Alexăndrenii fac piaţa la supermarket!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexăndrenii s-au obişnuit să facă piaţa la supermarket, pentru că preţurile la legumele de import din magazine sunt mai mici decât cele din pieţe.Păstârnacul şi ţelina de solar, cartofii şi morcovii autohtoni au fost înlocuiţi din motive pecuniare de gospodine cu  legumele din Turcia sau Olanda.

Când vor să-şi facă aprovizionarea cu legume şi fructe, alexăndrenii iau drumul supermarket-urilor. Asta pentru că preţurile de aici sunt mai mici decât cele din piaţă. La supermarket, ţelina şi păstârncul se vând la kilogram  cu aproximativ 3 lei, în vreme ce la precupeţele din piaţă preţul e la bucată. În funcţie de mărimea „exemplarului”, preţul variază între 1 leu  şi chiar 4 lei pe bucată.
Morcovii turceşti se vând în supermarket cu 2, 2 lei pe kilogramul, în vreme ce în piaţă kilogramul ajunge la 3 lei. Şi cartofii din galantarele magazinelor sunt mai ieftini decât cei de pe tarabe: 2, 5-2, 99  lei  kilogramul la supermarket  , 3-3,5 lei kilogramul la piaţă.  Kilogramul de ceapă costă la piaţă 3,5 lei, iar la supermarket, 2, 9 lei.
Gospodinele din Alexandria spun că, scot mult mai ieftin coşul zilnic, dacă iau legumele de la supermarketuri. „ E mult mai ieftin dacă stai să aduni. Până şi usturoiul prefer să îl iau de acolo. La piaţă usturoriul se dă la kilogram, cu 22 de lei. În magazin o funie de usturoi este 7 -8 lei. Dacă la piaţă te mai şi înşeală la cântar, eşti şi mai dezavantajat”, ne-a spus Mariana Pricop, o alexăndreancă de 52 de ani.

Comercianţii recunosc să şi-au pierdut mulţi clienţi, dar nu lasă la preţ

Pieţarii simt şi ei diferenţa de preţ între cartofii din piaţă şi cei de la supermarket sau între morcovii aduşi din grădinile lor şi cei turceşti, prin faptul că şi-au pierdut mulţi clienţi. „ E adevărat că lumea se duce să ia de la supermarket, că e mai ieftin. Am clienţi vechi de ani de zile care acum rar ajung în piaţă. Dar să ştiţi că nu se compară gustul, de la legumele noastre, cu cel de la magazin. Alea turceşti au numai E-uri, ale noastre sunt naturale” , ne-a spus Tudor Lazăr, un ţăran din Plosca venit la piaţă cu legume. Deşi resimt lipsa clienţilor, producătorii autohtoni nu se gândesc să lase la preţ. „ Pai dacă eu dau cartofi mari, frumoşi cu 3 lei, cât să las? La 2 lei? Păi şi eu cu ce mai rămân, munca mea cum e răsplătită”, ne-a spus şi Ilie Dobrică, un producător din Ţigăneşti.

Portocalele, mai ieftine decât  cartofii

Dacă până nu demult cartofii reprezentau leguma săracului, iar portocalele, un fruct pe care nu oricine şi-l permitea, evoluţia pieţei a schimbat lucrurile. Banalii cartofi produşi în gospodăriile din Peretu, Ţigăneşti sau Brânceni se vând aproape la acelaşi preţ cu citricele din Grecia. Un kilogram de cartofi costă în piaţa centrală 3-3,5 lei, iar un kilogram de portocale de la supermarket se vinde cu 2, 9 lei.

Iată preţurile din piaţă :

Morcovi-3 lei/kg

Cartofi-3-3,5 lei/kg

Ceapă-3,5 lei/kg

Păstârnac-1-3 lei/bucata

Ţelină-2-4 lei bucata

Usturoi-22 lei/kg

Iată preţurile din superrmarket:

Morcovi-2,2 lei/kg

Cartofi-2,5-2,9 lei/kg

Ceapă-2,9 lei/kg

Păstârnac- 3 lei/kg

Ţelină-3 lei/kg

Usturoi-7 lei funia

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite