Andreea Borţun, scenarista care a readus teatrul în Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a reuşit alături de actorul alexăndren Alexandru Ion să aducă  un festival de teatru tânăr în oraşul fără teatru şi cinematograf. Andreea Borţun a participat anul trecut la Festivalul de Film de la Sarajevo, iar anul acesta a fost invitată să vorbească la conferinţele inspiraţionale TEDx din Bucureşti.

 Andreea Borţun face parte din echipa de „copii atomici” care a înfiinţat Festivalul de Teatru Tânăr Ideo Ideis de la Alexandria.  Cu puţin timp înainte de prima ediţie a festivalului, Andreea a primit un telefon care i-a schimbat viaţa: „M-a sunat Marcel Iureş. Auzise de festival şi a vrut să ne sprijine. Nu mi-a venit să cred. Maestrul a venit la festival, de la prima ediţie. El ne-a numit copiii atomici şi aşa ne-a rămas numele”, îşi aminteşte ea.

De la teatru la film

Andreea Borţun  păstrează vie în memorie prima piesă în care a jucat. „ Am jucat la teatrul din Bacău în <<Jack şi supunerea>> lui Eugen Ionesco”, spune tânăra. Cel mai drag spectacol al Andreei a fost „Priveşte înapoi cu mânie”, pus în scenă la a doua ediţie a festivalului Ideo Ideis, în afara concursului: „ Am jucat doar primul act, a fost un mare succes. Mari actori din juriu ne-au spus că puteam să jucăm pe scene mari ale teatrului românesc cu această piesă”, adaugă Andreea.
   Tânăra spune că i se potriveşte mai bine o carieră de scenarist, dar recunoaşte că experienţa acumulată pe scenă a ajutat-o foarte mult. „Eu scriu scenarii de film. Un film trebui să aibă o poveste şi trebuie să ştii să spui aceea poveste. Pentru a realiza un scenariu este important ca replicile să fie cât mai naturale. Dacă ai jucat teatru, ştii să faci în aşa fel încât replicile să fie naturale”ne-a spus Andreea. Ea a scris până acum mai multe scenarii: „ Dar a fost să fie aşa”, „Zmeul”, „ O oră fără 13 minute” „Mr. Moonlight”, „ Acesta este Petru”. „Zmeul” şi „Acesta este Petru” au fost filmate deja, cel din urmă avându-l în rol principal pe Marian Râlea.

Invitată la conferinţe prestigioase

Andreea a participat acum câteva luni la conferinţele TEDx sau conferinţa ideilor bune. „Am fost invitată ca vorbitor. Este vorba de nişte întâlniri foarte importante după un model american, sunt nişte conferinţe inspiraţionale. Aici vin tot felul de oameni care au făcut diverse lucruri sau sunt experţi în anumite domenii şi vorbesc în faţa a câtorva mii de oamenii,  în America, iar în România a câtorva sute”, explică Andreea Borţun. Pentru că organizatorii de la TEDx s-au gândit să aibă ca temă tinerii, de aici şi numele TEDxYouth, Andreea a fost invitată să vorbească în calitate de fondatoare a festivalului de teatru tânăr „Ideo Ideis”.
Studenta alexăndreană vrea să aştepte un an după terminarea facultăţii până să dea la master. Tânăra vrea să intre la una din universităţile californiene Berkley sau U.C.L.A. „Vreau să plec, dar vreau să plec şi să mă întorc. Eu la şcoală am învăţat multe lucruri foarte bune, dar am nevoie şi de o experienţă diferită de cea europeană. Plec să învăţ cum apasă americanii pe butoane şi le iese din prima”, glumeşte aceasta.
  Pentru proiectul de licenţă Andreea trebuie să scrie un lung-metraj şi va pleca, în  septembrie, în Mărginimea Sibiului pentru documentare. Scenariul va fi unul de ficţiune, dar va porni de la realităţile zonei. „Aceasta este una dintre idei, nu garantez că asta va fi neapărat tema”, precizează Andreea.
Întrebări şi răspunsuri

Care a fost tema despre care ai vorbit la conferinţele TEDx?

„Aici am vorbit despre întâlniri fericite în contextul festivalului Ideo Ideis.  Adică, în sensul în care Ideo Ideis este locul în care oamenii au parte de nişte întâlniri foarte speciale, de la întâlniri cu oameni până la întâlniri cu propriile lor gânduri şi idei care îi lovesc în cele mai neaşteptate momente, tocmai pentru că ceva declanşează asta”, povesteşte co-fondatoarea Ideo Ideis.

Ce îi sfătuieşti pe tinerii care termină acum liceul şi vor să facă actorie sau scenaristică?

„Acestea sunt meserii pe care trebuie să le faci dacă într-adevăr te bântuie noaptea. Cred că trebuie să te consume foarte mult. Ei o să se lovească de neîncredere, de nopţi nedeormite”, spune Andreea Borţun.

Ce-i place
„Îmi place să dovedesc contrariul, dacă se poate.Adică, atunci când cineva spune că ceva e imposibil, îmi place să dovedesc că e posibil”, explică tânăra.
Ce nu îi place
„Nu îmi place exact ceea ce ne învaţă România şi anume lipsa de punctualitate, bun-simţ şi respect. De lipsa lor mă lovesc cel mai tare în ultima vreme. Nu îmi place atunci când lucrurile nu mai sunt sub controlul meu”, spune scenarista.

Profil
Născută : 12 iulie 1990 în Alexandria
Studii: Studentă în anul III la UNATC Facultatea de Film, secţia Scenaristică
Familie: este singură la părinţi.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite