat de cele 9 locuri scoase la licitaţie. Nici alexăndrenii din zona blocului 703 HG nu au fost interesaţi  de cele 9 locuri de parcare oferite de municipalitate. Alexăndrenii din aceste zone recunosc că datoriile i-au ţinut departe de oferta primăriei. “ Ar fi bun locul că ai avea unde să îşi parchezi maşinea în fiecare seară. Eu când vin de la muncă nu găsesc loc de parcare şi o duc lângă alt bloc. Aş fi fost interesat, dar nu am plătit nici la întreţinere, nici la gunoi, nu am avut bani. Dacă aş avea aş plăti, special ca să iau un loc de parcare. Dar ar însemna să dau cam 1000 de lei şi nu am”, ne-a spus Gelu Simion, un alexăndrean din zona blocului 251.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite