Alexăndrenii plătesc taxă de debranşare de la un sistem nefuncţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alexandria a anunţat locuitorii să-şi caute alte surse de încălzire pentru că sistemul centralizat nu mai este funcţional. Paradoxal, oamenilor li se cere în continuare taxă de debranşare.

Edilii alexăndreni şi Terma Serv, societatea care se ocupă de furnizarea energiei termice în oraş, au declarat mort sistemul centralizat de încălzire. Alexăndrenii au fost informaţi prin afişe lipite la avizierele  blocurilor că, de iarna viitoare, vor trebui să se descurce pe cont propriu, în condiţiile în care sistemul nu mai este funcţional. Pentru că din cele 15.000 de apartamente existente în oraş, au mai rămas branşate doar aproximativ 5000, edilii au ajuns la concluzia că furnizarea de agent termic în sistem centralizat, nu mai rentează. Alexăndrenii s-au conformat anunţului făcut de autorităţi şi, în demersurile lor de a-şi căuta alte surse de încălzire, au făcut prima oprire la Terma Serv, pentru a solicita debranşarea. Mare le-a fost surpriza să constate că sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a scăpa de societatea care, oricum, anunţase că nu va mai furniza căldură. „ Înţeleg că s-a plătit taxă de debranşare când se dădea căldură. Dar, acum, când ni s-a spus că nu vom mai primi şi ni s-a cerut să ne gospodărim, de ce ne mai cer bani? Adică vreau să scap de un sistem care nu mai funcţionează şi trebuie să mai dau şi bani?!”, s-a plâns Costel Dragomir, un alexăndrean supărat pe taxa de debranşare.

Terma Serv invocă legea

Reprezentanţii societăţii care percepe bani pentru debranşări cunosc problema, dar ridică din umeri şi dau vina pe lege. „ Potrivit Legii 325/2006, deconectarea şi debranşarea de la sistemul de încălzire se face numai de operatorul care are calitatea de furnizor, adică de noi. Potrivit aceleiaşi legi, cheltuielile de debranşare se suportă de solicitant”, ne-a spus Virgil Păunică, inginer-şef la Terma Serv. Societatea a primit în ultimele două luni aproximativ 400 de cereri de debranşare şi a taxat fiecare solicitant cu sume cuprinse între 200 şi 300 de lei, în funcţie de numărul de camere.

Primarul apelează la jurişti

Supărările oamenilor au ajuns şi la urechile primarului Alexandriei, iar acesta şi-a pus juriştii la treabă pentru a găsi o soluţie. „ Până la următoarea şedinţă de Consiliul local, juriştii trebuie să verifice legislaţia şi să vadă dacă, în situaţia dată, se mai plăteşte taxă sau nu” a afirmat Victor Drăguşin. Dacă verdictul autorităţilor va fi împotriva taxei, atunci Terma Serv ar putea fi nevoită să dea înapoi banii încasaţi până acum din debranşări.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite