111 şomeri alexăndreni pe un loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

5000 de şomeri alexăndreni figurează în evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman şi doar 45 de locuri de muncă sunt disponibile în această perioadă în oraş.

Numărul joburilor vacante faţă de luna trecută s-a redus la jumătate.
Raportarea numărului total de şomeri la numărul joburilor disponibile la începutul lunii noiembrie  înseamnă că 111 şomeri se „bat” pe un loc de muncă.  Din cele 45 de posturi anunţate la AJOFM de agenţii economici din oraş, doar trei sunt pentru absolvenţii de studii superioare, posturi de ingineri la SC Electrotel SA. Restul slujbelor sunt pentru mecanici, frezori, şoferi, tâmplari, ospătari, zidari sau dulgheri, la diverse firme din oraş.
Printre cei 5000 de şomeri alexăndreni se numără persoane care şi-au pierdut de mult speranţa că îşi vor mai găsi un loc de muncă. Oamenii vin săptămânal la AJOFM să vadă lista locurilor de muncă disponibile  şi se întorc luna următoare să îşi pună în continuare viză pe carnetul de şomaj. Luciana Florea, o alexăndreancă de 50 de ani se află în şomaj de câteva luni.” Am lucrat la un magazin, ca vânzătoare, dar acesta s-a închis. Acum trăiesc din indemnizaţia de şomaj de 470 de lei.Unde să îmi mai găsesc de muncă? Cine mă mai angajează pe mine la 50 de ani? A venit şi iarna şi acum este şi mai greu să găseşti ceva de lucru”, spune femeia care nu mai speră să-şi găsească servici. Niciunul dintre locurile de muncă disponibile, prin AJOFM, nu o pot ajuta pe şomera de 50 de ani, pentru că nu are calificarea necesară. Luciana Florea spune că singura şansă să mai câştige un ban este să găsească un post de menajeră la o familie : „ Nu îmi mai rămâne nimic de făcut, decât să caut o familie care să mă ia pentru menaj, să le fac curat.”

Persoanele în prag de pensie, şomeri fără speranţă

Pentru şomerii trecuţi de 55 de ani, lista locurilor de muncă de la AJOFM nu reprezintă nicio speranţă. Asta pentru că sunt consideraţi prea bătrîni chiar şi pentru posturile tâmplari sau dulgheri.  „ Am rămas fără servici de aproape un an. Am lucrat ani buni la o firmă de construcţie, ca electrician. S-au făcut restructurări şi am plecat acasă, în şomaj: De atunci , mă tot uit după locuri de muncă, dar nu mă mai angajează nimeni. Toţi spun că sunt prea bătrîn. Ce să mai facă cu mine, la vârsta asta!” ne-a spus Vasile Împungerouă, un şomer de 57 de ani. Bărbatul spune că mai are până la pensie aproape 8 ani şi că, după ce va termina indemnizaţia, nu ştie ce va face.
Nici şomerii mai tineri nu găsesc un sprijin în locurile de muncă oferite de AJOFM. Abia ieşiţi de pe băncile liceelor, fără nici o specializare, tineri de 20 de ani, nu corespund cerinţelor poturilor de tâmplari sau dulgheri.” Am terminat liceul anul acesta şi nu am dat la facultate.Deocamdată iau şomaj. Nu mă pot angaja tâmplar sau zidar, nu ştiu să fac aşa ceva. Mai repede plec din ţară , la vară”ne-a spus Liviu Pechea, un şomer de 19 ani.
Reprezentanţii AJOFM recunosc că lista locurilor de muncă nu este ofertantă, mai ales că joburile vacante scad de la lună la lună. „ Au mai scăzut pentru că s-au mai ocupat din cele vechi şi nu au mai venit alţi agenţi cu oferte noi” ne-a spus Iuliana Bădică, purtător de cuvând AJOFM Teleorman.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite