Alexăndrenii s-au „ otrăvit” cu nitraţi, bând apă de izvor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ani buni alexăndrenii consumă apă de la cele patru izvoare din oraş, convinşi că apa de aici e mai sănătoasă decât cea de la chiuvetă. Abia luna trecută edilii au făcut analize şi au descoperit că apa de la trei dintre izvoare nu e potabilă.

 Izvoarele situate în apropierea râului Vedea sunt de ani buni sursă de apă potabilă  pentru foarte mulţi dintre locuitorii oraşului. Ca să evite consumul apei de la chiuvetă şi să nu dea bani pe apa plată de la magazin, alexăndrenii făceau coadă la cele patru izvoare din oraş înarmaţi cu bidoane şi sticle. Oamenii au fost timpul convinşi că apa de la cele patru izvoare e sănătate curată. Deşi de mai bine de zeci de ani alexăndrenii consumă apa de la izvoare, abia luna trecută edilii au dispus efectuarea unor analize de laborator ca să afle dacă apa e bună de băut. „ Am cerut operatorului de apă să efectueze analize la toate cele patru izvoare când am aflat că mulţi oameni consumă apă de aici. S-a constat că , din cele patru izvoare , doar unul singur are apă potabilă. Are apă bună de băut doar izvorul din capătul străzii Dr. Stâncă de la pasarela peste râul Vedea. Apa de la celelalate trei izvoare are un conţinut mare de nitraţi şi nu este pentru consum” a declarat primarul Alexandria. Speriaţi de consecinţele pe care consumul apei cu nitraţi le-ar putea avea asupra sănătăţii alexăndrenilor, edilii vor să monteze plăcuţe de avertisment la cele trei surse de apă. „ Consumul apei cu consţinut mare de nitraţi este periculos. Vom monta plăcuţe de avertsiment. Am  înţeles de la medici că oamenii care consumă astfel de apă se pot alege cu cancer, boli de rinichi şi multe alte afecţiuni” a mai spus primarul.

Apa cu nitraţi, mortală pentru sugari

Medicii specialişti avertizează şi ei asupra consecinţelor pe care consumul de apă cu nitraţi îl poate avea asupra sănătăţii. „ Consumul cronic poate duce la îmbolnăviri. Cei mai afectaţi sunt sugari care pot  face boala albastră, o afecţiune foarte gravă care duce la blocarea hemoglobinei şi poate fi mortală” a declarat medicul epidemiolog, Luminiţa Dumitraşcu, şeful  departamentului de Sănătate Publică din cadrul DSP Teleorman.
Consumul pe termen lung poate avea efecte devastatoare asupra sănătăţii adulţilor „ La adulţi consumul apei cu nitraţi poate duce în timp la afecţiuni renale şi  gastrointestinale „ a adăugat medicul specialist.

Alexăndrenii, speriaţi de consecinţe

Vestea că apa de la cele trei izvoare este plină de nitraţi i-a cam speriat pe alexăndreni care au consumat ani în şir apă de aici. „ Eu luam apă de la izvorul din pădure , o dată pe săptămână. Toată familia bea apă de aici. Nici nu ne-am gândit că nu e bună. Chiar m-am speriat acum că mă gândesc să nu păţesc. Nu ştiu de ce nu or fi făcut mai demult analize” ne-a spus Florin Croitoru, un tânâr alexăndrean de 23 de ani.

CITAT

„Are apă bună de băut doar izvorul din capătul străzii Dr. Stâncă de la pasarela peste râul Vedea. Apa de la celelalate trei izvoare din oraş are un conţinut mare de nitraţi şi nu este pentru consum”
primar Victor Drăguşin


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite