Un fost magistrat încasează cea mai mare pensie din Alba: 15.571 lei în fiecare lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele trei pensii ca valoare în Alba sunt încasate de foşti magistraţi, judecători sau procurori. Cea mai mare pensie este de 15.571 lei pe lună, iar următoarele două au valori apropiate: 15.459 lei, respectiv 14.312 lei. Sumele sunt de 20 de ori mai mari decât pensia medie la nivel judeţean, cifrată la 698 de lei.

Judeţul Alba încasează doar 45 la sută din valoarea contribuţiilor sociale necesare plăţii pensiilor. Unul dintre principalele motive este faptul că numărul salariaţilor este mai mic decât cel al pensionarilor, cu aproximativ 7.000 de persoane.

Pensii mari pentru foştii magistraţi

O analiză a Institutului Naţional de Statistică realizată pe toate judeţele plasează Alba pe locul 24. Avem 77.332 de salariaţi şi 84.291 de pensionari. Cheltuielile lunare cu pensiile se ridică la 61,78 milioane de lei, în timp ce încasările de la contribuabilii persoane juridice şi fizice din judeţ se cifrează la doar 28,96 lei. Deficitul care trebuie acoperit din bugetul de asigurări sociale de la nivel naţional este în valoare de 32,82 milioane de lei.

„Faptul că numărul pensionarilor este mai mare decât al salariaţilor nu este o caracteristică specifică judeţului Alba. Este o situaţie întâlnită la nivel naţional pe care o tratăm ca atare. În mod normal raportul ar trebuie să fie de un pensionar la trei salariaţi“, a spus Nicolae Nartea, directorul Casei de Pensii Alba. În prezent raportul este de 1 pensionar la 0,91 salariaţi.

„Sperăm ca prin noua lege a pensiilor să se reglementeze această situaţie. Procesul va dura însă mai mulţi ani“, a completat Nicolae Nartea. Pensia medie la nivel judeţean este de 698 de lei. Primele trei pensii ca valoare plătite în judeţ sunt ale unor foşti magistraţi. Pensia cea mai mare este de 15.571 lei, iar următoarele două sunt de 15.459 lei, respectiv 14.312 lei.

Criza economică şi pensionările forţate

În mediul economic, situaţia nu este considerată ca fiind determinată doar de numărul mic de salariaţi, raportat la pensionari. „Criza economică a făcut ca multe firme să nu mai dispună de lichidităţi care să permită plata obligaţiilor financiare la bugetul de asigurări sociale. Multe societăţi au ajuns în insolvenţă sau au dat faliment, iar angajaţii au fost trimişi în şomaj. De asemenea, salariile sunt la un nivel foarte scăzut, ceea ce nu permite plata unor contribuţii importante la buget“, a spus economistul Cornel Suciu.

Astfel, la un salariu minum de 600 de lei, valoarea contribuţiei financiare este de 120 de lei. Este nevoie de trei angajaţi cu salariul minim pentru a plăti o pensie minimă de 350 de lei. „Pensionările forţate din minerit, armată şi poliţie au dus la apariţia unor pensionari tineri cu pensii mari. Economia a scăzut în timp ce toate pensiile au rămas în plată“, a completat Cornel Suciu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite