Cum poţi să înmatriculezi o maşină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexăndrenii care cumpără o maşină trebuie să ştie că pentru a o înmatricula trebuie să se adreseze Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Teleorman. Instiuţia are sediul în strada Carpaţi, nr. 7-9, iar programul de funcţionare este de luni, până vineri.

În afară de acte, posesorii de autovehicule trebuie să mai plătească şi nişte taxe care diferă în funcţie de tipul maşinii şi de numărul de înmatriculare pe care îl aleg. Serviciul Judeţean de Înamtriculare a Vehiculelor are sediul pe strada Carpaţi, la numărul 7-9. Alexăndrenii trebuie să ştie că pentru a înmatricula o maşină trebuie să întocmeacă un dosar, care să cuprindă următoarele acte: cerere de înamtriculare, fişa de înmatriculare, având viza organului fiscal competent din cadrul primăriei localităţii de domiciliu a proprietarului, cartea de identitate a maşinii cu folie de secretizare de la RAR, în original şi copie, contractul de vânzare-cumpărare, actul de identitate al solicitantului, copie după asigurare şi dovada că a plătit înmatricularea, această taxă achitându-se la primărie. De asemenea, mai trebuie achitată o taxă ce reprezintă contravaloarea certificatului de înmatriculare, care se aplăteşte la CEC sau BCR, taxa pentru plăcuţele de înmatriculare şi taxa de poluare. În cazul în care autoturismul este adus din străinătate, la ghişeu alexăndrenii trebuie să mai prezinte şi plăcuţele de înmatriculare vechi.
Programul de lucru al serviciului
Instituţia se află în subordinea Prefecturii Teleorman şi funcţionează după un program bine stabilit. Astfel, de luni până la joi, de la ora 8.30 până al 15.00 se primesc documente, iar eliberarea actelor se face tot de luni până joi, de la 8.30 la 16.00. Vinerea, este program scurt şi angajaţii instituţiei eliberează, dar şi primesc dosare doar până la 13.00. Mai trebuie ştiut faptul că în afară de proprietarul maşinii, la ghişeu se mai poate adresa cu dosarul de înamtriculare doar un împuternicit al acestuia. Persoana care este împuternicită să solicite eliberarea noului certificat de înmatriculare trebuie să arate şi procura specială, care este obligatoriu să fie făcută la notar. În cazul persoanelor juridice, este nevoie de o delegaţie şi cu actul de indentitate al persoanei delegate.
Cât sunt taxele pentru înmatriculare
Alexăndrenii care vor să înmatriculeze o maşină trebuie să ştie că au de achitat taxe fixe şi taxe care se plătesc în funcţie de perioada în care vor să circule cu maşinile pe drumurile publice. Astfel, taxa de înmatriculare se plăteşte la primărie şi este de 52 de lei pentru autovehiculele de până la 3500 de kilograme şi de 104 lei pentru cele care depăşesc 3500 de kilograme. În schimb, contravaloarea certificatului de înmatriculare se plăteşte la orice agenţie CEC sau sucursală BCR şi este în valoare de 37 de lei. Plăcuţele de înmatriuclare se achită la ghişeul serviciului, iar valoarea acestora este în funcţie de alegerea solicitantului. Se poate plăti 20 de lei pentru plăcuţe de tip A, 23 de lei pentru tip B şi 17 lei pentru tip C.
Cei care aleg să-şi pună la maşină numere preferenţiale trebuie să ami scoată din buzunar 45 de lei, bani pe care îi plăteşte tot la ghişeele instituţiei unde solicită înmatricularea. În situaţia în care se doreşte să se păstreze numerele de înamtriculare vechi, trebuie achitată o taxă de 30 de lei.
Taxa de poluare pentru maşinile noi sau aduse din străinătate se plăteşte în lei la unităţile trezoreriei statului din cadrul organului fiscal la care socilitantul este înregistrat ca plătitor de impozite şi taxe. Calculul acestei taxe este făcut de reprezentanţii de la finanţe, după o schemă bine stabilită, modelul de calcul fiind accesibil tuturor pe site-ul ministerului finanţelor.




Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite