Ce trebuie să faci ca să îţi schimbi cartea de identitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zona Alexandriei sunt aproximativ 4000 de persoane fără acte de identitate, care riscă amenzi pentru că nu respectă prevederile legale. Toate persoanele aflate în această situaţie, trebuie să se prezinte la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei Alexandria cu o serie de documente necesare.

Serviciul de Evidenţă a Populaţiei Alexandria funcţionează în strada 1 Mai, la parterul blocului B9. La acest birou sunt arondate aproximativ 123.000 de persoane din Alexandria şi 18 comune vecine.  Pentru toţi cei care nu au acte de identitate din diferite motive, Serviciul de Evidenţă a Populaţiei reaminteşte documentele necesare obţinerii sau schimbării buletinului. “ Indiferent de motivul pentru care se eliberează cartea de identitate sunt necesare următoarele documente:  cererea pentru eliberarea actului de identitate, certificatele de naştere ale solicitantului şi ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, timbru fiscal în valoare de 1 leu, chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate, în valoare de 7 lei” a spus Alexandru Cătrună, şeful serviciului.

La împlinirea vârstei de 14 ani, este nevoie de buletinul părinţilor

În afara actelor menţionate de conducerea Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Alexandria, în funcţie de motivul pentru care se solicită eliberare aactului de identitate, poate fi nevoie de documente în plus. În cazul minorilor care împlinesc vârsta de 14 ani, este nevoie de actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal. Este nevoie , de asemenea, de certificatul de căsătorie al părinţilor sau de hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului, în cazul în care părinţii sunt divorţaţi.

În caz de furt, se plăteşte o taxă suplimentară

Cei care şi-au pierdut sau deteriorat buletinul sau documentul le-a fost furat vor plăti o taxă în plus. Ei trebuie să se prezinte la sediul Serviciul de Evidenţă a Populaţiei Alexandria cu un document oficial cu o fotografie recent care să ateste identitatea. Se plăteşe în plus un timbre fiscal de 4 lei.
 

Programul Serviciul de Evidenţă a Populaţiei

Biroul din Alexandria este deschis de luni, până vineri, între orele 8,30 şi 16,30.
În fiecare zi, în intervalul orar 8.30-13.00 se primesc documentele necesare eliberării buletinului. În interval 13.00-14.00 (luni, miercuri şi joi)şi în intervalul  13.0-16.30 (marţi şi vineri) se eliberează actele de identitate. Programul serviciului prevede în fiecare zi un interval de două ore în care se şi primesc, dar se şi eliberează documente-între 14.00-16 .30 (luni, miercuri şi joi) şi între 16.30-18.30 (marţi).
Eliberarea unui act de identitate durează şi 30 de zile
Pentru că organigrama serviciului a fost modificată anul trecut şi numărul de angajaţi a fost redus, durata de eliberare a unui buletin a crescut de la 7 zile la 30 de zile. “Dimensionarea numărului de personal a afectat în mod negativ funcţionalitatea şi calitatea serviciilor prestate , precum şi destinatarii acestor servicii,  în primul rând, prin mărirea termenelor de eliberare a documentelor solicitate  până la termenul legal prevăzut de O.U.G. 97/2005  şi anume 30 de zile”, a spus Alexandru Cătrună, şef serviciu S.P.C.L.E.P. Alexandria.

Nu  se mai merge cu camera mobilă pe teren

Tot din cauza restructurărilor, serviciul nu mai are posibilitate să facă ieşiri în teren cu camera mobilă pentru a merge în localităţile rurale. „Anii trecuţi mergeam cu camera mobilă în cele 18 localităţi arondate nouă, luam documentele copiilor care împlineau 14 ani şi le făceam buletine. Acum, din cauza faptului că nu mai suntem decât patru oameni care trebuie să ne ocupăm de 123.000 de căteţeni, nu ne mai permitem să facem deplasări”, a adăugat Alexandru Cătrună.

Amenzi  de 50 de lei

Persoanele fără cărţi de identitate sau cei care amână obţinerea buletinului riscă amenzi contravenţionale. Sancţiunile prevăd amenzi cuprinse între 25 şi 50 de lei, destul de mici după părerea conducerii Serviciul de Evidenţă a Populaţiei Alexandria.



Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite