Alexăndrenii ameninţaţi de sus, de ţurţuri şi de jos, de gheaţă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexăndrenii păşesc cu mare grijă pe stradă zilele acestea, pentru că pericolul pândeşte şi de sus, şi de jos.Cum 40% dintre blocuri nu au opritoare de zăpadă şi burlane , ţurţurii fac legea pe acoperişuri. Până să se uite în sus însă, alexăndrenii  trebuie să aibă grijă la gheaţa de jos care crescut deja cu 50% numărul solicitărilor la ortopedie.

Mai mult de jumătate dintre blocurile din Alexandria au acoperişurile decorate cu ţurţuri. Asta pentru că asociaţiile de locatari nu au respectat cerinţele edililor care au impus montarea de opritoare de zăpadă şi de burlane, tocmai pentru a împiedica acest fenomen.  Primăria Alexandria a emis în noiembrie adrese către asociaţiile de proprietari prin care a cerut ca, în termen de 30 de zile, la acoperişurile de tip şarpantă să se monteze opritoare şi burlane şi jgheaburi. Asociaţiile de proprietari au pasat sarcina locatarilor de la ultimul etaj, proprietarii proiectelor de acoperiş, iar majoritatea acestora , au ignorat cerinţa municipalităţii. „ Nu am avut bani să îmi pun burlane. Acoperişul era făcut,  proiectul nu prevedea burlane. Acum, ca să fac asta, mi-ar fi trebuit schelă şi echipă de munictori ca să pun burlane şi opritoare. Asta însemna bani, am înţeles că m-ar fi costat peste 1000 de lei. Adresa de la primărie a venit la sfârştul lui noiembrie. Au venit sărbătorilor, nu am avut timp de aşa ceva şi nici bani”, ne-a spus Viorel Floricică, locatar la etajul IV al unui bloc de pe strada Dunării.
Edilii nu au demarat încă controale pentru verificarea blocurilor din oraş, pentru că luna decembrie a stat sub semnul  sărbătorilor, dar se pregătesc să facă acum aceast lucru. Ce riscă locatarii de la ultimul etaj, proprietarii proiectelor de acoperiş, care nu şi-au pus burlane şi opritori, ne-a explicat Mihail Mitroi, arhitectul-şef al Primăriei Alexandria : „ Cei care nu au respectat dispoziţia primăriei riscă amendă contravenţională între 3000 şi 10.000 de lei. Am cerut acest lucru tocmai pentru a proteja intrarea în blocuri  şi zona din împrejurimi, împotriva căderilor de zăpadă şi ţurţuri.”
Alexăndrenii care zilele acestea merg cu grijă pe stradă să nu le cadă ţurţurii în cap spun  sunt în asentimentul edililor şi spun că cei responsabili, ar trebui amendaţi. „ Se poate întâmpla oricând o nenorocire, să cadă cuiva în cap un ţurţure sau chiar zăpada. Am văzut în unele locuri că deja a alunecat şi a îngheţat aşa. Dacă se încălzeşte un pic vremea, e pericol.  Eu evit să merg pe lângă blocuri. Cine răspunde, dacă se întâmplă ceva rău?!” , ne-a spus Gicu Oprişan, un alexăndrean de 58 de ani.

Picioare şi mâini rupte pe gheaţă cu 50% mai multe decât în decembrie

Pe lângă ţurţurii de sus, alexăndrenii trebuie să aibă grijă şi de gheaţa formată pe majoritatea trotuarelor.  Sarcina curăţării gheţei de pe trotuare sau din zona spaţiilor comerciale revine proprietarilor, dar aceştia nu s-au conformat şi astfel zeci de alexăndreni au ajuns la spital cu fracturi, după ce au luat contact cu gheaţa. „ Numărul solicitărilor a crescut în ianuarie cu 50% faţă de luna precedentă. Au venit foarte mulţi oameni care au acuzat dureri după ce au aluncat şi au căzut pe stradă. Pentru unii, care nu au necesitat intervenţie chirurgicală, a fost nevoie doar de ghips şi le-am dat drumulm acasă.  Ceilalţi, cu fracturi grave au necesitat operaţie şi a fost nevoie de internare”, ne-a spus directorul medicat Monica Roşu de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria. Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean din Alexandria este zilele acestea supraaglomerată. „ Noi avem la secţia de ortopedie un număr de 20 de paturi, dar din cauza numărului mare de solicitări am fost nevoiţi să suplimentăm locurile. În acest moment, secţia are 25 de pacienţi”, ne-a mai spus dr. Monica Roşu.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite