Bogdan Obretin este alexăndreanul care găteşte pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul şi-a deschis la începutul acestui an un blog culinar, în care postează aproape zilnic o nouă reţetă însoţită de ilustraţii îmbietoare Bogdan nu are aparent nimic în comun cu gătitul, mai ales că în ultimii cinci ani a făcut marketing online în Bucureşti.

Tot ce stie până acum despre gastronomie a învăţat pe cont propriu, urmărind emisiuni şi citind diferite bloguri. Studii nu are în domeniu şi nu s-a gândit serios la această posibilitate. “Poate dacă aş avea mai mult timp liber, m-aş dedica şi unui curs de gătit pentru a căpăta experientă, chiar daca nu m-aş folosi de el. M-ar încânta să lucrez într-un restaurant, dar nu stiu dacă ideea mea de muncă în bucătărie corespunde realităţii”, mărturiseşte Bogdan.

Gătitul a început pentru el ca un fel de refugiu, un hobby care să îl ajute să se deconecteze de la rutină şi să facă ceva relaxant. Pasiunea pentru prepararea mâncărurilor a avut-o încă de când era copil, când curiozitatea îl împingea să deguste din toate preparatele care îi apăreau în faţa ochilor. Imboldul spre gătit a pornit când a gustat într-o cafenea o tartă cu brânza (cheesecake). “Este un desert tare bun pe care am ţinut neapărat să-l incerc. Astfel, am inceput cu lucruri simple, apoi pasiunea s-a extins, ajungând să caut ingrediente şi condimente exotice. Nu cred că aş fi ajuns blogger culinar dacă nu ar fi fost prietenii apropiaţi, care m-au încurajat să-mi urmez pasiunea şi să nu renunţ, chiar dacă am ars un preparat sau am uitat să pun sare unei mâncăruri”, povesteşte alexăndreanul.

Investeşte în brand-ul personal şi în conţinut de calitate

 Chiar dacă blogul a crescut într-o oarecare măsură, peste 2.000 de oameni care îl apreciază pe Facebook, Bogdan Obretin nu a făcut un scop din a scoate bani de pe urma lui. Acesta nu ar fi niciodată dispus la compromisuri în ceea ce priveşte calitatea articolelor sau a produselor pe care le foloseşte în mod normal. “Am avut şi de câştigat de pe urma blogului, participând la diferite evenimente, dar acest lucru îl văd ca pe un bonus binevenit, nu neapărat ca pe un câştig”, explică Bogdan. El  mai este de părere că un singur om nu poate câştiga dintr-un blog culinar destul cât să se întreţină. “Desigur, există diferite portaluri cu reţete publicitare care monetizează, dar au avut în spate o întreagă reţea de site-uri care le-au propulsat până în ziua de azi”, precizează bloggerul.
Bogdan şi-a propus să investească, în primul rând, în brand-ul personal şi în conţinut de calitate, apoi se va gândi la un eventual venit din această activitate. O mică parte din blog e ocupată de câte un banner, dar câştigurile de pe urma lui nu acoperă nici măcar costurile de întreţinere a site-ului. Cu toate acestea Bogdan rămâne optimist: “sunt sigur că dacă faci ceva din pasiune ţi te ţii de acel lucru, vor veni apoi şi recompensele”.

Pieţele sunt prima oprire când caută ceva proaspăt

  Preparatele preferate de Bogdan sunt cele din bucătăria europeana, care trebuie să aibă arome discrete şi să conţnă ingrediente proaspete. Îi plac în mod deosebit bucătăria franţuzească şi cea italiană, dar încercă şi alte preparate, atât timp cât se potrivesc gusturilor sale. “Mâncăruri româneşti fac mai rar pentru că mi-e greu să concurez cu mama, o bucătăreasă de nota zece”, spune el.
   Când găteşte, evită să folosescă produse cu conservanţi, exces de grăsimi sau de zaharuri, margarina, fructele şi legumele la conservă, sau mezelurile din comerţ. Astfel, pieţele sunt prima lui destinaţie, când vine vorba de lucruri proaspete. “Merg cu plăcere în piaţă pentru fructe si legume de sezon, apoi mă îndrept spre diferite magazine de prin Bucuresti, unde găsesc diferite ingrediente, condimente si produse exotice”, mai spune Bogdan.

Profil

Născut: 14 ianuarie 1986, Alexandria
Studii: Facultatea de de Limbi străine, secţia Engleză-Spaniolă, Universitatea din Bucureşti
Profesie: specialist în marketing online

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt cele mai populare reţete de pe site-ul tău?

“Printre cele mai populare este “New York Cheesecake-ul”. Am şi o reţetă de “Crispy Strips” ca la KFC, dar fără ulei şi prăjeli. Mai sunt şi clătitele pufoase cu sos de mere, „Kaiserschmarrn”, desert creat iniţial pentru regina Elisabeth a Bavariei”, explică Bogdan.

Cu ce ocazie te mai întorci în Alexandria şi ce faci aici?

“Revin in Alexandria să-mi revăd familia, să mă întâlnesc cu foştii colegi de liceu. Vin să mă relaxez şi să mă detaşez. În Alexandria simt că trece timpul mai incet. De asemenea, vin să le gătesc celor dragi ce am mai încercat în bucătăria proprie”, mai spune tânărul.

Ce îi place

“Îmi plac ierburile aromatice, untul, gătitul cu produse de sezon şi mîncarea făcută cu pasiune. Când nu lucrez şi nu gătesc, îmi place să mă plimb prin ţări străine, magazine şi piete în căutare de gusturi noi”, spune Bogdan Obretin.

Ce nu îi place

“Nu-mi plac grăsimea, gătitul prin prăjire, folosirea produselor sintetice, precum margarina sau brânza topită sau preparatele lipsite de creativitate”, explică bloggerul.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite