ALEXANDRIA: Concursul de proză „ Marin Preda” se reia după opt ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul-concurs naţional  de proză „ Marin Preda” reînvie anul acesta, după opt ani de pauză. Concursul se va desfăşura  în zilele de 22-23 septembrie şi va avea secţiune de proză scurtă şi de reevaluare critică a operei lui Marin Preda.

Festivalul-concurs „ Marin Preda” s-a organizat pentru prima dată în 1982, la iniţiativa instituţiilor de cultură locale care au vrut, pe de o parte, să ducă mai departe numele marelui scriitor teleormănean Marin Preda, iar pe de altă parte să ofere o şansă de afirmare, tinerilor scriitori şi critici literari. „De-alungul celor 11 ediţii organizate din 1982 şi până în 2003 când s-a oprit, festivalul concurs de proză a fost o rampă de lansare pentru mulţi scriitori , atât teleormăneni, cât şi din afara judeţului” ,ne-a spus scriitorul teleormănean Stan V. Cristea , unul dintre organizatorii primelor ediţii ale concursului.  Festivalul s-a oprit la cea de-a 11 ediţie în 2003, şi vreme de opt ani nu s-a mai ţinut din lipsă de fonduri, dar şi din cauza unor probleme de organizare. „ Direcţia pentru Cultură Teleorman nu a mai avut din 2003 calitatea, prin lege, să organizeze astfel de evenimente şi ca atare nici nu i s-au mai alocat fonduri în acest scop” a mai spus Stan V. Cristea.
Iniţiativa de a relua tradiţia concursului de proză „ Marin Preda” vine acum din partea Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Teleorman. Instituţia vrea să organizeze cea de-a 12 ediţie a concursului, în luna septembrie, în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti şi cu o serie de reviste literare.

Rampă de lansare pentru scriitori nepublicaţi

Concursul va avea două secţiuni: proză scurtă în manuscris-nepublicată şi reevaluarea critică a operei lui Marin Preda. Concursul se adresează tinerilor prozatori şi critici literari care nu au debutat în volum şi nu au depăşit vârsta de 40 de ani.Lucrările acestora sunt aşteptate până la data de 31 august pe adresa CJCPCT Teleorman, iar premierea va avea loc în data de 23 septembrie la Siliştea Gumeşti. Câştigătorii celor două secţiuni ale concursului de proză vor pleca acasă cu premii în bani, cuprinse între 1000 şi 500 de lei, oferite de sponsori, dar şi cu perspective de publicare în cele mai cunoscute reviste  literare din ţară.

Se intenţionează şi reluarea Festivalului „ Zaharia Stancu”

Aceeaşi instituţie care reînvie anul acesta concursul de proză, are în proiect şi reluarea concursului de poezie „ Zaharia Stancu”, dar şi organizarea unei tabere de pictură naivă la Zimnicea. Cele două evenimente sunt deocamdată doar la stadiu de intenţie, iar concretizarea lor va depinde în mare măsură de posibilităţile financiare ale organizatorilor.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite