Fost boxer şi luptător de K1, lider în gruparea hoţilor de utilaje agricole din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După arestarea preventivă a primilor şapte inculpaţi din gruparea hoţilor de utilaje agricole din vest, în decembrie 2010, calitatea de lideri a fost preluată de alte persoane. Printre acestea se afla şi fostul boxer şi luptător de K1, Andrei Vasile Dărămuş, din Alba.

Rechizitoriul procurorilor DIICOT surprinde modul cum a acţionat gruparea sub comanda lui Andrei Dărămuş şi a inculpatului Cornel Daniel Irimia şi prezintă în amănunt povestea unui furt de tractoare din Franţa. Andrei Dărămuş (23 ani) este cunoscut ca unul dintre liderii lumii interlope din Alba Iulia, fiind implicat, în ultimii ani,  în mai multe infracţiuni cu violenţă, care s-au soldat cu dosare penale. A fost campion naţional la box şi la lupte de K1.

Procurorii au stabilit că inculpatul Irimia Cornel-Daniel, zis „Banatu”, a făcut parte din grupul infracţional încă de la început, împreună cu inculpatul Băda Iulian-Iosif şi alţi membrii ai grupării, sustrăgând utilaje agricole din Franţa. După un timp, inculpatul şi-a dezvoltat propria grupare infracţională împreună cu inculpatul Dărămuş Andrei-Vasile, care anterior participase şi el la comiterea de furturi de utilaje cu o parte a membrilor grupului infracţional.

Noi membri recrutaţi


Cei doi au manifestat intense preocupări în recrutarea de noi membri, astfel că au recrutat pe inculpaţii Oniga Mirel-Florin, Bodea Florin-Bujor, Lăscan Adrian-Ioan şi Samoilă Cosmin-Marin.  În urma activităţile desfăşurate, s-a stabilit că gruparea infracţională a fost sprijinită de inculpaţii Tukacs Dorel-Vasile, zis „Doru”, Condor Mircea- Gheorghe, ambii din Satu-Mare şi Marin Daniel-Simion din Bistriţa.

Aceştia erau cunoscuţi de membrii grupării infracţionale ca şi persoane cu relaţii în rândul celor care doreau să achiziţioneze utilaje furate. Cei trei au sprijinit gruparea prin aceea că, imediat după comiterea furtului, liderii grupării, Dărămuş Andrei-Vasile şi Irimia Cornel-Daniel, zis „Banatu”, contactau telefonic pe inculpatul Tukacs Dorel-Vasile, căruia îi comunicau tipul de utilaje furate şi principalele caracteristici ale acestora, respectiv anul de fabricaţie, starea tehnică, orele de funcţionare, eventuale dotări opţionale, funcţie de care exprimau un anumit preţ. Ulterior, inculpatul Tukacs Dorel-Vasile împreună cu inculpaţii Condor Mircea-Gheorghe şi Marin Daniel-Simion contactau persoanele interesate să achiziţioneze utilajele sustrase, comunicau informaţiile despre acestea primite de la liderii grupării şi stabileau un nou preţ de vânzare mai mare, diferenţa reprezentând o parte a câştigului lor ilicit.

Tractoare din Franţa

În acelaşi mod s-a acţionat  pentru sustragerea a trei tractoare marca John Deere de la o fermă din Franţa. Astfel, în luna ianuarie 2011, între membrii grupării a apărut ideea unui nou furt, dezvoltând în acest sens diferite acte preparatorii. Liderii grupării, inculpaţii Dărămuş Andrei-Vasile şi Irimia Cornel-Daniel au purtat mai multe discuţii cu inculpatul Tukacs Dorel-Vasile, în cadrul cărora anunţau intenţia de a se deplasa în Franţa, în scopul sustragerii de tractoare agricole. Mai mult, cei doi inculpaţi l-au înştiinţat pe Tukacs Dorel-Vasile că au fost în Franţa, au identificat mai multe astfel de tractoare de dimensiuni mari, respectiv putere de peste 120 CP şi chiar au încercat să le sustragă, însă nu au reuşit întrucât nu au avut rampe de încărcare adecvate şi acestea au cedat sub greutatea utilajelor. Tukacs Dorel a spus că va face demersuri pentru a procura rampe adecvate, fapt pentru care, la data de 16 ianuarie 2011, Dărămuş Andrei-Vasile şi Irimia Cornel-Daniel i-au contactat pe inculpatul Samoilă Cosmin, zis „Blondu” şi pe numitul Oargă Cristian zis „Geta sau „Getosu”, cărora le-a cerut să se deplaseze la Satu-Mare să contacteze pe inculpatul Tukacs Dorel şi să ridice de la acesta rampele pentru încărcarea utilajelor în TIR.

image

Oargă Cristian şi Samoilă Cosmin s-au deplasat la Satu-Mare în noaptea de 16/17 ianuarie 2011, însă Tukacs Dorel nu a reuşit să procure rampele respective, motiv pentru care au revenit la Alba-Iulia. În ziua de 17 ianuarie 2011, Irimia Cornel, zis „Banatu” a procurat astfel de rampe prin intermediul inculpatul Oniga Mirel-Florin, rampe transportate de către Oargă Cristian şi Samoilă Cosmin împreună cu inculpatul Dărămuş Andrei, în parcarea hanului „Şurianu”, unde se afla staţionat capul tractor aparţinând societăţii administrate de Samoilă Cosmin, cap tractor la care era ataşată o semiremorcă. Rampele au fost încărcate în semiremorcă, iar în cursul nopţii de 17 ianuarie 2011, Samoilă Cosmin, însoţit de Lăscan Ioan-Adrian, s-a deplasat cu TIR-ul în Germania pentru a transporta marfă în baza unei comenzi reale.

Client din Ungaria

Conform înţelegerii prealabile cu liderii, inculpaţii Dărămuş Andrei şi Irimia Cornel, zis „Banatu”, după descărcarea în Germania, urmau să se deplaseze cu autotrenul în Franţa, în zona oraşului Nancy, pentru a se întâlni cu aceştia. Au existat convorbiri telefonice între liderii coordonatori şi inculpatul Samoilă Cosmin, zis „Blondu”, din cadrul cărora rezultă clar că acesta din urmă cunoştea că se deplasează în Franţa pentru a transporta utilaje furate. Mai mult, încă din România, Dărămuş Andrei şi Irimia Cornel  i-au plătit lui Samoilă Cosmin un avans în lei de circa 1.000 Euro, din suma totală de 7.000 Euro, stabilită iniţial. În cursul aceleiaşi zile, inculpatul Dărămuş Andrei-Vasile l-a contactat pe inculpatul Tukacs Dorel-Vasile, căruia i-a comunicat că a rezolvat problema rampelor de încărcare şi a transportului, că TIR-ul a plecat spre Germania pentru a descărca marfa în această ţară, după care se vor întâlni în Franţa pentru sustragerea utilajelor.

Încă de la început, inculpatul Tukacs Dorel-Vasile i-a spus lui Dărămuş Andrei că utilajele furate vor fi vândute unui client al său din Ungaria, respectiv din oraşul Debrecen. Inculpatul Tukacs Dorel, zis „Doru”, i-a cerut inculpatului Dărămuş Andrei-Vasile ca imediat după comiterea furtului să-l contacteze, să-i comunice modelul utilajelor furate şi caracteristicile tehnice împreună cu preţul pretins pentru a putea contacta cumpărătorul în vederea stabilirii datei şi modalităţii de realizare a tranzacţiei. La rândul său, inculpatul Tukacs Dorel-Vasile i-a contactat pe ceilalţi doi intermediari, respectiv pe inculpaţii Condor Mircea-Gheorghe şi Marin Daniel- Simion, comunicându-le datele obţinute de la membrii grupării, respectiv modelul utilajelor furate şi caracteristicile tehnice, purtând discuţii cu aceştia referitoare la preţul pretins şi variantele de comercializare către diferiţii clienţi pe care îi aveau.

Excurise finalizată cu eşec

Anterior acestor fapte, la data de 12 ianuarie 2011, inculpaţii Dărămuş Andrei-Vasile, Oniga Mirel-Florin şi Irimia Cornel-Daniel, cu autoturismul concubinei celui din urmă, s-au deplasat în Franţa, în zona localităţii Nancy, cu scopul sustragerii unor tractoare agricole din exploatările agricole. În noaptea de 12/13 ianuarie 2011 aceştia au pătruns, prin efracţie, într-o astfel de  fermă, au identificat două tractoare agricole, pe care le-au pornit cu cheile originale, găsite în contact, pentru a le verifica starea de funcţionare. Ulterior, au încercat încărcarea lor într-un autotren, însă întrucât nu aveau rampe metalice corespunzătoare, acestea au cedat sub greutatea utilajelor, iar membrii grupului au renunţat, revenind în cursul zilei următoare în România. Ulterior, la data de 18 ianuarie 2011, Dărămuş Andrei împreună cu Irimia Cornel, zis „Banatu”, Oniga Mirel-Florin şi Bodea Florin-Bujor, zis „Flocu”, cu autoutilitara de transport persoane, proprietatea celui din urmă, s-au deplasat în Franţa, în apropierea oraşului Nancy.

În seara de 20 ianuarie 2011, cei patru inculpaţi s-au întâlnit cu inculpaţii Lăscan Adrian-Ioan şi Samoilă Cosmin, zis „Blondu”, care sosiseră din Germania cu autotrenul. În cursul nopţii de 20/21 ianuarie 2011 Dărămuş Andrei împreună cu Irimia Cornel, zis „Banatu”, au pătruns în ferma Gaec des Herbures, din vecinătatea oraşului Nancy, mai precis din comuna Vroville, unde au identificat trei tractoare marca John Deere, pe care intenţionau să le sustragă. În acest sens, inculpatul Irimia Cornel, zis „Banatu”, a pornit cele trei tractoare şi le-a verificat starea tehnică. De menţionat că două dintre utilaje aveau cheile în contact, chei care s-au dovedit a se potrivi şi la cel de-al treilea utilaj. În acest timp, inculpaţii Bodea Florin–Bujor şi Oniga Mirel–Florin au stat de pază la distanţă de câţiva kilometri, în autoutilitară, supraveghind drumurile de acces spre ferma de unde urmau a fi furate utilajele.

Documente falsificate

Inculpatul Dărămuş Andrei-Vasile supraveghea locul comiterii furtului din apropiere şi, imediat după ce inculpatul Irimia Cornel, zis „Banatu” a verificat starea tehnică şi optică a utilajelor, au contactat telefonic pe inculpatul Tukacs Dorel–Vasile căruia i-au comunicat marca, tipul şi caracteristicile utilajelor. Tukacs Dorel-Vasile a fost de acord şi le-a spus celor doi să încarce utilajele, fapt pentru care aceştia au contactat telefonic pe inculpatul Samoilă Cosmin, zis „Blondu”, care a adus autotrenul în apropiere, fiind însoţit de inculpatul Lăscan Adrian-Ioan. Cei doi şoferi ai TIR-ului au decopertat semiremorca şi au montat rampele metalice pentru încărcarea utilajelor, împreună cu inculpatul Dărămuş Andrei-Vasile. Imediat după aceea, inculpatul Irimia Cornel, zis „Banatu”, a urcat cele trei tractoare în semiremorcă, după care Dărămuş Andrei–Vasile, ajutat de Samoilă Cosmin, a scos valvele roţilor din spate ale utilajelor, în acest fel scoţând aerul din acestea pentru a ocupa mai puţin spaţiu pe înălţime şi a putea monta pereţii şi tavanul semiremorcii.

Ulterior, inculpatul Irimia Cornel a contactat telefonic pe concubina sa, căreia i-a solicitat să calculeze TVA-ul de 19, 5% (valoarea taxei percepute în Franţa) pentru preţul utilajelor, pe care urmau să-l înscrie în factura falsă întocmită. Inculpatul Oniga Mirel-Florin a falsificat o factură din care rezulta că cele trei tractoare erau cumpărate de o firmă din România de la o firmă din Franţa, folosind pentru aceasta laptop-ul pe care îl adusese în acest scop inculpatul Irimia Cornel, zis „Banatu” şi o imprimantă pe care o adusese, de asemenea, în acest scop inculpatul Dărămuş Vasile. Pentru realizarea falsului, inculpatul Oniga Mirel-Florin a folosit şi datele salvate pe un memory-stick, pe care inculpatul Dărămuş Andrei Vasile îl procurase de la inculpatul Albu Dumitru, zis „Lupu” şi o ştampilă contrafăcută cu datele de identificare ale firmei franceze. Înscrisul falsificat a fost predat inculpatului Samoilă Cosmin pentru a-l folosi în eventualitatea unui control pe durata transportului.

Cum s-au împărţit banii

Imediat după comiterea furtului, conform înţelegerii prealabile dintre liderii grupării, Dărămuş Andrei şi Irimia Cornel, cu transportatorii utilajelor furate, inculpaţii Lăscan Adrian-Ioan şi Samoilă Cosmin, zis „Blondu”, pe de o parte şi cu inculpaţii Tukacs Dorel-Vasile, Marin Daniel-Simion şi Condor Mircea-Gheorghe, pe de altă parte, utilajele au fost transportate cu autotrenul în zona oraşului Debrecen din Republica Ungaria, localitate în care s-au întâlnit şi membrii grupării cu cei trei intermediari în noaptea de 21/ 22 ianuarie 2011. La data de 22 ianuarie 2011, cele trei tractoare au fost vândute unui cetăţean maghiar, respectiv numitului Lente Istvan, din oraşul Debrecen, care comercializează autoturisme şi utilaje second-hand. Acesta din urmă cunoştea faptul că utilajele sunt furate şi a fost de acord să plătească intermediarilor suma de 40.000 Euro pentru toate cele trei tractoare.

Ulterior, banii au fost împărţiţi între inculpaţii care au sprijinit grupul infracţional organizat şi membrii grupării, fiecăruia revenindu-i o anumită sumă. De altfel, cu ocazia depistării acestora în punctele de frontieră Borş şi Valea lui Mihai, asupra acestora a fost găsită suma totală de 39.340 Euro (Bodea Florin-Bujor – 2.000 Euro; Irimia Cornel-Daniel – 6.500 Euro; Oniga Mirel-Florin – 2.500 Euro; Dărămuş Andrei-Vasile – 8.000 Euro; Samoilă Cosmin-Marin – 4.000 Euro, Marin Daniel-Simion – 4.200 Euro; Tukacs Dorel-Vasile – 8.010 Euro şi Condor Mircea-Gheorghe – 4.130 Euro). Inculpatul Lăscan Adrian-Ioan urma să primească o parte din suma găsită asupra inculpatului Samoilă Cosmin-Marin. Inculpaţii Tukacs Dorel-Vasile, Condor Mircea-Gheorghe şi Marin Daniel-Simion le-au spus membrilor grupului infracţional organizat că au obţinut de la cumpărătorul maghiar doar suma de 25.000 Euro, din care au cerut o parte pentru intermedierea vânzării, împărţind între ei şi diferenţa de 15.000 Euro până la suma de 40.000 Euro obţinută în realitate de la cumpărător.

A trecut graniţa cu buletinul fratelui


Prejudiciul produs este în valoare totală de 159.307 Euro. Toate cele trei tractoare au fost restituite părţii vătămate de către autorităţile maghiare.
La data de 23 ianuarie 2011 s-a extins urmărirea penală faţă de inculpatul Dărămuş Andrei–Vasile pentru comiterea infracţiunilor de ieşire din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat şi de intrarea în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat. Din declaraţia inculpatului Dărămuş Andrei-Vasile rezultă că faţă de persoana sa, Tribunalul Alba a luat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara într-o cauză penală aflată pe rolul acestei instanţe.

Astfel, în datele de 18 ianuarie şi 22 ianuarie 2011, când inculpatul a ieşit din ţară prin trecerea frontierei cu Ungaria, respectiv s-a întors în România prin Punctul de trecere a frontierei româno - ungare Borş, a folosit pentru legitimare, în faţa organelor de poliţie din cadrul poliţiei de frontieră din Ungaria şi România, cartea de identitate a fratelui său. De altfel, această carte de identitate a fost găsită asupra inculpatului în data de 22 ianuarie 2011, imediat după intrarea pe teritoriul României.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite