Deţinuţi pe facebook. Socializare din spatele gratiilor la Penitenciarul Aiud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnologia modernă oferă deţinuţilor şansa de a „evada“, chiar şi virtual, din celulele în care sunt închişi pentru diferite fapte penale. Chiar dacă deţinerea şi utilizarea telefonului sunt interzise în penitenciar, în realitate, multe persoane închise le folosesc pentru a ţine legătura cu cei de „afară“.

Penitenciarul Aiud nu face excepţie de la această situaţie întâlnită în toate închisorile din ţară. În lipsa unui sistem de bruiaj al semnalului, investiţie foarte costisitoare, mulţi deţinuţi reuşesc să introducă telefoane mobile performante cu ajutorul cărora postează fotografii şi comunică pe site-urile de socializare.

La Aiud, unul dintre cei mai prolifici deţinuţi din acest punct de vedere este cetăţeanul italian Giovanni (Gianny) Granieri (36 ani), condamnat la sfârşitul anului 2010 la opt ani şi şase luni de închisoare pentru tentativă de omor. Italianul mai este judecat în prezent la instanţele din Alba Iulia şi pentru tâlhărie asupra unei angajate de la o casă de schimb valutar. Pentru a nu se plictisi în penitenciar Gianny Granieri a început să practice culturismul. A postat pe facebook, folosindu-se de telefonul mobil, zeci de fotografii care au stârnit admiraţia prietenelor şi a prietenilor. În plus comunică, atât în limba italiană cât şi în română, cu diverse persoane din lista celor aproape 300 de prieteni.

image

Giovanni Granieri îşi arată muşchii în celulă (click pe poză pentru galerie foto)

Italianul comunică pe facebook cu un alt deţinut, aflat temporar în Penitenciarul Deva. Adrian Bălan (Bălănel) este condamnat pentru proxenetism şi infracţiuni cu violenţă. Şi acesta, potrivit contului său de facebook, se foloseşte de telefonul mobil pentru a transmite imagini cu el din închisoare. Bălănel i-a şi transmis „colegului“ Gianny „la mulţi ani afară“ la trecerea în noul an.

image

Adrian Bălan este un alt deţinut pe facebook

La sfârşitul anului trecut, Penitenicarul Aiud a achziţionat un câine specializat în despistarea drogurilor şi urma să se „doteze“ cu un câine dresat pentru identificarea telefoanelor mobile aflate în posesia deţinuţilor. Într-o perioadă de trei luni din 2011, la Aiud au fost identificate un număr de 97 de telefoane asupra persoanelor privative de libertate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite