Alexandria şi Nanov, în război pentru terenul de sub fabrica de rulmenţi care “produce” la buget 500.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenul de sub fabrica de rulmenţi şi contribuţiile economice la buget ale întreprinderii  reprezintă mărul discordiei dintre Alexandria şi Nanov, de mai bine de 12 ani. Ordonanţa 64/2010 a impus autorităţilor locale reanalizarea graniţelor şi semnare unor procese verbale de vecinătate, dar Alexandria şi Nanov au refuzat să facă acest lucru, din cauza terenului.

În povestea terenului de 400.000 m.p pe care este construită fabrica de rulmenţi Koyo, în mod paradoxal, fiecare pare să aibă dreptate. De la edilii celor două localităţi aflate în litigiu, care se bat în hârtii şi documente, până la oamenii de rând care la acest capitol dau dovadă de patriotism local. Terenul în cauză nu a reprezentat niciun interes pentru autorităţi până la apariţia fabricii şi cel mai probabil nu ar fi iscat nici actualul scandal, dacă miza nu ar fi constituit-o taxele pe care le plăteşte agentul economic japonez.  Fabrica a apărut în 1971-1972 şi potrivit unui decret emis de Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România şi semnat de Nicolae Ceuşescu, aceasta a fost construită pe un teren care aparţine Alexandriei. Şi automat, de la bun început toate taxele şi impozitele agentului au mers către bugetul local al oraşului. Nanovenii, care au considerat că terenul li s-a “furat” n-au făcut niciun demers pe vremea fostului regim, dar imediat după Revoluţie, edilii din Nanov şi-au amintit de teren şi de banii pe care acesta i-ar aduce la bugetul local.
Aşa s-a ajuns în instanţă, în urmă cu aproximativ 12 ani. În 1998, Primăria Nanov a obţinut o hotărâre judecătorească potrivit căreia terenul îi aparţine. Mai mult decât atât, primăria din Nanov a apucat să încaseze  o lună şi taxele de la agentul economic care funcţiona pe terenul câştigat. Bucuria nanovenilor  le-a fost de scurtă durată. Alexandria a făcut recurs şi plata taxelor către Nanov s-a oprit. Ba mai mult, primăria a fost obligată să dea banii primiţi, adică un milliard de lei vechi înapoi. “ Au apucat să dea doar 300 de milioane de lei vechi.” spune actualul primar Florian Grosu. Procesul a continuat în instanţă fără nicio finalitate. Apariţia OUG 64/2010 privind  semnarea proceselor de vecinătate  a readus în actualitate vechiul conflict şi edilii au scos din nou documentele la atac.

Autorităţile din Alexandria acuză vecinii de “ mârşăvie”

Primarul Alexandriei Victor Drăguşin nici nu concepe că terenul ar putea trece vreodată la Nanov. “Noi avem decretul de expropriere semnat de Nicolae Ceuşescu în 1971 în care se menţionează că fabrica de rulmenţi a fost înfiinţată pe teritoriul Alexandriei, pentru alexăndreni. Avem titlul de proprietate obţinut de fabrică din 1994 care atestă, de asemenea, că aceasta se află pe teritoriul oraşului. Terenul apare în planul cadastral al Alexandriei” susţine edilul-şef al Alexandriei. Primarul are şi argumente de altă natură decât cele din documente. “ Fabrica asta a fost construită pentru alexăndreni. De la centrala de aici a primit căldură jumătate de oraş.Nu este normal ca fabrica să fie a noastră şi terenul a lor”, mai spune primarul.
Edilul şef din Alexandria recunoaşte că ceva neclarităţi în zonă există. “ Este adevărat că toată zona aceea, vorbesc de bălţi şi de terenuri au proprietari alexăndreni, dar plătesc impozit la Nanov”, mai spune Victor Drăguşin. În opinia acestuia , tenativa Nanovului de a obţine terenul şi mai exact cei 500.000 de euro cât reprezintă taxele anuale, este o mârşăvie. Ironic, primarul Alexandria glumeşte făcând aluzie la legendele de la înfiinţarea oraşului: “ Este adevărat că acum 200 de ani Alexandria nu exista şi a fost înfiinţată prin donaţii ale negustorilor nanoveni, mavrodineni şi bulgari, dar ce-ar fi acum să vină şi bulgarii să ceară o bucată de teren din Alexandria!?”, a spus edilul-şef.

Edilul din Nanov spune că terenul apare în planul cadastral al comunei

Florian Grosu recunoaşte că lupta Nanovului cu Alexandria este inegală. “ Lupta nu am început-o eu, ci primarii dinaintea mea. În momentul în care s-a înfiinţat fabrica , terenul aparţinea IAS Nanov, erau pământurile oamenilor din Nanov. Lupta e inegală, pentru că vorbim de un oraş şi o comună. Terenul apare în planul nostru cadastral, în Planul Urbanistic General. Întrebaţi orice om din Nanov şi o să vă spună că e terenul comunei” spune primarul.
Edilul din Nanov nu neagă faptul că miza o reprezintă taxele plătite de fabrica de rulmenţi. “ Dacă s-ar recunoaşte că terenul e al nostru, am primi din taxe şi imporite 15 miliarde de lei vechi pe an. Avem un buget de 2 miliarde de lei vechi. Vă daţi seama ce am face cu banii ăştia! Aş aduce apă în comună, toate utilităţile. Pentru Nanov ar fi ceva fantastic”, spune Florian Grosu. Nanovenii spun că terenul a fost al comunei de când ştiu ei. “ Terenul a fost al comunei de când ne ştim. Acolo erau plaiuri cu vii. Şi acum apare în planul cadastral al comunei” susţine Mitică Păun, de 50 de ani tehnician agricol din Nanov.

Deocamdată a rămas ca la început!

Pentru că cele două autorităţi nu s-au înţeles şi nu au semnat procesele verbale de vecinătate, terenul şi taxele rămân în continuare la Alexandria. Oficial, reprezentanţii Oficiului Judeţean de Cadastru Teleorman, nu au dat niciun răspuns în privinţa problemei terenului de aproape 400.000 m.p. Neoficial, surse din instituţie susţin că terenul apare în ambele planuri cadastrale, dintr-o greşeală veche, de zeci de ani. Şi arhitectul-şef al municipiului Alexandria spune că cele două planuri cadastrale se suprapun peste terenul litigios .”S-au trasat nişte linii aiurea. Terenul apare în planul cadastral al Alexandriei din 1971 şi apare şi în cel de la Nanov, făcut mai recent. A fost o greşeală şi instanţa va stabili”, a spus Mihail Mitroi, arhitect-şef al Primăriei Alexandria.

Soluţie

Potrivit OUG 64/2010  într-o situaţia ca cea din Alexandria şi Nanov, în  care vecinii refuză semnarea graniţelor, lucrurile ar putea fi tranşate printr-o hotărâre de guvern. De asta se teme şi primarul Alexandriei pentru că o asemenea hotărâre, dată sub actualul Guvern cu care primarul de la Nanov împărtăşeşte coloratura politică, ar putea favorabilă comunei. „ Dacă acest lucru se va concretiza şi Alexandria va pierde terenul şi implicit fabrica, pierderile la buget vor fi de 500.000 de euro anual. Ei vor aceşti bani” spune primarul Alexandriei.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite