Blocuri „sorcovă”, în urma izolaţiilor termice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul 500 de pe Şoseaua Turnu Măgurele
Blocul 500 de pe Şoseaua Turnu Măgurele

Lucrările de reabilitare termică a locuinţelor au transformat oraşul într-un adevărat curcubeu.Alexăndrenii care şi-au placat faţadelor blocurilor cu polistiren au ales tot felul de culori, de la mov, până la roz sau portocaliu aprins.

În contrast cu culorile şterse ale blocurilor vechi din Alexandria, apariţia faţadelor viu colorate, dau oraşului o notă de sorcovă. O spun atât reprezentanţii Primăriei Alexandria, care au constatat şi ei discrepanţele de culoare, cât şi alexăndreni care au făcut astfel de placări.
“Este adevărat că blocurile arată ciudat acum. Nu zic că înainte erau frumoase, dar să vezi la un singur bloc, trei culori diferite, şi alea din loc în loc, fără nici o noimă, parcă arată şi mai urât. În contrast cu griul şters, un portocaliu aprins, îţi sare în ochi. Poate că primăria ar fi trebuit să impună o anumită culoare, sau măcar o gamă de culori”, ne-a spus Gabriel Stamate, un alexăndrean de 38 de ani.
Faptul că cei care şi-au făcut placări nu au ţinut cont de nicio regulă în ceea ce priveşte alegerea culorilor, poate fi observat cu ochiul liber în mai toate cartierele. Pe şoseaua Turnu Măgurele, chiar la intrare în oraş, pot fi „admirate” blocurile 507 şi 500. Blocul 507 are mai multe nuanţe de verde, un albastru şi un roz pal. Asta pe lângă culoarea iniţială, ştearsă, un cărămiziu. Blocul 500 este parţial portocaliu aprins, aspectul fiind dezolant, în contrast cu culoarea ştearsă iniţială. Tudor Coman, un locatar de aici, recunoaşte că ultima preocupare a celor care au placat a fost culoarea: „Nici nu ne-am gândit la culoare. Am căutat să fie cât mai ieftin. Ne-a luat cam 1600-1900 de lei pe apartament, în funcţie de numărul de camere. Asta ne-a interesat.”
Peticeala blocurilor este justificată de faptul că, în majoritatea imobilelor, proprietarii nu au făcut în acelaşti timp placarea şi fiecare a folosit ce culori a nimerit. Un alt exemplu de bloc sorcovă este Blocul 591, de pe strada Dunării. Culorile folosite pe rând de proprietari sunt mov, crem şi gri.

Asociaţiile ar trebui să se consulte cu primăria

Edilii au constatat şi ei tendinţa de sorcovă pe care o capată oraşul şi încearcă să ia măsuri pentru a stopa fenomenul. „Am recomandat asociaţiilor de proprietari, le-am trimis adrese, ca pentru astfel de lucrări să consulte primăria înainte. Acest lucru se face ca să le recomandăm, să îi sfătuim să folosească culoarea iniţială sau o culoare în ton de sus până jos. Izolarea trebuie făcută unitar. Sunt şi accidente când oamenii nu dispun de bani, sunt plecaţi prin alte părţi, dar atunci măcar culoarea să se aplice de sus până jos, ca să iasă ceva unitar. Chiar dacă nu este placat, măcar să se vopsească faţada în culoarea respectivă şi la apartamentul care nu a făcut izolaţie”, ne-a spus  arhitectul-şef al oraşului Mihai Mitroi. Recomandarea Primăriei Alexandria ar fi ca tot blocul să fie vopsit o singură culoare, chiar dacă izolarea se face numai în anumite locuri.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite