Aurelia Arghirescu , o viaţă în slujba învăţământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează în învăţământ de 35 de ani, a şcolit nouă generaţii de elevi şi este coautoarea manualelor şi culegerilor de matematică după care învaţă copii din toată ţara.

Aurelia Arghirescu şi-a dorit să devină învăţătoare, încă de când era în clasele primare, inspirată de dascălul care a format-o în primii ani de şcoală. “ Cred că orice elev în clasele I-IV îşi doreşte, la un moment dat, să fie ca doamna învăţătoare, să aleagă această meserie. Eu asta mi-am dorit de la început. În general, sunt consecventă”, povesteşte dascălul A urmat Liceul Pedagogic pe care l-a absolvit cu  nota 10 şi a intrat în învăţământ în 1976 la Şcoala nr. 1 din Alexandria. În 1984 a venit la Şcoala general “ Ştefan cel Mare” şi  a rămas aici. Este la a noua generaţie de elevi şi spune că se mândreşte cu fiecare copil pe care l-a avut în clasă.  “ Simt că mă reprezintă fiecare copil în parte. Nu aş  fi putut să fac altceva în viaţă, meseria aceasta mi s-a potrivit cel mai bine. Din punctul meu de vedere, a fi dascăl este un dar “, spune învăţătoarea.

A făcut Facultatea de Drept

La trei ani după ce a intrat în învăţământ, Aurelia Arghirescu s-a hotărât să urmeze cursurile Facultăţii de Drept- Economic Administrativ . A dat examen,a  fost admisă,  a urmat cursurile în paralel cu cariera didactică şi şi-a obţinut licenţa cu succes. “ Nu am făcut facultatea ca să îmi schimb meseria. Am făcut-o pentru că mi-a plăcut şi cred că are părţi comune cu meseria dascăl. Deşi au fost multe tentaţii, nu am putut să plec de la catedră”, povesteşte dascălul.
Învăţătoarea spune că mentor de-alungul carierei i-a fost chiar soţul ei, absolvent de Filosofie şi dascăl de renume. La rândul ei şi Aurelia Arghireascu a format în cei 35 de ani de carieră, zeci de dascăli, fiind mentor la Casa Corpului Didactic. “ Mi-a plăcut să ajut tinerii învăţători, chiar înainte de a se profesionaliza calitatea de mentor. Am făcut activitate de mentorat, de când am intrat în învăţământ. Multe învăţătoare mi-au cerut sfatul şi mi-a făcut plăcere să le ajut”, spune Aurelia Arghirescu.

Este coautorul manualelor de matematică

Învăţătoarea este coautoarea manualelor de Matematică de clasa a I-a şi a III-a şi a manualului de Educaţie civică de clasa a III-a, după care învaţă în prezent copii din toată ţara. Experienţa de la catedră şi-a expus-o şi în zeci de materiale auxiliare după care învaţă elevii. “ Satisfacţia mea mare au fost culegerile de matematică scrise în 1996 şi care, de atunci, se reeditează anual,  pentru că au fost apreciate” spune învăţătoarea .
În afara celei de-a noua generaţii de elevi pe care o are acum la clasă, învăţătoarea o va prelua şi pe a zecea, înainte de a ieşi la pensie. “ Mi-am început  cariera cu clasa I şi o voi termina cu clasa a IV-a. Îmi place să duc lucrurile până la capăt” spune dascălul.

Întrebări şi răspunsuri

-A fost vreo perioadă grea în care v-aţi gândit să renunţaţi la învăţământ?

-Nu, niciodată nu m-am gândit. Nu  îmi place să las lucrurile neterminate.

-Generaţiile actuale de elevi sunt diferite faţa de cele de acum 20 de ani?

-Copiii de acum citesc mai repede, sunt mai comunicativi, datorită liberului acces la informaţii. Generaţia este schimbată în bine, dacă ştii să le canalizezi informaţiile către ceva bun.

Ce-i place?

“Îmi place viaţa la ţară, îmi place să lucrez goblenuri. Am lucrat zeci de goblenuri şi am avut multe expoziţii.”

Ce  nu-i place?

“Nu îmi plac conflictele, nu ştiu să le fac faţă, de obicei mă retrag. Nu îmi place să renunţ, nu abandonez niciodată o idee”.

PROFIL

NĂSCUT 10 octombrie 1956 comuna Piatra
STUDII: Facultatea de Drept Economic Administrativ 1986
FAMILIE: Are doi copii.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite