Un magistrat de la Tribunalul Alba a judecat anul trecut aproape 1.000 de dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva/Sală de judecată
Foto Arhiva/Sală de judecată

Dintre miile de dosare înregistrate în cursul anului trecut la Tribunalul Alba, cele mai multe au fost soluţionate într-o perioadă de până la şase luni. Fiecăruia dintre cei 26 judecători i-a revenit un număr de 958 cauze, în creştere faţă de perioada anterioară.

Raportul magistraţilor de la Tribunalul Alba arată că numai anul trecut au fost înregistrate 20.239 de dosare noi, în creştere cu 1548 de cauze faţă de anul 2010.

Cifrele mai arată că numărul de dosare soluţionate, în medie, de fiecare judecător a crescut cu 160  faţă de perioada anterioară.  Mai exact fiecare dintre cei 26 de judecători audit sentinţe, în medie, în 958 cauze. Din analiza încărcăturii pe fiecare secţie, rezultă că magistraţii de la Secţia Civilă au fost cei mai solicitaţi.

„La Tribunalul Alba o creştere semnificativă s-a înregistrat la Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, respectiv cu 4.394 cauze faţă de anul 2010 şi la Secţia I civilă cu 1.015 cauze faţă de anul 2010, o scădere a numărului de cauze înregistrându-se la secţia penală, urmare a modificărilor aduse prin Legea Nr.202/2010. Cauza care a determinat înregistrarea unui număr mare de dosare în materia contenciosului administrativ la finele anului 2011 a fost apariţia noii reglementări a taxei de poluare pentru autovehicule care însă ulterior, la începutul anului 2012 a fost suspendată“, se motivează în bilanţul Tribunalului.

6 luni, durata medie de soluţionare a unui dosar

Instanţele subordonate Tribunalului Alba au soluţionat anul trecut un număr de 44.147 cauze civile, penale, comerciale, de contencios administrativ, precum şi alte materii.Judecătoii de la Tribunal au dat sentinţe în 18.258 dintre dosare.

Durata medie de soluţionare a unui dosar la Tribunalul Alba a fost de până la 6 luni. În cursul anului trecut au fost date soluţii în acest interval de timp în 17.357 dintr-un total de 18.258. De partea cealaltă au fost şi 54 de cauze în care s-a dat sentinţa după 2 ani de la înregistrare.

Prelungirea duratei de soluţionare a unui dosar este pusă pe numărul mare de dosare ce-i revin unui judecător, personalul insuficient, întârzieri în efectuarea expertizelor tehnice. „Printre măsurile ce se impun a fi luate în vederea îmbunătăţirii parametrilor statistici, se numără şi degrevarea judecătorilor de anumite activităţi, îndrumarea părţilor să apeleze la mediere ca modalitate alternativă de soluţionare a litigiilor, în scopul degrevării instanţelor, preluarea sarcinilor administrative ale judecătorilor de către grefierii  cu studii superioare, suplimentarea numărului de experţi judiciari, în special în materie de topografie, topometrie (numărul insuficient de experţi cu aceste specializări fiind de asemenea una din cauzele care împiedică soluţionarea cu celeritate a cauzelor şi determină o operativitate mai scăzută la nivelul instanţelor)“, se mai arată în raportul pe 2011.

Estimările conducerii Tribunalului converg tot spre creşterea numărului de cauze şi în 2012.  „Lipsa de personal cu care se confruntă în special Tribunalul Alba se va resimţi şi în perioada imediat următoare, având în vedere perspectiva ca pe rolul acestei instanţe să fie înregistrare un număr considerabil de litigii de muncă şi asigurări sociale, datorită modificărilor legislative în materia drepturilor salariale şi a pensiilor,  ceea ce va conduce la o creştere semnificativă a volumului de activitate şi la supraîncărcarea completelor specializate în această materie, cu efecte negative asupra activităţii judic“, se estimează în bilanţul pe 2011.

Cele cinci instanţe din subordinea Tribunalului Alba  au dat soluţii în peste 25.000 de dosare: Judecătoria Alba Iulia-12.653,  Judecătoria Aiud -5.626 , Judecătoria Câmpeni -2.848, Judecătoria Blaj- 1.925, Judecătoria Sebeş -2.741. La Judecătorii,  încărcătura pe cap de magistrat a fost de 972 cauze, în scădere cu 94 de dosare faţă de anul anterior.

Pe lista investiţiilor au fost cuprinse anul trecut două instanţe din subordinea Tribunalului. Au fost finalizate lucrările de modernizare , extindere şi de dotare cu mobilier a sediului Judecătoriei Blaj, printr-un program al  Ministerul Justiţiei cu fonduri de la Banca Mondială. Tot anul trecut, s-au încheiat şi lucrările de ridicare a noului sediu al Judecătoriei  Cîmpeni. 






Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite