A început vaccinarea anti-TBC a copiilor din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei peste 1.000 de nou-născuiţilor din Alba vor fi vaccinaţi în centrele deschise la fostele Policlinici ale spitalelor. Vaccinarea se va face cu programare. Centrele sunt deschise de luni până vineri între orele 12.00 -15.00.

Pentru bebeluşii din Alba Iulia a fost deschis, ieri centrul de vaccinare din Ambulatoriul de specialitate  al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, de pe strada Muşeţelului.

Înghesuială la vaccinare

Mamele s-au înghesuit ieri cu copiii în faţa centrului de vaccinare pentru a primi doza de vaccin anti-TBC, care în unele cazuri a întârziat mai mult de şase luni de zile. „Vaccinul se face cu programare deoarece un flacon are 20 de doze şi nu putem să deschidem un vaccin dacă este solicitat de mai puţini copii. În plus copiii care au mai mult de două luni de viaţă trebuie consultaţi de medicul de familie înaninte de vaccinare şi trebuie testaţi pentru reacţia la tuberculină şi trebuie să aştepte trei zile pentru a se stabili dacă sunt sau nu alergici la această substanţă“, a spus asistenta şefă Monica Oneţiu.

Vaccinul şi testarea pentru stabilirea reacţiei la tuberculuină sunt făcute de către personal specializat. La centrul de vaccinare din Alba Iulia se lucrează cu asistente de la neonatologie. În zilele de luni, joi şi vineri la centru va fi prezentă şi o asistentă specializată în pneumofiziologie.

Mamele se pot interesa despre vaccin şi despre modul în care trebuie făcută programarea la medicul de familie. „Copilul nostru nu a împlinit încă două luni şi nu a fost nevoie să facem testarea şi mai apoi să aşteptăm. Micuţul nu este nici răcit şi nici nu are alte probleme de sănătate aşa că nu au fost probleme. Am fost anunţaţi de mediul de familie despre vaccinare. Am făcut programarea cu 24 de ore înainte la Policlinică. La coadă tot trebuie să stăm din păcate, pentru că e multă lume şi înghesuială“, a spus Geanina Achim, mama unui băieţel.

Centre de vaccinare mai sunt deschise şi la cabinetul de pediatrie din Ambulatoriul de specialitate al spitalului din Aiud, la spitalul din Sebeş.
 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite