12 companii din toată lumea interesate de privatizarea Cupru Min Abrud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uzina de cupru de la Roşia Poieni
Uzina de cupru de la Roşia Poieni

Un număr de 12 companii internaţionale şi din România sunt interesate până acum în privatizarea cele mai mari exploatări miniere de cupru din ţară, Cupru Min SA Abrud care deţine cel mai mare zăcământ din Europa.

Potrivit money.ro printre primii care au trimis scrisori de intenţie se numără ruşii de la Vimetco, care deţine Alro Slatina şi Alum Tulcea. „Am cumpărat caietul de sarcini pentru licitaţie. O privim ca pe o oportunitate de investiţie. Procesul de producţie al cuprului este similar cu cel al aluminiului. Noi avem şi experienţă în minerit”, a spus Marian Năstase, membru în board-ul de conducere Vimetco.

Compania rusă are o mină de bauxită în Sierra Leone şi încă una în China. Vimetco este deţinută de oligarhul rus de origine evreiască Vitali Matchisky. În afară de fabricile din România, compania mai are încă trei unităţi de procesare a aluminiului în China.

Trei oferte din Canada

Celelalte companii interesate de de cuprul de la Roşia Poieni sunt Barrick Gold, numărul unu mondial la producţia de aur, şi Valhalla Resources, respectiv Euroglobal Capital Partners, toate din Canada. Din Australia a trimis scrisoare de intenţie Mineral Metals iar din Elveţia gigantul Glencore International şi Mineco, care deţine Moldomin, celălalt producător de cupru din ţară. Interesat de Cuprumin este şi statul Azerbaidjan, caietul de sarcini fiind cumpărat de Camera de Comerţ româno-azeră.

Compania Invest Nikarom cu activităţi în minerit şi Asociaţia Salariaţilor Cuprumin Abrud sunt persoanele juridice din România care au trimis o scrisoare de intenţie către Guvern. Licitaţia publică va avea loc în luna ianuarie, astfel încât este posibil să mai fie primate şi alte scrisori de intenţie.

Statul vrea 60 de milioane de euro

Cupru Min SA Abrud este deţinută în procent de 100 la sută de statul român, prin Ministerul Economiei. Are un capital social de 24,1 milioane de lei (5,5 milioane de euro), împărţit în 2.418.480 a câte 10 lei fiecare. Preţul minim cerut de stat este de 103,68 lei pentru o acţiune, respectiv 263.285.406 lei (60,8 milioane euro). Potrivit datelor financiare ale Cupru Min, în 2010 compania a obţinut un profit de 18,8 milioane lei, de la pierderi de 17,9 milioane lei în 2009. Cupru Min avea la finele anului trecut datorii totale de 71,5 milioane lei.
Zăcământul de cupru de la Roşia Poieni este estimat la 900.000 de tone (60 la sută din rezerva României de cupru), lucru care permite continuarea exploatării pe o perioadă de cel puţin 20 de ani. La Cupru Min Abrud lucrează în prezent 400 de muncitori

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite