Alexăndrenii vor decide cum se vor încălzi la iarnă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 4400 de apartamente vor mai rămâne în sistemul centralizat de încălzire din Alexandria la iarnă, după previziunile primăriei.Pentru aceştia, municipalitatea oferă ca soluţie o investiţie de 15 milioane de  lei, constând în montarea de centrale de scară.

Municipalitatea vorbeşte despre proiectul legat de centralele de scară de mai bine de un an. Într-o primă fază a aşteptat cereri din partea beneficiarilor, dar cum acestea nu au venit, acum lansează proiectul în dezbatere publică.” Estimăm că vara asta se vor debranşa încă 2000 de apartamente, vor mai rămâne în sistem 4400, deci aproximativ 10.000 de cetăţeni care nu au posibilitate să-şi pună centrale de apartament. Pentru aceştia se propune o investiţie de 15 milioane de lei, prin montarea de centrale de scară. Vom face dezbatere publică în care oamenii să spună ce aleg” a spus primarul Victor Drăguşin. Practic, cei rămaşi în sistem vor avea de ales între a menţine actuala formulă de funcţionare a sistemului centralizat, ceea ce va însemna costuri enorme la întreţinere sau a accepta centralele de scară.

Vor fi chestionaţi şi debranşaţii

Nu doar cei 10.000 de alexăndreni rămaşi în sistem vor avea un cuvânt de spus, ci şi cei care au părăsit sistemul.  „ Este important pentru mine să cunosc şi opinia cetăţenilor care şi-au găsit alte surse de încălzire. Pentru începerea investiţiei este nevoie de aprobarea tuturor locatarilor, chiar şi a celor debranşaţi de la căldură”, a mai spus primarul.
Oferta legată de montarea centralelor de scară va veni prin Terma Serv, societatea Consiliului local, iniţial la comitetele executive ale asociaţiilor, iar mai apoi direct la cetăţeni. Dacă peste 50% din locatarii unei asociaţii vor fi pentru montarea centralelor, atunci se va perfecta un contract de furnizare a energiei termice în acest mod, cu fiecare proprietar. Condiţie esenţială este ca beneficarii să semneze angajamente că nu se vor debranşa.

Finanţarea proiectului, decisă tot de alexăndreni

Alexăndrenii vor alege şi modul de finanţare al centralelor. Municipalitatea vine în dezbatere cu mai multe variante, de la finanţare  integrală din partea Consiliu local, până la finanţare parţială de la buget ceea ce prespune avans din partea beneficiarilor sau achitarea în rate a centralelor de către locatari. Cert este că, în oricare din variante, municipalitatea trebuie să se împrumute, pentru că nu are bani în buget.

Trei luni procedurile, patru luni execuţia

Municipalitatea va organiza dezbaterea publică după Paşti. Se estimează că procedurile de implementare a proiectului legat de centrale va dura trei luni, iar execuţia aproximativ 4 luni, asta în cazul în care nu apar contestaţii. În cel mai fericit caz, sistemul cu centrale de scară va fi funcţional în decembrie.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite