Alexăndrenii au plătit cea mai scumpă gigacalorie din ţară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexăndrenii din sistemul centralizat de încălzire au suportat iarna trecută  cel mai mare tarif de facturare a gigacalorie din ţară. Tariful de 297 de lei perceput la Alexandria este dublu faţă de cât au plătit locuitorii din Bucureşti şi triplu faţă de tariful perceput la Covasna.

Harta gigacaloriei realizată de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice confirmă ceea ce  alexăndrenii au resimţit astă iarnă : am avut cea mai scumpă gigacalorie din ţară.  Teleormanul ocupă locul III în topul gigacalioriei cu 297 de lei, după Călăraşi şi Dâmboviţa unde gigacaloria a fost facturată populaţiei la un preţ de 299 de lei şi respectiv 298 de lei.
La Alexandria, preţul gigacaloriei a plecat de furnizor cu 411 lei, iar subvenţia  venită de la bugetul de stat a acoperit doar 114 lei, în aşa fel încât alexăndrenii au fost nevoiţi să scoată din buzunar diferenţa de 297 de lei pentru acoperirea preţului integral de producţie. În condiţiile în care bucureştenii au plătit doar 124 de lei pe gigacalorie, iar la Covasna preţul de facturare a fost de  92 de lei, alexăndrenii se întreabă acum dacă nu cumva astă iarnă au fost păcăliţi. Societatea Terma Serv spune că preţul mare a fost cauza de lipsa subvenţiei. “ Nu am primit subvenţie de la Guvern decât pentru lunile ianuarie şi februarie când am facturat gigacaloria cu 200 de le. Pentru martie şi aprilie nu a mai ajuns. Asta este motivul pentru care s-a ajuns la 297 de lei”, ne-a spus Traian Constantinescu,  directorul Terma Serv.

Sezonul rece viitor ar putea aduce o gigacalorie de 420 de lei!

Perspectivele sezonului rece următor sunt şi mai sumbre. În lipsa totală a subvenţiei, alexăndrenii ar putea plăti integral preţul de producţie al gigacaloriei, ceea ce ar însemna 420 de lei. La un apartament cu două camere, cu un consum de 2 gigacalorii, asta ar insemna ca pentru o luna de iarna o familie va plati aproximativ 850 de lei. Anticipând faptul că sistemul nu va putea funcţiona cu asemenea costuri, care ar implica şi pierderi uriaşe pentru Terma Serv, edilii au venit cu propunerea montării centralelor de scară. Doar 32 de scări au optat pentru această variantăcu costuri reduse la căldură. “ Cu centralele de scară preţul de facturare al gigacaloriei va fi de 220 de lei, a mai spus directorul Terma Serv.  Pentru restul alexăndrenilor, previziunile sunt sumbre: fie vor sta în frig, fie vor accepta un preţ exorbitant la căldură.

CASETA

Val de debranşări

De la deschiderea sezonului de debranşări, speriaţi de preţul pe care l-ar plăti la întreţinere iarna viitoare, alexăndrenii au luat cu asalt Terma Serv solicitând debranşarea. În mai puţin de două luni, peste 300 de alexăndreni s-au debranşat şi se aşteaptă ca numărul cererilor să crească. Edilii prevăd că, la finalul sezonului de debraşare, vor mai rămâne în sistem 4000 de apartamente.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite