Cărţile lui Adrian Păunescu, „interzise” alexăndrenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii recitesc poeziile lui Adrian Păunescu
Pensionarii recitesc poeziile lui Adrian Păunescu

În Alexandria nu se găsesc nicăieri la vânzare cărţile marelui poet Adrian Păunescu.Singura variantă pentru cei care vor să cunoască sau să redescopere opera acestuia este Biblioteca Judeţeană „ Marin Preda”, dar şi aici toate cele 10 cărţi sunt împrumutate.

Alexăndrenii care l-au iubit şi admirat pe Adrian Păunescu nu au nicio posibilitate de a cumpăra vreo carte a acestuia din oraş. La singura librărie care a mai rămas în oraş, cărţile lui Adrian Păunescu sunt de negăsit. „ Nu avem cărţile lui Păunescu. Nici nu am avut la vânzare în ultimii ani volumele acestuia de poezii. Am avut doar o carte de proză, care a fost distribuită împreună cu un cotidian naţional, dar s-a epuizat”, ne-a spus Lenuţa Dobrescu, reprezentanta librăriei. Aceasta recunoaşte că, după moartea poetului, au început să vină mulţi alexăndreni care să întrebe de cărţile lui Păunescu. „ Oamenii vin , întreabă, dar nu au ce să cumpere. Nu ştiu dacă vom putea aduce, pentru că ar trebui să facem un contract cu o librărie din Bucureşti care să ne trimită operele acestuia”, ne-a mai spus Lenuţa Dobrescu.
Cărţile lui Păunescu nu se găsesc nici la puţinele chioşcuri de ziare din oraş care comercializează şi cărţi. Şi vânzătoarele de aici recunosc că, după moartea prematură a acestuia, au primit cereri, dar deocamdată nu s-au gândit să achiziţioneze. „ Au venit oameni să ceară cărţi, în special persoane de 40-50 de ani care au cunoscut perioada Flacăra şi ştiu mai bine decât cei tineri ce a însemnat Adrian Păunescu. Nu avem astfel de cărţi, dar dacă vor continua să vină cereri, ne gândim că căutăm furnizori de la care să luăm” ne-a spus Sanda Nedelea, vânzătoare la un chioşc de ziare.

La bibliotecă, cele 10 cărţi au fost luate de pensionari

Singurul loc din oraş în care se găsesc cărţi scrise de Adrian Păunescu este Biblioteca Judeţeană „ Marin Preda” . „ Avem 10 cărţi , dar momentan toate sunt împrumutate. Le-au luat în special pensionarii din oraş, am înţeles că fac lecturi la club. Înainte nu aveam aşa cereri mari. Dar uite că după moartea lui Adrian Păunescu, oamenii şi-au reamintit de el şi vor să îi recitească poeziile „ , ne-a spus Geanina Ciuntuc, directoarea bibliotecii.
Pensionarii par a fi zilele acestea cei mai mari fani ai poetului. La Clubul Pensionarilor de la Casa de Cultură din Alexandria, Adrian Păunescu este zilnic subiect de discuţie, iar majoritatea celor înscrişi aici au recitit cu plăcere poeziile celebre ale poetului.  Unii  spun chiar că l-au şi cunoscut: „  Am amintiri cu Adrian Păunescu din 1964. A venit în Alexandria la un meci de fotbal şi imi amintesc ce bărbat puternic şi înalt era. L-am recitit acum cu plăcere. Mare păcat că am pierdut un om de asemenea valoare. Merită aşezat lângă Eminescu şi tratat ca un poet naţional” ne-a spus Gheorghe Caliţescu, unul dintre pensionarii care l-au recitit zilele acestea pe Păunescu. Inspiraţi de poeziile lui Păunescu,pensionarii au început să scrie şi ei versuri. „ Am scris o poezie intitulată „ La adio tu”, după marele poet în care am exprim sentimentul de regret pe care l-am trăit la moartea acestuia” ne-a mai spus Gherghe Caliţescu.


La adio tu


Voi care l-aţi hulit
Şi ştiţi voi care
Cereţi-vă în genunchi iertare
Lichelelor fără îndurare

La voi la Prima cârcotaşii
Râdeau de oamenii care greşesc
Dar a greşi e omenesc
Huo putorilor, cu voi... la troc
Voi l-aţi făcut pe Păunescu porc

Hulit şi adulat tu Adriane
O să-ţi păstrăm o amintire vie
Adio geniule care te-ai stins
Din dor de poezie,

Bolnav şi obosit tu ai plecat
Dar nu pentru vecie
Că viaţa ta a fost o poezie
Şi ai intrat în nemurire

Eu ştiu că mâine vei pleca
Acolo lângă Eminescu
Şi amândoi veţi implora pe Dumnezeu
Să aibă grijă de poporul tău,

Iar când o să ne fie dor de tine
Mai scrie-ne te rog o poezie
Şi ştii care-i dorinţa mea
Reînfiinţează dacă poţi din nou, Cenaclul Flacăra

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite