Fabrica Bosch din Blaj, cea mai mare investiţie din Alba în ultimii 10 ani FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unităţile de producţie Bosch existente la Blaj, lângă care vor fi construite alte două hale
Unităţile de producţie Bosch existente la Blaj, lângă care vor fi construite alte două hale

Compania germană Bosch începe în 12 martie 2012 construcţia celei de-a treia unităţi de producţie la Blaj. Investiţia va fi terminată până în martie 2013, urmând ca în perioada 2014 – 2015 să fie ridicată şi o a patra fabrică.

Investiţiile totale în următorii trei ani se ridică la suma de 43 de milioane de euro şi vor presupune angajarea, în final, a aproximativ 1.000 de angajaţi. Este cea mai importantă investiţie din Alba în ultimii 10 ani. Precedenta a fost în 2003, când grupul austriac Holtzindustrie Schweighofer a inaugurat fabrica de cherestea de la Sebeş cu o valoare de 100 de milioane de euro. O altă investiţie apropiată ca valoare, de 40 de milioane de euro, este cea a companiei Romaqua Grup în fabrica de bere de la Sebeş.

Un sfert din bugetul Primăriei, asigurat de Bosch

Iniţial, în martie 2013, noua fabrică Bosch va „porni“ cu 320 de muncitori, cu contract de muncă pe o perioadă de cinci ani. În prezent, în cele două fabrici de producţie ale diviziei Bosch Rexroth lucrează 580 de persoane. Nemţii au fost convinşi să continue investiţiile la Blaj şi de ajutorul de stat semnificativ care urmează să îl primească. Este vorba despre o sumă de 13,4 milioane de euro (30 la sută din valoarea investiţiei) pe care statul român o va returna investitorului străin.

Amprenta Bosch pe economia Blajului este semnificativă. În afară de activitatea din cele două fabrici existente în prezent, societatea românească IAMU SA Blaj, unde sunt 800 de angajaţi, lucrează în procent de 90 la sută tot pentru compania germană. De asemenea, un sfert din bugetul de venituri al Blajului este asigurat tot din impozitele plătite de Bosch. „Încasăm aproximativ 3,8 milioane de lei pe an din taxele şi impozitele plătite de cei de la Bosch.

Unităţile de producţie Bosch existente la Blaj, lângă care vor fi construite alte două hale

Click pe poză pentru galerie foto

Suma reprezintă 26 la sută din bugetul propriu al primăriei, cifrat la 13 milioane de lei. Peste un an de zile, după finalizarea celei de-a treia unităţi de producţie,va creşte cu încă 1,2 milioane de lei şi cu opt la sută în procente“, a afirmat Gheorghe Rotar, primarul din Blaj. În noua fabrică se vor produce senzori de turaţie a roţilor şi senzori de turaţie a arborelui cotit destinaţi industriei auto şi va aparţine, din punct de vedere organizatoric, de divizia Sisteme de Control al Şasiului din cadrul Bosch.

Investiţii de 30 de milioane de euro

Compania germană mai deţine la Blaj o fabrică Rexroth cu două hale de producţie de echipamente pentru industria auto. Bosch a investit la Blaj în ultimii cinci ani peste 30 de milioane de euro. Primele linii de fabricaţie de la Blaj au fost inaugurate în ianuarie 2007, iar cea de-a doua hală în 2009. Pentru a fi asigurată forţa de muncă, administraţia locală a iniţiat programe de învăţământ în şcoli. „Ne-am implicat în asigurarea forţei de muncă bine calificate, atât prin cursuri organizate prin Centrul de Recalificare Profesională a Adulţilor, cât şi prin pregătirea elevilor de Grupul Şcolar Timotei Cipariu, unde două clase de elevi învaţă pentru a lucra la Bosch“, a compeltat primarul Rotar.

Un cuvânt important de spus în prezenţa companiei germane în acest oraş l-a avut şi administraţia judeţeană. „Meritul investiţiei de aici îl au locuitorii şi administraţia locală care a reuşit să îşi poarte cuvântul nemţeşte. Nu are nimic în comun cu niciun Guvern. Nu am văzut niciun prim-ministru să se lupte pentru a aduce Bosch la Blaj“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite