360 de litri de sânge donaţi în Alba în urma campaniei Jandarmeriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subofiţerul Ilie Dărămuş a donat sânge pentru prima dată
Subofiţerul Ilie Dărămuş a donat sânge pentru prima dată

„Jandarmeria Română donează viaţă pentru România“.A fost mesaljul cu care jandarmii din Alba i-au îndemnat pe cei sănătoşi să doneze sânge. Datele Centrului de Transfuzii arată că s-au recoltat aproape 360 de litri de sânge, care pot salva tot atâtea vieţi.

Angajaţii de la Centrul de Traansfuzii Alba recoltează lunar, în jur de 600 de prize, ceea ce înseamnă aproximativ 300 de litri de sânge. Datele arată că în urma campaniei  „Jandarmeria Română donează viaţă pentru România s-a înregistrat o creştere semnificativă a donatorilor.

„La noi s-au prezentat în noiembrie pentru donare 1.045 de persoane, ceea ce reprezintă o creştere de 60 la sută faţă de perioada anterioară. În total,  am recoltat 785 de prize de sânge, a câte 450 de mililitri fiecare. Am constatat 221 de donatori noi“, a spus Elena Popescu, şefa Centrului de Transfuzii Alba.

În „misiune“ la Centrul de Transfuzii au fost 116 jandarmi, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean, instituţie care a demarat şi coordonat campania umanitară în Alba.

Datele statistice arată că Spitalele de urgenţă, dar şi cele de oncologie de la noi din ţară cer, în medie,  200 de pungi pe zi, dar primesc doar 20. Pentru un caz de urgenţă este nevoie de 900 de mililitri de sânge, iar pentru bolnavii cronici şi de 1.800 de mililitri.

Cantitatea de sânge recoltată lunar este în scădere faţă de anii anteriori, dar acoperă în jur de 80 la sută din nevoile spitalelor din Alba. Cel mai mare deficit se înregistrează acum, la  grupa sanguină  AB, Rh pozitiv şi negativ şi la grupa 0, Rh negativ.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite