În doi ani, Alba va avea 45 kilometri de autostradă. Două proiecte pentru centura Sebeşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autostrada va ajuta şi la devierea traficului din oraşul Sebeş, aflat la intersecţia DN1 şi DN7, una dintre cele mai circulate localităţi din România. Lucrările în această zonă vor fi realizate de asocierea dintre firma românească Straco Grup şi italienii de la Studio Corona.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a publicat marţi lista firmelor câştigătoare pentru construcţia autostrăzii de pe Coridorul IV, pe ruta Orăştie–Sibiu. Sectorul are o lungime de 82 de kilometri, din care aproximativ 45 de kilometri sunt pe teritoriul judeţului Alba, iar restul în Hunedoara şi Sibiu.

Pentru Alba, de maximă importanţă este lotul 2, cuprins între kilometri 24 – 43, care va ajuta la devierea traficului din oraşul Sebeş. Lucrările în această zonă ar urma să fie realizate de asocierea dintre firmele Straco Grup SRL - Studio Corona SRL Civil Engineering şi vor costa 484 milioane de lei (aproximativ 117 milioane de euro).

Cine sunt câştigătorii licitaţiilor

Straco Grup SRL, societate cu capital românesc, este controlată de oamenii de afaceri Alexandru şi Traian Horpos şi are sediul central în comuna Măgurele, judeţul Ilfov. Studio Corona SRL este o companie italiană specializată în construcţii civile şi industriale. Lucrări pe teritoriul judeţului Alba vor efectua şi alte două firme, desemnate câştigătoare pentru loturile 1 şi 3.

Este vorba despre Strabag SRL Bucureşti, companie cu capital austriac, care va construi autostrada de la intrarea în judeţ dinspre Orăştie, până în apropiere de Sebeş. Cealaltă firmă este Impregilo SpA din Italia, câştigătoarea tronsonului care cuprinde şi zona de ieşire din Alba spre Sibiu.

Durata de construcţie a întregului tronson Orăştie – Sibiu ar urma să fie de doi ani de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Teoretic, în 2013, traficul din oraşul Sebeş ar putea fi deviat pe această autostradă. Oraşul situate la intersecţia DN1 cu DN7, este traversat, în zilele de vârf, de aproximativ 40.000 de autovehicule.

Primăria Sebeş nu renunţă la propriul proiect

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, a discutat cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, despre autostrada care va traversa judeţul. „Am primit promisiuni că lucrările vor începe în anul 2011“, a spus Dumitrel.

Construcţia autostrăzii nu va determina însă Primăria Sebeş să renunţe la propriul proiect privind şoseaua de centură a oraşului, care se află în faza studiului de fezabilitate.

„Proiectul şoselei de centură este complementar autostrăzii. Investiţia are acordul Ministerului Transporturilor. Zonele industriale ale oraşului nu vor avea deschidere de la autostradă şi de aceea este nevoie de această şosea“, a afirmat Mugurel Sârbu, primarul oraşului. Proiectul va costa administraţia aproape 40 de milioane de euro, bani ce vor fi obţinuţi printr-un credit bancar. Şoseaua de centură va avea 8,3 kilometri.

Cele două proiecte ar urma să fie realizate în zone opuse ale oraşului, dar sunt proiectate pe o porţiune scurtă şi în apropiere una de ala, în zona de ieşire din oraş spre Sibiu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite