Alexandru Ivan este vicecampion european la kata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băiatul în vârstă de numai şase ani este cel mai tânăr campion pe plan internaţional la karate de la clubul său.  Alex a dat dovadă de o memorie vizuală extraordinară, învătând foarte repede de la antrenor şi colegii mai mari tehncile specifice acestor arte marţiale.

 Încă de la această vârstă, băiatul de la clubul “Miyamoto Musashi Dojo” este hotărât să facă o carieră din acest sport. În numai doi ani de antrenamente la sala de sport a şcolii “Ştefan cel Mare”, “băiatul-minune” al karatelui alexăndrean a ajuns în lotul naţional. Deşi nu are pe nimeni în familie de la care să moştenească aceste calităţi  sportive deosebite, Alexandru Ivan are deja în palmares medalii naţionale şi europene.
Totul a început cu dorinţa părinţilor lui de a-l îndepărta din faţa calculatorului şi de a-i oferi un stil de viaţă disciplinat şi sănătos. “Nepotul meu, băiatul surorii mele,  se ducea la karate la “Myamoto” şi ne-am hotărât să îl ducem şi pe cel mic. L-am înscris şi pur şi simplu a făcut performanţă. Asta a fost acum doi ani”, povesteşte tatăl vicecampionului, Săndel Ivan.

De la zonale, la cupe internaţionale

Anul acesta a fost pentru prima dată când Alexandru Ivan a intrat în focul competiţiilor. A fost la faza zonală, pe zona de sud, de la Eforie Nord, în luna martie. A obţinut locul patru la kata individual şi locul întâi la kata pe echipe, împreună cu doi colegi de la club. În urma acestor rezultate, s-a calificat la campionatul naţional de karate tradiţional, care a avut loc la Cluj, chiar luna următoare. Aici a luat titlul naţional la kata pe echipe şi a urcat pe treapta a treia a podiumului la kata individual. Aceste performanţe au făcut ca Alexandru să fie cooptat în lotul naţional de karate. A urmat participarea la campionatul european de karate tradiţional, care a avut loc în Serbia, la Belgrad. Aici a obţinut locul doi la kata individual.

Participă anul acesta la mondiale

Alexandru Ivan se va înscrie şi la cupa organizată de clubul la care este legitimat, Cupa “Musachi”, care va avea loc în Alexandria, la Sala Polivalentă, spre sfârşitul acestei luni. “Acesta este o competiţie mai mult pentru de verificare, înaintea altor competiţii”, explică antrenorul său Gabriel Guşter. Anul competiţional continuă pentru vicecampionul european, pentru că în octombrie pleacă la Brăila pentru a luat parte la campionatul naţional de stil-Shotokan. În noiembrie, va urma cea mai mare provocare de până acum pentru Alex: campionatul mondial de karate tradiţional, care se va desfăşura tot la Belgrad.
Tătăl băiatului a fost plăcut surprins de rezultatele obţinute de fiul său. “Eu sunt mulţumit de rezultatele lui. De fapt, să fiu sincer, nici nu mă aşteptam să ajungă până unde a ajuns. Sunt foarte mândru, ca orice tată, care se bucură când vede că fiul lui are rezultate”, spune Săndel Ivan. 

Profil

Născut:  31 octombrie 2004, Alexandria
Familie: are o soră mai mică de trei ani
Studii: Grădiniţa nr. 4 din Alexandria
Ce îi place

„Îmi plac desenele animate, să mă uit la televizor şi jocurile pe calculator. Îmi place şi să ies afară şi să ma joc cu copiii tot felul de jocuri”, spune copilul.

Ce nu îi place

Alexandru nu ar putea să stea departe de sala de antrenament şi de jocurile de acţiune de pe calculatorul personal.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vă descurcaţi cu banii pentru deplasări şi pentru alte cheltuieli?

„Noi ne descurcăm. Până acum nu au fost probleme”, spune tatăl băiatului.

Cum  ţi s-a părut în Serbia şi cum te-ai înţeles cu ceilalţi copii?

„Mi-a fost foarte dor de părinţi, dar am stat numai trei zile. M-am înţeles bine cu ceilalţi copii”, spune Alex Ivan.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite