Alexăndrenii cumpără pe datorie şi hainele de 2 lei de la second-hand!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Alexandria există peste 15  magazine de haine second-hand şi majoritatea sunt vizitate zilnic de sute de oameni care vor să-şi reînnoiască garderoba cu bani puţini.

Culmea sărăciei este că până şi hainele de 2 lei sunt luate uneori pe datorie.
La magazinul second hand de pe strada Alexandru Colfescu, vin zilnic aproape 100 de clienţi, atraşi de preţurile mici. O bluză se vinde aici cu 1 leu, un sacou cu 2 lei, o geacă poate fi luată cu 3 lei, iar o pereche de pantaloni cu maxim 5 lei. Cu alte cuvinte, un rând de haine de toamnă poate fi cumpărat cu cel mult 30 de lei. „Vin oameni din toate categoriile sociale, de la pensionari, până la profesori. Şi tineri, dar şi bătrâni. Noi primim marfă aproape zilnic şi avem clienţi fideli care vin aproape în fiecare zi să vadă ce am mai adus. Aici trebuie să ai răbdare, să stai să cauţi ca să găseşti pe mărimea ta, dar pentru mulţi oameni care nu au bani, e singura şansă de a-şi cumpăra haine”, ne-a spus Alexandria Ciocoiu, vânzătoarea de la second-hand.  Clienţii fideli cumpără haine şi pe datorie, dar numai cu acceptul patronului. „În vremurile astea îţi este teamă să dai oricui pe datorie, chiar şi pentru 10 lei că nu ştii dacă ţi-i mai aduce. Dar şefa mai dă pe datorie, la cunoştinţe, cu banii la salariu”, mai spunea femeia.
Şi la un alt second hand din oraş, de pe strada Libertăţii, se practică vânzarea pe datorie. „Mai dăm la cei pe care îi cunoaştem, în general la pensionari care au câteva sute de lei pensie şi le ajunge maxim o săptămână după ce o iau. Când aducem marfă nouă şi un client fidel vede ceva ce-i place îşi ia şi aduce banii la pensie. Nu sunt sume mari, dar dacă oamenii nu au, noi  îi păsuim”, ne spunea Cornelia Pripas, vânzătoarea de la acest second .

„E o ruşine să iei haine de la second, darămite pe datorie!”

Cei mai fideli clienţi ai magazinelor second-hand sunt pensionari, spun vânzătoarele de la magazinele care vând haine de mâna a doua. Şi tot ei sunt cei care cumpără cel mai des pe datorie. „Mi-am luat acum un palton cu 20 de lei, e mai scump, dar e calitate şi la magazin ar fi trebuit să dau câteva milioane ca să îmi iau o haină groasă cu care să trec iarna. Iau pensia săptămâna asta şi o să o rog pe vânzătoare să mă lase până la pensie. Cu 20 de lei, mai iau mâncare pentru două zile”, ne-a spus Aurelia Dumitrache, o pensionară de 68 de ani. Alexăndrenca, fost cadru didactic, după 30 de ani în învăţământ spune că îi e ruşine de situaţia în care a ajuns, dar nu are altă soluţie: „E o ruşine să iei haine de la second-hand, darămite pe datorie. Dar asta e situaţia, ce să fac. Astea sunt vremurile în care trăim, ne drămuim ultimul leuţ din buzunar”, a mai spus pensionara.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite