A realizat un robot inteligent din piese reciclate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Hulea a obţinut locul I la un concurs naţional de fizică desfăşurat la Timişoara. Elevul este în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia şi este pasionat de fizică.

Elevul albaiulian Dan Hulea a impresionat juriul concursului naţional de fizică „Intelligent Electricity Generation“, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Timişoara. El a obţinut locul I cu prototipul unui robot inteligent, asistat de calculator. În concurs, au fost prezentate 12 proiecte realizate de elevi din judeţele Arad, Hunedoara, Petroşani şi Alba.

A făcut robotul în trei luni

Dan Hulea spune că a muncit trei luni la realizarea robotului. „Am început să lucrez la proiect de la începutul acestui semestru, iar munca a fost pe etape. Prima dată am făcut interfaţa de legătură dintre calculator şi robot pentru a se putea folosi la mai multe automatizări. Apoi am început să lucrez la program, iar după aceea am creat robotul propriu-zis, ca să-l pot comanda“, explică Dan.

Robotul creat de Dan Hulea

Elevul spune că partea cea mai importantă a proiectului este programul şi interfaţa de comunicare. „Acestea pot fi păstrate, iar robotul se poate modifica, în funcţie de dimensiuni. Creierul robotului este programat pe calculator şi primeşte imaginile printr-o cameră web. Informaţiile sunt trimise către robot prin portul de la imprimantă“, a mai spus elevul din clasa a XII-a. Costul total al proiectului a fost de 200 de lei.

Detectează focul

Prototipul robotului măsoară în jur de 15 centimetri şi a fost creat în totalitate de Dan Hulea cu ajutorul pieselor reciclate. „Am luat motoarele de la nişte unităţi de dischetă ce nu mai funcţionau, am tăiat bucăţi de tablă şi şuruburi“, a precizat elevul.
Robotul are trei roţi, merge în toate direcţiile şi are aplicaţii diverse. „El este proiectat pentru a urmări o traiectorie laser sau obiecte luminoase. Se poate adapta şi pentru corpuri ce emană lumină în infraroşu. Se pot realiza, de exemplu, stivuitoare comandate prin raze laser“, a precizat Dan Hulea.

Robotul mai poate fi folosit şi ca pompier, deoarece poate localiza şi stinge incendii, ori ca animal de companie, el putând să urmărească obiecte, pentru ca mai apoi să le aducă înapoi. Sistemul ar putea fi folosit şi la recuperarea unor obiecte din locuri periculoase.
Profesorul Ioan Damian a fost cel care l-a îndrumat pe elev. „Este un performer, are dorinţa de a şti mai multe şi răspunde la provocările lansate“, l-a caracterizat profesorul de fizică pe Dan Hulea.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite