Agricultorii din Teleorman, printre cei mai prost plătiţi din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii teleormăneni au printre cele mai proaste salarii din ţară, în ciuda faptului că trăiesc într-un judeţ preponderent agricol.

 Într-un clasament al salariilor agricultorilor realizat de site-ul Econtext, ţinând cont de datele furnizare de direcţiile judeţene de statistică, agricultorii teleormăneni se află pe locul 36, având un câştig mediu de doar 973 de lei. La polul opus, în fruntea clasamentului, sunt agricultorii din Sibiu, Galaţi şi Suceava, unde salariul mediu în agricultură depăşeşte 1300 de lei. Mai prost decât agricultorii din Teleorman câştigă cei din Covasna, Harghita, Mehedinţi, Călăraşi şi Mureş.

Deşi situaţia pare paradoxală, având în vedere că principala ocupaţie în judeţ este agricultura, specialiştii de la Direcţia Judeţeană de Statistică Teleorman susţin că există o explicaţie pentru acest fenomen. “ Principalul motiv pentru care salariul mediu în agricultură în Teleorman este aşa mic îl reprezintă munca la negru. Ca şi salariaţi în agricultură avem doar 3620. În realitate, sunt alte câteva mii de ţărani care îşi câştigă existenţa din agricultura de subzistenţă.  Ei nu iau salariu şi nu apar în nicio evidenţă, nu plătesc dări la stat” a explicat Gelu Mortasipu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Teleorman. Statisticienii mai spun că de vină pentru lefurile mici este şi rata mare a şomajului care face ca forţa de muncă să fie din ce în ce mai ieftină.

Şi cei mai post plătiţi, şi cei mai puţini

Agricultorii teleormăneni sunt şi cei mai prost plătiţi salariaţi din judeţ. În domeniul servicii, salariul mediu net este de 1112 lei, iar în industrie şi construcţie, câştigul ajunge la 1108 lei. În agricultură, salariu nu ajunge la 1000 de lei. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în Teleorman, a şi scăzut număul salariaţilor din agricultură cu peste 100 de persoane.

CIFRA

973
973 de lei este salariul mediu în agricultură în Teleorman.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite