ALBA Cum filau investigatorii persoanele anchetate în dosarul falsificatorilor de acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din membrii grupării de falsificatori de acte
O parte din membrii grupării de falsificatori de acte

În documentarea cauzei privind gruparea falsificatorilor de acte de studiu şi cărţi de muncă, procurorii DIICOT şi poliţiştii de la „Crimă Organizată“ din Alba Iulia au realizat inclusiv filaje în teren ale persoanelor vizate de anchetă. Filmul unui astfel de filaj este prezentat în rechizitoriu şi vizează o persoană pe numele căreia a fost falsificată o diplomă de master.

Gligor Corina Petronela a fost trimisă în judecată pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Procurorii au descoperit că numele acesteia a fost falsificată o diplomă, conform căreia a urmat cursurile de master la ASE Bucureşti, specializarea Psihologie Pedagogie, studiile fiind finalizate în sesiunea septembrie 2010.

A dorit să se titularizeze în învăţământ

La percheziţiile din locuinţele falsificatorilor, anchetatorii au mai descoperit şi un bilet scris de mână, pe care pe o parte este scris numele Gligor Corina Petronela şi alte date despre aceasta, iar pe cealaltă parte sunt scrise următoarele menţiuni:  „Cosmine, îi faci Masteru’ în profil psihologie pedagogie…Atestat de absolvire a examenului de titulară pe post şi copii pe fiecare legalizate ştii tu cum ….”. Femeia din Abrud dorea să se titularizeze în învăţământ.

Audiat cu privire la acest înscris inculpatul Toma Constantin a declarat că scrisul de pe plic îi aparţine şi el a trimis acest înscris cu actele învinuitei Gligor Corina Petronela, nepotului său inculpatul Toma Marian Cosmin la Bucureşti pentru ca acesta să falsifice această diplomă de master pe numele învinuitei Gligor. De asemenea inculpatul Toma Constantin a declarat că pentru această diplomă de master falsă a primit de la învinuita Gligor Corina Petronela suma de 5000 lei. Gligor Corina Petronela a recunoscut că a plătit inculpatului Toam Constantin suma de 500 euro, dar a negat restul faptelor.

„În fapt învinuita Gligor Corina, a urmărit să obţină titularizarea în învăţământ, aceasta a lucrat în trecut ca şi profesoară suplinitoare de psihopedagogie specială la Abrud, şi în vedea titularizării avea nevoie de o diplomă în domeniu, astfel că a apelat la inculpatul Toma Constantin cerându-i acestuia să o ajute să se titularizarea în învăţământ pe postul pe care la ocupat, falsificarea diplomei de master fiind un mijloc pentru atingerea acestui scop. În negocierile purtate cu inculpatul Toma Constantin înv. Gligor Corina Petronela a fost oarecum ajutată de soacra sa numita Gligor Elvira şi de prietenul acesteia înv. Ciama Aurel“, se susţine în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Interceptări telefonice

Din analiza listingurile telefonice aflate la dosar rezultă că între inculpatul Toma Constantin, învinuita Gligor Corina Petronela şi soacra sa au fost purtate mai multe convorbiri telefonice. De asemenea în cauză au fost interceptate şi înregistrate mai multe discuţii telefonice, purtate între aceştia, în legătură cu diploma în cauză:

„…Gligor Corina:  Sânt CORINA! Ce faceţi?
Toma Constantin:  Ce să fac doamna CORINA ?Aci, tot dau telefoane de vreo două ore!
Toma Constantin: No, şi... io am vorbit cu omu şi omu mi-a spus: „ Bă, COSTICĂ, tu dă-i telefon şi-ntreab-o.... îi...ştia că este un post cumva liber la...la CÂMPENI?” ... Io, n-am ştiut că ce vreţi dumneavoastră că, nea AUREL ăsta, n-o ştiut... să-mi spuie!
Gligor Corina:  Păi, la ABRUD este.... pe care-s io acuma!
Toma Constantin: Păi, matale, lucrezi, nu?
Gligor Corina:   Da!
Toma Constantin: Eşti suplinitoare, nu eşti titulară...nu?
Gligor Corina:  Da! Nu!
Toma Constantin: Matale vrei titularizare! Nu?
Gligor Corina:  Apăi, aş vrea, dacă s-ar putea!…
Toma Constantin:  Păi, da! No, d-aia zic doamna CORINA.... că io, să ştiu ce să vorbesc cu oa.... Vreţi titularizare, nu?
Gligor Corina:  Păi, titulară aş vrea, da io nu pot, numa pe învăţământ special....
Toma Constantin:  Învăţământ special vreţi, nu?
Gligor Corina:  Da! Da! Da!
Toma Constantin:  No, deci, în profilul în care sunteţi dumneavoastră? Nu?
Gligor Corina:  Da! Super... adică ...aşa...
Gligor Corina:  Da! Postu pe care-s io, psihopedagogie specială, acuma... îi scos la anu ăsta, îi pe-un an... deci, nu....
Toma Constantin: În fine, am înţeles!
Gligor Corina:  Ar fi super bine!...”.

„…Toma Constantin: (n.l. râde) Păi, da?? Ăăă.... vezi că am vorbit cu soacra lu matale...
Gligor Corina: Da...
Toma Constantin:  Şi, după-masă ne-ntâlnim la Câmpeni, să povestim ce avem noi de povestit şi o să-mi trebuiască nişte copii după diploma lu matale, după buletin, certificat de naştere!
Gligor Corina: Bine! Bine! Bine! Am înţeles!
Toma Constantin:  Aşa, şi.... bine, aia o ştiţi dumneavoastră, denumirea şcolii, unde sunteţi încadrată suplinitoare!
Gligor Corina: Da, bine! Bine!
Toma Constantin:  Da, copie di pă diploma de facultate şi buletin, certificat de naştere ... aia trăbă neapărat!
Gligor Corina: Bine, am înţeles!
Toma Constantin:  Mâine, la unşpe trăbă să mă-ntâlnesc cu omu şi-mi trăbă alea, neapărat!…”.


Filmul filajului

În seara zilei de 23.05.2011, inculpatul Toma Constantin s-a deplasat la Cîmpeni la întâlnirea cu învinuita Gligor Corina Petronela. În jurul orelor 18.15, potrivit înregistrărilor audio-video în mediul ambiental realizate în cauză cu autorizaţie, inculpatul Toma Constantin, a intrat în loc. Câmpeni, jud. Alba, aflându-se pe scaunul din dreapta a autoturismului marca Dacia Solenza, de culoare galbenă, autoturism condus de învinuitul Costea Ovidiu zis Negru. Cei doi s-au deplasat până la ieşirea din oraşul Câmpeni, înspre Arieşeni, unde au trecut podul situat pe partea stângă în direcţia de mers, spre localitatea Gura Sohodol, au întors maşina şi au oprit la aproximativ 300 de metri de pod, iar ulterior s-a u deplasat cu maşina în parcarea localului «La Pociu»,  situat la intersecţia dintre drumul spre Abrud şi cel spre Câmpeni.

În parcarea localului,  autoturismul Dacia Solenza a parcat lângă autoturismul marca Nissan Patrol, de culoare verde, condus de învinuitul Ciama Aurel. Ulterior Toma Constantin a urcat în autoturismul marca Nissan Patrol  unde a purtat mai multe discuţii cu învinuitul Ciama Aurel. După ce au discutat în autoturism, inculpatul Toma Constantin a fost condus în local de către Ciama Aurel, aşezându-se la o masă cu numita G. E. şi cu învinuita Gligor Corina Petronela, înv. Ciama părăsind localul după ce Toma Constantin a început discuţiile cu cele două femei. Pe finalul discuţiilor dintre cei trei, Ciama Aurel a intrat din nou în local, s-a aşezat la masa acestora, după care l-a condus pe inculpatul Toma Constantin la autoturismul marca Dacia Solenza, ulterior intrând din nou în local şi aşezându-se la masă cu numita G. E. şi cu învinuita Gligor Corina Petronela, unde au mai rămas timp de câteva minute, după care au părăsit localul. Cu ocazia acestei întâlniri învinuita Gligor Corina Petronela a predate inculpatului Toma Constantin copii de pe actele ei necesare în vederea falsificării diplomei de master, copii care au fost apoi găsite la percheziţie la locuinţa inculpatului Toma Ionel. Aceste acte au fost trimise de către înculpatul Toma Constantin nepotului său Toma Marian Cosmin în vederea falsificării diplomei. După falsificarea diplomei de către inculpatul Toma Marian Cosmin, diploma a fost efectiv predată înv. Gligor Corina Petronela de către  inculpatul Toma Constantin şi Toma Marian Cosmin la data de 15.07.2011.

Potrivit investigaţilor specifice efectuate în cauză (înregistrări audio-video) la data de 15.07.2011, inculpaţii Toma Constantin şi Toma Marian Cosmin au venit în judeţul Alba, unde s-au întâlnit cu învinuita Gligor Corina Petronela, predându-i acesteia diploma falsă şi primind de la aceasta banii pe diplomă. Potrivit prcesului verbal de redare a activităţilor specifice efectuate în cauză, la acea dată, în jurul orei 08.16, în staţia de carburanţi Mall, situată pe str. Tudor Vladimirescu din mun. Alba Iulia, şi-a făcut apariţia autoturismul marca Opel Astra de culoare gri, condus de către inculpatul Toma Marian Cosmin, care a staţionat la terasa benzinăriei până în jurul orei 08.36, când şi-a făcut apariţia autoturismul marca VW Vento, de culoare verde, condus de către inculpatul Toma Constantin. Cei doi inculpaţi au discutat la terasa staţiei de carburanţi, după care, în jurul orei 09.02 au urcat împreună în autoturismul cu nr. de înmatriculare B 88 JPC, condus de către Toma Marian Cosmin şi s-au deplasat înspre orş. Cîmpeni, unde au ajuns în jurul orei 10.51.

În Câmpeni au oprit lângă Biroul de Cadastru, iar în autoturism, pe bancheta din spate, au urcat două persoane de sex feminin, identificate în persoana învinuitei Gligor Corina Petronela şi a numitei G. E. Cei patru şi-au continuat deplasarea până în comuna Vadu Moţilor, jud. Alba, unde, în jurul orei 11.02, au intrat la Cabana Cotul Arieşului. Susnumiţii s-au aşezat la o masă, au consumat băuturi răcoritoare şi au purtat discuţii referitoare la un examen de titularizare. La ora 12.10 cele patru persoane au părăsit localul şi s-au îndreptat înspre orş. Cîmpeni, unde au oprit vis-a-vis de Poştă. Învinuita Gligor Corina Petronela a coborât din autoturism, s-a deplasat pe jos până lângă B.C.R, şi la ora 12.28 a intrat la un xerox unde a xerocopiat mai multe documente, printre care o diplomă de studii şi un supliment al unei diplome de studii. Ulterior, învinuita Gligor Corina Petronela s-a întâlnit cu soţul ei, au discutat aproximativ 20 de secunde lângă B.C.R., după care soţul a urcat în autoturismul Opel Astra, iar susnumita s-a îndreptat înspre autoturismul cu nr. de înmatriculare … şi a urcat în autoturism, unde era aşteptată de către Toma Constantin, Toma Marian Cosmin şi  G. E.

Cele patru persoane au staţionat în autoturism până în jurul orei 12.51, când învinuita Gligor Corina Petronela şi numita G. E. au coborât din autoturism, s-au deplasat pe jos până la Poliţia orş. Cîmpeni, unde s-au întâlnit din nou cu soţul său, iar inculpaţii Toma Constantin şi Toma Marian Cosmin şi-au continuat deplasarea înspre mun. Alba Iulia.

În jurul orei 14.21, inculpaţii Toma Constantin şi Toma Marian Cosmin au oprit autoturismul în staţia de carburanţi Mall, situată pe str. Tudor Vladimirescu din mun. Alba Iulia, au coborât din autoturism, Toma Constantin a intrat în incinta benzinăriei, a cumpărat o sticlă de energizant şi o sticlă de 1,5 litri apă, ulterior a aruncat apa din sticlă, după care a luat din partea dreaptă faţă a autoturismului o plasă cu acte şi un recipient de 4 litri din sticlă, care conţinea un lichid gălbui, posibil ţuică, din care a turnat în petul de 1,5 litri. Toma Constantin şi Toma Marian Cosmin au mai purat discuţii timp de 8-9 minute, după care Toma Constantin s-a aşezat pe un scaun la terasa staţiei de carburanţi, a scos din buzunar un teanc de bancnote în cupiură de 50 lei, a numărat suma de bani, după care i-a înmânat numitului Toma Marian Cosmin o parte din acei bani. Cei doi au împărţit banii şi ţuica primită de la învinuita Gligor Corina Petronela, reprezentând contravaloarea diplomei.

La ora 14.43 cei doi s-au despărţit, Toma Constantin a urcat în autoturismul cu nr…, iar Toma Marian Cosmin a urcat în autoturismul cu nr… şi s-au deplasat la restaurantul Konti, situat pe şoseaua de centură a mun. Alba Iulia, unde au rămas o perioadă de timp, după care Toma Constantin a plecat în direcţia Cluj, iar Toma Marian Cosmin s-a îndreptat spre mun. Sebeş.

Menţionăm că precizările din rechizitoriu nu atrag automat vinovăţia persoanelor trimise în judecată. Acestea se bucură de prezumţia de nevinovăţie până la o decizie definitivă a instanţei de judecată.

167 inculpaţi trimişi în judecată

Procurorii DIICOT Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în acest dosar, a unui număr de  167 inculpaţi,  dintre care şapte în stare de arest preventiv. Dosarul se va judeca pe fond la Tribunalul Alba. Acuzaţiile procurorilor sunt constituirea unei asocieri infracţionale în vederea săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Liderii grupării, inculpaţii Toma Constantin şi Coasian Sabin, împreună cu ceilalţi membri ai au acţionat pe raza judeţelor Alba, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Teleorman, precum şi pe raza municipiului Bucureşti, fiind specializaţi în falsificarea de dosare de pensie, falsificarea de diplome de studiu şi alte acte oficiale.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite