Peste 3.000 de locuitori din Alba au rămas fără apă potabilă. Seceta a secat fântânile UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa ploilor a dus la secarea fântânilor
Lipsa ploilor a dus la secarea fântânilor

Locuitorii din cinci localităţi din Alba au rămas fără apă potabilă din cauza secetei. Lipsa ploilor a secat apa din fântâni. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a pregătit mai multe autospeciale pentru transportul apei potabile la popolaţia afectată.

UPDATE: Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia transportă joi 5.000 de litri de apă potabilă şi 9.000 de litri de apă menajeră în satul Henig, comuna Berghin. În Henig locuiesc aproximativ 500 de persoane. Vineri va fi transportată cantitatea de 5.000 litri de apă potabilă în satul Geomal, comuna Stremţ, unde locuiesc 600 de persoane.

Localităţile în care au secat fântânile sunt Ohaba, Henig, Berghin, Ghirbom şi Geomal. Locuiesc aici peste 3.000 de persoane. Situaţia a fostn discutată joi în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

„Ne-am pregătit şi suntem în alertă dacă seceta se va accentua. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va lua legătura cu autorităţile locale pentru stabilirea exactă a situaţiei. La Berghin şi la Henig se transportă deja apă, din Alba Iulia, cu cisterna de către primăria comunei“, a spus Dan Simedru, prefectul de Alba. Simedru a completat că a soliictate Consiliului Judeţean ca la rectificarea bugetară să aloce bani comunelor din Podişul Secaşelor, pentru a putea face faţă din punct de vedere financiare perioadei de secetă.

Comandantul ISU Alba, Dorel Soficca, a declarat că instituţia deţine cinci autospeciale cu cazane de inox care pot fi utilizate. De asemenea, au fost identificate alte 12 autospeciale la societăţi comerciale, care ar putea fi folosite în caz de nevoie.

Seceta nu a secat numai fântânile, dar a distrus şi culturile agricole de pe o suprafaţă de peste 20.000 de hectare. De asemenea, în ultima lună debitul apelor curgătoare a scăzut chiar şi de şase ori. De exemplu, debitul Mureşului la Alba Iulia este mai mic de patru. Situaţia în agricultură este critică mai ales că nici în perioda următoare nu se anunţă precipitaţii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite