40 de tone de măceşe din Munţii Apuseni vor ierna în cămările nemţilor
0
Fructele de pădure care au au luat drumul Germaniei se folosesc la dulceţuri şi ceaiuri, dar şi în industria farmaceutică pentru transformarea lor în vitamina C. Adunatul acestora înseamnă şi o sursă de venit pentru multe familii din munţii Apuseni, una dintre cele mai bogate zone din România în crescătorii naturale de trandafiri sălbatici.
Printre cei care adună , în fiecare an, bob cu bob se numără şi Adrian Vesa din comuna Vidra, de 57 de ani. Împreuna cu soţia sa şi cei trei copii au făcut o îndeletnicire din culesul fructelor de pădure, indiferent că vorbim de afine, ciuperci sau măceşe. Pentru fiecare kilogram de măceşe au primit de la ocol 2 lei. Banii nu sunt mulţi, dar sunt bineveniţi , în condiţiile în care nici el, nici soţia nu au o sursă sigură de venit.
„Suntem obligaţi de situaţie să adunăm fructe de pădure. Ne facem ceva bani pentru traiul zilnic şi pentru un sac de făină şi alte alimente ce ne mai trebuie peste iarnă. Dacă vorbim de măceşe, în cele mai bune zile am cules şi câte 100 de kilograme, toţi 5. Asta a însemnat că ne-am trezit cu noaptea în cap şi n-am plecat dintre măceşi până la apusul soarelui. Când trăgeam linia a două zi era bine, pentru noi 200 de lei e o sumă foarte bună, aici nu prea avem un loc de muncă, cam tot ce a fost fabrică s-a închis de mult. Trebuie să ne descurcăm, până la urmă e o muncă migăloasă, dar cinstită", spune Adrian Vesa.
Ajung în cămările nemţilor
Măceşele au fost adunate de ocolul silvic Valea Arieşului. „Noi, ca ocol silvic, am achiziţionat doar o parte din cantitatea de măceşe. Diferenţa am colectat-o de la celălalte ocoale silvice din Alba. Cantitatea totală este puţin mai mică în comparaţie cu ce s-a adunat anul trecut, este undeva la 40 de tone“, a precizat Marius Orlea, şeful Ocolului Silvic Valea Arieşului. După ce au fost colectate, măceşele au fost sortate, puse în lădiţe, apoi depozitate la temperaturi scăzute până la livrare.
Fructele sălbatice, culese cu migală şi trudă, reprezintă un adevărat panaceu natural, lucru de care s-au convins nemţii care cumpără anual de la noi cantităţi tot mai mari. „Exportul măceşelor în Germania a devenit o tradiţie pentru Direcţia Silvică Alba. Noi nu lucrăm cu intermediari, ci avem contact direct cu partenerul extern. Din păcate, în acest an cantitatea a fost mai scăzută faţă de anii anteriori. O explicaţie ar putea fi legată de faptul că mulţi au tăiat măceşii de pe terenurile pe care sunt proprietari, de frică să nu piardă subvenţia pe suprafaţă primită de la APIA“, a punctat Mihai Morar, şeful Direcţiei Silvice Alba
Venituri de la export
În Germania fructele sălbatice sunt apreciate atât în industria alimentară, dar mai ales în cea farmaceutică., unde boabele de culoare roşie sunt transformate în pastile de vitamina C, pe care, apoi, ambalate n-ar fi exclus să le găsim în farmaciile de la noi. Nemţii dau, în medie, 550 de euro pe tona de măceşe. Pe piaţa germană o cutie de ceai de măceşe costă cel puţin un euro. Iar borcanul de dulceaţă trece de 4 euro.
Fructele sălbatice de culoare roşie, sunt medicament natural, spun specialistii. De aceea, ce nu ajunge la export e indicat să folosim noi. „ Fructele de măceş au un rol important în întărirea sistemului imunitar. Sunt indicate, tot cu rol preventiv, pentru afecţiunile respiratorii, ca urmare a conţinutului ridicat de vitamina C şi antioxidanti, care deţine proprietăţi antimicrobiene. Se recomandă a fi folosite mai ales în cazurile în care este cerut un aport suplimentar de vitamina C“,a spus medicul Cristina Galoş de la Direcţia de Sănătate Publică Alba.
Cererea de măceşe pe piaţa internă este una scăzută şi vine, în special, din partea firmelor care le fac o mică prelucrare, după care, la randul lor, le exportă în Occident. Direcţia Silvică Alba a trimis, în total, în acest an, în Italia şi Germania, în jur de 270 de tone de fructe de pădure.