Adela Caliţescu, eleva de 10 a Alexandriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adela Caliţescu este un copil model şi o elevă perfectă. A fost admisă cu 10 pe linie la liceu. Vorbeşte germană, franceză şi engleză, este olimpică la fizică şi chimie şi vrea să devină chirurg neurolog. Adela ar vrea să studieze medicina în Franţa sau Germania.

Adela a absolvit anul acesta Şcoala generală “ Mihai Vitezul” din Alexandria cu media 10.00. Tânăra spune că în toţi anii de şcoală a avut doar 6 note de 9.00, dar nu notele au fost importante .” Pentru mine nu au contat niciodată notele de la şcoală sau premiile de la concursuri. Pentru mine important a fost să ştiu că am învăţat” spune Adela. Evaluarea Naţională nu a fost pentru Adela o piatră de încercare ca pentru mulţi dintre elevii din generaţia ei, ci doar un test de verificare a cunoştinţelor acumulate. “ Recunosc că eu nu m-am pregătit special pentru acest examen. Nu am făcut meditaţie pentru evaluare. Am făcut o recapitulare înainte, la tot ceea ce învăţasem în anii de şcoală şi a fost suficient. Am luat 10 la română şi 10 la matematică”, spune tânăra.  Cu media 10 de admitere la liceu, Adela ar fi putut intra la orice liceu din ţară. A ales însă un liceu din Alexandria, pentru că şi-a dorit să rămână alături de părinţi. “ Am ales profilul matematică-informatică de la Liceulş teoretic “ Al. I Cuza” pentru că pe viitor aş vrea să urmez o carieră în domeniul ştiinţelor. Dacă ar fi existat acest profil bilingv, aş fi ales varianta aceasta, dar nu a existat”, spune tânăra.

Vorbeşte franceză, germană şi engleză

Adela mărturiseşte că pasiunea ei pentru limba franceză a început în clasa a IV-a la şcoală. “ Franceza a fost a doua limbă străină studiată, după engleză. A fost dragoste la prima vedere. Nu am făcut meditaţie la franceză. M-am pregătit la Romfra Alexandria şi acasă. La Romfra am făcut teatru şi muzică în limba franceză” spune tânăra. A început să participe la olimpiadele şi concursurile de franceză din clasa a V-a. Anul acesta a luat locul I pe ţară la concursul Cangurul Lingvist. Şi tot anul acesta  a dat examen pentru certificatul  Delf B1, care atestă nivelul cunoştinţelor în limba franceză, cu mult peste nivelul vârstei ei. Adela a ajuns să studieze clasicii francezi în limba lui Moliere, citeşte literatură franceză şi continuă să studieze singură. Stăpâneşte şi limba engleză pe care a învăţat-o tot la şcoală şi acasă. Părinţii au îndemnat-o să înveţe şi limba germană şi astfel a ajuns să cunoscă şi această limbă. “ M-au dat la mediataţie la germană din clasa a III-a. Mi-a plăcut. Este o limbă frumoasă, foarte logică” spune tânăra.

Olimpică la fizică şi chimie

Adela a avut o înclinaţie către ştiinţe din primii ani de şcoală. “ Mi-a plăcut şi fizica şi chimia. Evident, şi matematica, care din punctual meu de vedere este ştiinţa supremă.” spune tânăra. Nu a ratat nicio olimpiadă şi niciun concurs la fizică şi chimie.  Anul acesta a luat locul III la faza judeţeană a olimpiadei de fizică şi menţiune specială la olimpiada naţională de chimie. Se pregăteşte să meargă luna viitoare la faza naţională a olimpiadei de ştiinţe de la Târgu Mureş.

Trebuie să fii conştient că trebuie să faci ceva în viaţă”

Adela spune că nu şi-a dorit neapărat să facă performanţă, ci să înveţe. “ Nici părinţii nu m-au forţat să fiu prima şi nici eu nu mi-am dorit neapărat asta. Şi-au dorit să învăţ şi m-au sprijinit cât au putut. Trebuie să fii conştient că trebuie să faci ceva în viaţă. Nu îmi place că cei de-o seamă cu mine nu sunt conştienţi. Se gândesc că părinţii îi vor ţine tot timpul în spate.” spune tânăra.

Vrea să plece în Franţa sau Germania

Deşi are doar 15 ani, Adela e suficient de matură ca să spună lucrurilor pe lume şi să ştie ce vrea. “ Aş vrea să urmez facultatea de medicină. Vreau să fiu medic chirurg neurolog în Franţa sau Germania. E prea devreme să spun acum dacă voi pleca la din prima la facultate acolo sau cu o bursă mai târziu.” spune tânăra.

Întrebări şi răspunsuri

Ai un scriitor preferat?
Îmi place Victor Hugo şi Michel Tournier. Din literature română, îmi place Lucian Blaga şi Marin Preda.
Ce ai reproşa tu societăţii actuale?
Nu îmi place că se promovează exemplele negative. Nu îmi place declinul în care a ajuns România şi faptul că ne uităm valorile.

Ce-i place?
Îmi place să vorbesc cu prietenii, să avem discuţii sincere. Îmi place să ascult muzică. Îmi place Maroon 5.
Ce nu-i place?
Nu îmi place lipsa de responsabilitate, nu îmi place să pierd timpul.

PROFIL

Născut 27 iulie 1996 Alexandria
Studii Şcoala general “ Mihai Viteazul” Alexandria
Familie: are un frate, Mihai

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite