Peste 700 de posturi desfiinţate în primăriile din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectura Alba a întocmit lista cu noua organigramă pe care trebuie să o pună în aplicare toate primăriile din judeţ. Cea mai complicată situaţie este la Alba Iulia unde trebuie disponibilizaţi 130 de poliţişti comunitari.

Potrivit organigramei actuale în aparatul propriu al primăriilor şi în celălalte structuri care ţin de primării sunt 2.956 de posturi. În tot judeţul trebuie reduse 741 de posturi. La Alba Iulia cei mai afectaţi sunt angajaţii de la Poliţia Comunitară.

În organigrama Poliţie Comunitare din Alba Iulia sunt prinse 295 de posturi. Conform noilor prevederi legale în acestă structură de pază şi protecţie vor rămâne doar 68.

Reduceri cu 70% la Poliţia comunitară Alba Iulia

Primăriei din Alba Iulia trebuie să reducă 227 de norme de la Poliţia Comunitară. „Conform noilor reglementări este nevoie de un  singur poliţist comunitar la mia de locuitori. Deocamdată nu s-a hotărât cun se vor face aceste disponibilizări, dar vom încerca să face o selecţie şi să păstrăm cei mai buni oameni. La acest moment este cert că vom renunţa la serviciul de pază în favoarea asigurării ordinii publice“, a spus Mihai Coşer purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

O parte dintre instituţii a căror pază este asigurată de Poliţia Comunitară vor angaja în viitor firme specializate în astfel de servicii. Această situaţia a fost sesizată şi de autorităţile locale. „O să avem o cheltuială mai mare cu paza Primăriei  dacă îi disponibilizăm pe poliţiştii comunitari. Cei care vor rămâne trebuie să se ocupe cu partea de ordine publică, pentru că de asta au nevoie în primul rând oamenii din oraş“ a spus viceprimarul Paul Voicu.

Acesta mai spune că primăria vrea să le ceară firmelor de pază să îi angajeze pe poliţiştii comunitari deisponibilizaţi. „Putem discuta cu toate firmele de pază in oraş, este un bussines, până la urmă, se vor bate să-i preia, nu va rămâne nimeni pe dinafară“,  a mai explicat Voicu. 

De la începutul crizei Primăria Alba Iulia a mai luat şi alte măsuri de criză. Până acum s-au diminuat cheltuieile la utilităţi cu 20% şi a fost redusă cota de combustibil la cele patru autoturisme din dotare. Practic, vor fi trimişi în şomaj 130 de poliţişti comunitari, în condiţiile în acre nu toate posturile cuprinse în organigramă sunt ocupate.

Reduceri şi la alte primării

Reduceri de posturi sunt obligate să facă şi primăriile din Aiud, Blaj, Sebeş sau din alte comune sau oraşe din judeţ. La Aiud trebuie să se ajungă de la cele 282 existente în organigramă la 171. Spre deosebire de Alba Iulia numărul poliţiştilor comunitari din Aiud sunt sub normă. Pe organigrama nouă sunt trecute cu şapte posturi mai mult.

„Pentru moment nu a fost luată nici o hotărâre. Nu ştim care vor fi oameni disponibilizaţi şi nici modul în care se vor face aceste disponibilizări. Trebuie analizată situaţia înainte de a se lua o decizie“, a spus Ada Rus, purtătorul de cuvânt al Primăriei Aiud.

La Sebeş reducerea este de la 310 la 188, în timp ce la Câmpeni – de la 105, la 66. La Primăria Zlatna sunt 145 de posturi în organigramă şi, potrivit noilor prevederi, pot fi doar 70.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite